Το Σάββατο στις 6 το απόγευμα στο άγαλμα Βενιζέλου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, η κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ βγήκε στους δρόμους και πραγματοποίησε το 5ο αυτοοργανωμένο Thessaloniki Pride με πολύ μεγάλη συμμετοχή.

Δες τι έγινε φέτος στο Thessaloniki Pride:

Thessaloniki Pride
Αλέξανδρος Αβραμίδης

Πότε έγινε το πρώτο Pride στην Ελλάδα;

Φέτος το Thessaloniki Pride δεν περιορίστηκε μόνο στην αναγνώριση της διαφορετικότητας, ούτε μόνο στη μνήμη της Δήμητρας από τη Λέσβο. Τα συνθήματα επεκτάθηκαν και συμπεριέλαβαν τη σεξουαλική κακοποίηση και τις δολοφονίες των γυναικών. Ένα μάλιστα από τα συνθήματα που ακούστηκαν το απόγευμα του Σαββάτου ήταν: “Ούτε Καρολάιν, Δήμητρα κι Ελένη, καμία άλλη δολοφονημένη”.

Thessaloniki Pride
Αλέξανδρος Αβραμίδης

Παρόλο που ο κορονοϊός έχει περιορίσει τις εκδηλώσεις και τα Pride πήραν παράταση, λόγω περιοριστικών μέτρων, οι αυτοοργανωμένοι στη Θεσσαλονίκη αποφάσισαν να βγουν στους δρόμους και να διαδηλώσουν για “όλα τα πλάσματα, που φέρουν στο σώμα και την ψυχή τους τα σημάδια της καταπίεσης από τις νόρμες και τις “κανονικότητες” της πατριαρχίας”, όπως αναφέρουν και οι ίδιοι.

Η αγάπη είναι η απάντηση. Η ερώτηση ποια είναι;

Thessaloniki Pride
Αλέξανδρος Αβραμίδης

Το κεντρικό πανό του Pride με τα φωτεινά χρώματα έγραφε τη φράση “Reclaim our Pride. Τα σώματα, οι δρόμοι, οι ζωές μας, μας ανήκουν“. Με τις πολύχρωμες σημαίες να ανεμίζουν η πορεία πέρασε από την Αριστοτέλους και κατέληξε στην Εγνατία, καθώς οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως: “Τη βία τη ζούμε κάθε μέρα εδώ. Με κάθε αντριλίκι, με κάθε σεξισμό”. “Ακόμη και αν φορέσω τη φούστα μου καπέλο, όταν λέω όχι σημαίνει ότι δεν θέλω”, περνόντας για ακόμη μια φορά ηχηρά μηνύματα.

Thessaloniki Pride
Αλέξανδρος Αβραμίδης

5 LGBTQ+ ταινίες για να τιμήσετε τον Pride μήνα Ιούνιο

Όσον αφορά το Athens Pride 2021, που αποτελεί τη μεγαλύτερη γιορτή ορατότητας της LGBTQI+ κοινότητας, λόγω της πανδημίας τους κορονοϊού και την ασαφή κατάσταση που ζούμε, θα γεμίσει ολόκληρο το καλοκαίρι του 2021, περιλαμβανομένης και μιας δυναμικής εβδομάδας εκδηλώσεων (18-25 Ιουλίου) και θα συνεχιστεί με καλοκαιρινές εκδηλώσεις, έχοντας ως στόχο να κορυφωθεί σε μια κεντρική ημέρα, το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου με την παρέλαση.

Αλέξανδρος Αβραμίδης

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News