Με απόφαση της υπουργού Νίκης Κεραμέως, προβλέπεται απαλλαγή απ’ τα Θρησκευτικά μόνο για τους μαθητές που δεν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Σε κάθε άλλη περίπτωση, οι μαθητές δεν μπορούν να απαλλαχθούν απ’ το μάθημα.

Συγκεκριμένα, με Υπουργική Απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως και της Υφυπουργού Ζέττας Μακρή, ορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις απαλλαγής μαθητών και μαθητριών από την ενεργό συμμετοχή στα μαθήματα της φυσικής αγωγής, της μουσικής και των θρησκευτικών.

Επιστροφή στα θρανία χωρίς μάσκες και χωρίς τεστ

Απαλλαγή απ’ τα Θρησκευτικά

Για τα Θρησκευτικά ορίζονται τα εξής:

«Μαθητές/τριες οι οποίοι/ες δεν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι (δηλαδή αλλόθρησκοι, ετερόδοξοι, άθρησκοι, άθεοι, αγνωστικιστές), δύνανται, εφόσον το επιθυμούν, να απαλλαγούν από την υποχρέωση παρακολούθησης του μαθήματος των Θρησκευτικών, υποβάλλοντας σχετική αίτηση στον/στη Διευθυντή/ντρια της σχολικής μονάδας στην οποία θα αναφέρεται το εξής: ‘Λόγοι θρησκευτικής συνείδησης δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή (μου ή του παιδιού μου) στο μάθημα των Θρησκευτικών‘».

Η απόφαση αυτή εκδίδεται –όπως αναφέρει η σχετικό δελτίο Τύπου του Υπουργείου– σύμφωνα με τις τέσσερις σχετικές Αποφάσεις (υπ’ αρ. 559/2014, 660/2018, 1749/2019 και 1750/2019) του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Θυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία πρότεινε να αναφέρεται σκέτο το «για λόγους συνείδησης», κάτι που θα επέτρεπε και στους μαθητές/τριες που είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι να μην μετέχουν στο μάθημα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News