Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, δεν θα υπάρξει άμεση σύσταση για τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό για τον γενικό πληθυσμό. Τουλάχιστον σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Ο Δρ Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής της στρατηγικής εμβολιασμού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού, κατά τη διάρκειας μιας συνέντευξης Τύπου, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία αυτή τη στιγμή ώστε ο ΕΜΑ να συστήσει την τέταρτη δόση για τον γενικό πληθυσμό.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα είχε πει ο ίδιος τον Ιανουάριο, δεν γίνεται να περιοριστεί η πανδημία με εμβόλια που γίνονται κάθε 3-4 μήνες και ότι η λύση αυτή δεν υποστηρίζεται από επιστημονικά στοιχεία.

Οι επαναλαμβανόμενες ενισχυτικές δόσεις σε πολύ μικρά διαστήματα μπορούν να μειώσουν το επίπεδο των αντισωμάτων που ενεργοποιούνται με τον εμβολιασμό

Σημείωσε επίσης πως στο μέλλον, τα εμβόλια θα μπορούσαν να προσφερθούν στην αρχή του χειμώνα, όπως γίνεται για τη γρίπη, καθώς αυτό θα αύξανε την απόκριση των αντισωμάτων, όταν τα χρειαζόμαστε περισσότερο.

Σύμφωνα με τα δεδομένα μελέτης του Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann για την τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό, όταν η τέταρτη δόση χορηγείται τουλάχιστον 4 μήνες μετά την προηγούμενη, είναι σε θέση να μειώσει πάνω από τέσσερις φορές τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας σε σύγκριση με τις τρεις δόσεις. Μια άλλη όμως προκαταρκτική έρευνα εργαζομένων στον τομέα της υγείας στο Ιατρικό Κέντρο Tel HaShomer’s Sheba έδειξε ότι η τέταρτη δόση ήταν λιγότερο αποτελεσματική έναντι της Όμικρον και δεν αποτρέπει τη μόλυνση. 

Κορονοϊός: Υπάρχει πιθανότητα επαναμόλυνσης; Κι αν ναι, πότε; – 18 μελέτες απαντούν

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News