Στην καθιερωμένη ενημέρωση της Κυβέρνησης για την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα, έγινε γνωστό ότι ξεκινούν οι εμβολιασμοί με το Johnson & Johnson, ενώ δόθηκαν διευκρινίσεις σχετικά με τις ανησυχίες για τον εμβολιασμό των εγκύων.

Για το εμβόλιο της Johnson & Johnson, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, υπενθύμισε ότι πριν μία εβδομάδα είχαμε την απόφαση για άρση της χορήγησης, όμως, στο διάστημα αυτό έγινε λεπτομερής έλεγχος για τα περιστατικά θρόμβωσης.

Η απόφαση ήταν κοινή στην άρση της απαγόρευσης χορήγησης. Ο αριθμός των περιπτώσεων ήταν 15 περιπτώσεις 7,9 εκατ. δόσεων σε γυναίκες ηλικίας 18-49 και από τα 15 περιστατικά θρόμβωσης μόνο τα δύο ήταν σε γυναίκες άνω των 50 ετών. Ο χρόνος εμφάνισης των παρενεργειών είναι 1-2 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Η στάθμιση του κινδύνου σε σχέση με τον κίνδυνο της νόσου οδήγησε στην απόφαση για επανάληψης της χοιρήγησης του. Οφείλουμε να είμαστε ενημερωμένοι για αυτά τα σπάνια περιστατικά, και οι υγειονομικοί και το κοινό. Η επιτήρηση συνεχίζεται.

Ανακοίνωσε ότι η εθνική επιτροπή εμβολιασμών λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα γνωμοδότησε θετικά για στην άρση της απαγόρευσης για το Johnson & Johnson και στη χώρας μας, λαμβάνοντας υπόψη και τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Μπορείς να επιλέξεις ποιο εμβόλιο θα κάνεις;

Εμβολιασμός εγκύων: Τι ανακοινώθηκε

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, μίλησε για τη χορήγηση εμβολίων AstraZaneca σε γυναίκες που σκοπεύουν να τεκνοποιήσουν άμεσα ή κυοφορούν, λέγοντας ότι τα δεδομένα που υπάρχουν δείχνουν ότι τα εμβόλια ασφαλή. Εντούτοις, τα στοιχεία προέρχονται από τις ΗΠΑ όπου χορηγούνται εμβόλια mRNA.

Ενώ είναι σχεδόν σίγουρο ότι τα εμβόλια ιικού είναι ασφαλή, η Επιτροπή έχει προτείνει στάση αναμονής για την χορήγησή τους σε εγκύους.

Tα εμβόλια ιικού (όπως της AstraZeneca και της Johnson & Johnson) φορεά είναι κατά 99,9% ασφαλή. Μειονεκτούν στο ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να στηρίζουν την απολυτα ασφαλή χρήση κατά την κύηση. Είναι περίπου σίγουρο ότι θα είναι ασφαλή, εντούτοις προκρίνεται στάση αναμονής για λίγο μέχρι να έχουμε στοιχεία και για αυτά τα εμβόλια

Η απόσταση ανάμεσα στις 2 δόσεις

Η κα Θεοδωρίδου είπε ότι επειδή η απόσταση μεταξύ των δύο δόσεων της AstraZeneca είναι 12 εβδομάδων, όποιος επιθυμεί μπορεί να το μειώσει λίγο αλλά με μικρότερο ανοσιολογικό αποτέλεσμα.

Δηλαδή το πρόγραμμα παραμένει σταθερό, να απέχουν οι δόσεις 12 εβδομάδες, αλλά εάν κάποιος δικαιούχος επιθυμεί να εμβολιαστεί μετά τις 8 εβδομάδες μπορεί να το κάνει με μία μείωση της άριστης ανοσολογικής απάντησης, αλλά όχι τέτοιας που να μεταβάλλει την τελική αποτελεσματικότητα του εμβολίου

Πώς να κλείσεις ραντεβού για τον εμβολιασμό και τι συμβαίνει αν το ακυρώσεις; Αναλυτικός οδηγός μέσα από ερωτήσεις – απαντήσεις

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News