Σε συγκεκριμένες διευκρινίσεις προχώρησαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης που ακολούθησαν το διάγγελμα του πρωθυπουργού. Οι λεπτομέρειες αφορούσαν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε υγειονομικούς και εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας, στις κυρώσεις και στα κίνητρα των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων αλλά και στον τρόπο που θα λειτουργήσουν οι εσωτερικοί χώροι στην εστίαση.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι όλοι οι εργαζόμενοι στις μονάδες φροντίδας ευπαθών ομάδων θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί έως τις 16/08, διαφορετικά θα απέχουν από την εργασία τους άνευ αποδοχών. Ταυτόχρονα προβλέπονται πρόστιμα για τους παραβάτες του ύψους των 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής των 200.000 ευρώ. Επιπλέον, υποχρεούνται να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση όλοι οι εργαζόμενοι στις δομές υγείας έως την 1/09. Σχετικά με τα προνόμια των εμβολιασμένων, ο υπουργός ανάπτυξης ανέφερε ότι οι στρατεύσιμοι και οι μόνιμοι στον στρατό που θα εμβολιάζονται θα παίρνουν 5 ημέρες άδεια 

Εσωτερικοί χώροι στην εστίαση

Όσον αφορά την εστίαση, έως 31 Αυγούστου θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες σε όλα τα νυχτερινά κέντρα ενώ από τις 16 Ιουλίου όλοι οι εσωτερικοί χώροι, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους με 85% κάλυψη. Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέξουν εάν το κατάστημα τους θα λειτουργεί αποκλειστικά για εμβολιασμένους είτε και για ανεμβολίαστους. Σε ότι αφορά τα αθλητικά δρώμενα, οι αγώνες θα διεξάγονται μόνο με αμιγή λειτουργία, με 25.000 θεατές τα ανοικτά γήπεδα και με 8.000 τα κλειστά.

Σχετικά με τις κυρώσεις για την εστίαση, ανέφερε:

 • Στην πρώτη παράβαση 2.000 ευρώ πρόστιμο και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας
 • Για τα καταστήματα άνω των 200 τ.μ 5.000 ευρώ  πρόστιμο και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας 
 • Για την δεύτερη παράβαση προβλέπεται πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για 15 ημέρες.
 • Για την τρίτη παράβαση προβλέπεται για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας καταστήματος για 60 ημέρες.

Εφαρμογή “Covid Free GR”

Διευκρινίσεις δόθηκαν και για την εφαρμογή “Covid Free GR” η οποία είναι διαθέσιμη από τις 13 Ιουλίου για κινητά και tablet iOS ή Android με στόχο την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID.

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή Covid Free GR για τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού

Τρία επίπεδα επαλήθευσης:

 • Πράσινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID
 • Κίτρινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR)
 • Κόκκινο – σημαίνει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό

Χρονική ισχύς των πιστοποιητικών:

 • Εμβολιασμού – 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης
 • Νόσησης – έως και 6 μήνες μετά
 • Rapid test – 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)
 • PCR test – 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News