Ο βασιλιάς της Βρετανίας Κάρολος Γ’ πραγματοποίησε την πρώτη του ομιλία ως μονάρχης και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου τη Δευτέρα 12/9, κατά τη διάρκεια της οποίας υποσχέθηκε να ακολουθήσει το παράδειγμα της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

Ο Κάρολος έδωσε μία ιστορική ομιλία από το Westminster Hall στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια μιας παραδοσιακής τελετής στην οποία οι νομοθέτες εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους μετά τον θάνατο της πρώην μονάρχη, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή την περασμένη Πέμπτη σε ηλικία 96 ετών.

Στις δηλώσεις του, ο Κάρολος επαίνεσε τη βασίλισσα και είπε ότι είναι «βαθιά ευγνώμων» για τα συλλυπητήρια των νομοθετών. Δήλωσε, επίσης, ότι σκοπεύει να συνεχίσει το «ανιδιοτελές καθήκον» της μητέρας του στη Βρετανία.

«Χαμογελάμε γνωρίζοντας ότι εσύ και ο παππούς είστε ξανά μαζί»: Η συγκινητική πρώτη δήλωση του Πρίγκιπα Harry για τον θάνατο της γιαγιάς του, βασίλισσας Ελισάβετ

Βασιλιάς Κάρολος – Ομιλία: Μεγάλη συγκίνηση στο βρετανικό Κοινοβούλιο

«Το κοινοβούλιο είναι το ζωντανό όργανο της δημοκρατίας μας. Είμαι βαθιά ευγνώμων για τα συλλυπητήρια που μου υποβλήθηκαν και που δείχνουν με τόσο συγκινητικό τρόπο τι σήμαινε η Βασίλισσα για όλους μας», δήλωσε ο Κάρολος.

Παραθέτοντας ένα σαιξπηρικό απόσπασμα που αναφέρεται στη βασίλισσα Ελισάβετ Α’, σημείωσε πως η μητέρα του υπήρξε «ένα πρότυπο για όλους τους εν ζωή πρίγκιπες».

«Επιχείρηση Μονόκερος»: Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται για το κοινό κατά το λαϊκό προσκύνημα

«Καθώς βρίσκομαι ενώπιόν σας σήμερα, δεν μπορώ παρά να νιώσω το βάρος της ιστορίας που μας περιβάλλει και που μας θυμίζει τις ζωτικής σημασίας κοινοβουλευτικές παραδόσεις στις οποίες αφιερώνονται οι βουλευτές», είπε ο Κάρολος Γ’.

«Κύριοι μου και μέλη της Βουλής, συγκεντρωνόμαστε σήμερα σε ανάμνηση της αφοσιωμένης υπηρεσίας της βασίλισσας στα έθνη και τους λαούς της. Δεσμεύτηκε να υπηρετήσει τη χώρα και το λαό της και να διατηρήσει τις πολύτιμες αρχές της συνταγματικής διακυβέρνησης που βρίσκονται στην καρδιά του έθνους μας».

Εκατοντάδες νομοθέτες συνωστίστηκαν στην αίθουσα για να ακούσουν τον Κάρολο να μιλάει και εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ. Αργότερα σήμερα, ο βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας θα μεταβεί αεροπορικώς στο Εδιμβούργο, όπου βρίσκεται το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News