Σύμφωνα με μία νέα τροπολογία που κατατέθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου νόμου για τον Προσωπικό Ιατρό, πρόκειται να μπει ένα τέλος στις «θεραπείες» μεταστροφής φύλου. Απαγορεύεται, δηλαδή, κάθε απόπειρα που λογίζεται πως επιχειρεί να αλλάξει αναγκαστικά το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα και την έκφραση φύλου ενός ΛΟΑΤΚΙ ατόμου.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι: «το βασικό θέμα που ρυθμίζει έχει να κάνει με την απαγόρευση των “πρακτικών μεταστροφής”. Ήταν ένα αίτημα που υπήρχε και το είχαμε επεξεργαστεί και αφορά κάποιες “ψευδεπίγραφες” θεραπείες που αναφέρουν ότι όταν ένα ανήλικο άτομο έχει επιλέξει έναν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, οι γονείς του μπορεί να προβούν υποτίθεται σε “θεραπείες” για να επανέλθει στην κανονικότητα».

«Το να είσαι ο εαυτός σου δεν είναι έγκλημα»: Νέος γαλλικός νόμος ποινικοποιεί τη «θεραπεία μετατροπής»

«Θεραπείες μεταστροφής φύλου»: Η νέα τροπολογία του Υπουργείου Υγείας και η απαγόρευσή τους

  • Απαγορεύεται η διενέργεια πρακτικών μεταστροφής σε ευάλωτα πρόσωπα και όποιος εφαρμόζει σε άλλους πρακτικές μεταστροφής πρέπει να έχει εξασφαλίσει προηγουμένως τη ρητή συναίνεσή τους.
  • Απαγορεύεται για τους επαγγελματίες η με οποιονδήποτε τρόπο πρόσκληση, προβολή ή διαφήμιση πρακτικών μεταστροφής που διενεργούν τόσο οι ίδιοι όσο και άλλοι τρίτοι, επαγγελματίες ή μη.
  • Οι παραβάτες μπορούν να υποστούν πειθαρχικές και διοικητικές κυρώσεις, ενώ μπορεί να τιμωρηθούν με ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή. Η επανειλημμένη τέλεση της ανωτέρω πράξης συνιστά επιβαρυντική περίσταση.

Σκωτία: Η πρώτη χώρα που διδάσκει την LGBTQ+ ιστορία και ισότητα στα σχολεία

Επιπλέον, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τόνισε ότι οι συγκεκριμένες «θεραπείες», δεν θεωρούνται «θεραπείες», αλλά ούτε υποστηρίζονται επιστημονικά, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, αλλά και για πολλούς άλλους, έπρεπε με ρύθμιση να απαγορευτούν ρητώς για τα ανήλικα πρόσωπα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News