Έρχεται το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, προκαλώντας αντιδράσεις στην κοινότητα των κτηνιάτρων και σε φιλοζωικα σωματεία, τα οποία αναφέρονται σε παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αλλά και στην πλήρη παραχώρηση της διαχείρισης των αδέσποτων σε ΜΚΟ.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το οποίο παρουσιάστηκε απ’ τον Στέλιο Πέτσα στο υπουργικό συμβούλιο, ορίζεται η υποχρεωτική στείρωση όλων των ζώων συντροφιάς, με τους ιδιοκτήτες να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αναπαραγωγή των κατοικιδίων τους μόνο μια φορά.

Μάλιστα, για να μπει και ένα “κίνητρο” στους ιδιοκτήτες κατοικιδίων, θεσπίζεται μείωση έως και 10% στα δημοτικά τέλη ή και η παραχώρηση από τους δήμους Voucher για σήμανση, καταγραφή και στείρωση ενώ αυστηροποιούνται περαιτέρω τα πρόστιμα για την κακοποίηση.

Βέβαια, η απουσία της συζήτησης του νομοσχεδίου με κτηνιάτρους αλλά με μεγάλο μέρος της φιλοζωικής κοινότητας, έχει φέρει ήδη τις πρώτες αντιδράσεις.

Σημειώνεται μάλιστα ότι η Κτηνιατρική Υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά για το νομοσχέδιο, σημειώνοντας πως αποτελεί ένα «μη επιδιορθώσιμο» κείμενο.

Οι βασικές αρχές που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς:

  • Οι «Πέντε Ελευθερίες των Ζώων»: Περιλαμβάνονται πλέον ρητά στον νόμο οι 5 διεθνώς αναγνωρισμένες ελευθερίες των ζώων (Ελευθερία από την πείνα και τη δίψα. Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια. Ελευθερία από φόβο και αγωνία. Ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς, με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και κοινωνικοποίησης).
  • Η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς: Δεσποζόμενα και αδέσποτα, ζώα προς υιοθεσία, φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις, κτηνίατροι, εκτροφείς, καταφύγια και η Δημόσια Διοίκηση, για πρώτη φορά, εντάσσονται σε μια ενιαία επίσημη πλατφόρμα συνεργασίας.
  • Ηλεκτρονικό βιβλιάριο & ψηφιακό ιατρικό ιστορικό του ζώου: Τα ζώα συντροφιάς αποκτούν ψηφιακό φάκελο υγείας μέσω του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς.
  • Αναπαραγωγή με κανόνες: Ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν τον ανώτατο αριθμό γεννών ανά ζώο, την άδεια για αναπαραγωγή, κ.α.
  • Διευρύνεται ο κατάλογος των πράξεων που περιλαμβάνονται ρητά στη διάταξη περί κακοποίησης, εισάγονται πρόστιμα για τις νέες παραβάσεις και αυστηροποιούνται τα υπάρχοντα πρόστιμα για σημαντικές παραβάσεις.
  • Πρόγραμμα «Άργος»-πόροι και υποχρεώσεις Δήμων: Ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων από κάθε Δήμο. Παράλληλα, εξασφαλίζονται οι αναγκαίοι πόροι και οι διαδικασίες για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος.
  • Στήριξη και κίνητρα στους πολίτες-ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς: Θέσπιση κινήτρων από τους Δήμους, ώστε οι πολίτες-ιδιοκτήτες ζώων να φροντίζουν καλύτερα τα κατοικίδιά τους, όπως μείωση δημοτικών τελών έως και 10% για επιμελείς ιδιοκτήτες.
  • Πλαίσιο Εποπτείας: Θεσπίζεται ένα συνεκτικό και αντιπροσωπευτικό πλαίσιο εποπτείας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕΔΕ, του Συνηγόρου του Πολίτη και των Φιλοζωικών Οργανώσεων.
  • Βελτίωση της εκπαίδευσης και ενημέρωσης για την προστασία των ζώων συντροφιάς: Εκπαιδευτικά προγράμματα και ενημερωτικές δράσεις σε τοπικές και εκπαιδευτικές κοινότητες.
  • Εθνική Γραμμή Καταγγελιών: Ανάπτυξη ψηφιακής εφαρμογής και 5ψήφιου αριθμού καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ζώων και κάθε παράβαση του νομικού πλαισίου για την προστασία των ζώων συντροφιάς. 

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News