Ζωτική σημασία παίρνει το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών ύστερα και από την τελευταία έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Ιαπωνία σχετικά με το πόσες ώρες επιβιώνει στο ανθρώπινο δέρμα ο ιός. Τα νέα στοιχεία αποδεικνύονται ακόμα πιο σοβαρά καθώς αυτό που έδειξαν είναι ότι ο κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει έως και 9 ώρες πάνω στο δέρμα. Σημαντικό ωστόσο είναι να γνωρίζουμε πόσο μπορεί να επιβιώσει ο κορονοϊός και σε άλλες επιφάνειες με αφορμή το περιστατικό που έλαβε χώρα στην Κίνα με τις μολυσμένες συσκευασίες κατεψυγμένων τροφίμων.

Πόσες ώρες επιβιώνει ο κορονοϊός πάνω στις επιφάνειες

Η μελέτη έδειξε ότι ο κορονοϊός επιβιώνει περισσότερο πάνω στο ανθρώπινο δέρμα και στις επιφάνειες σε σχέση με τον κοινό ιό της εποχικής γρίπης. Η εποχική γρίπη, πιο συγκεκριμένα, επιβιώνει στο ανθρώπινο δέρμα για κάτι λιγότερο από δύο ώρες. Και τα δύο παθογόνα σκοτώθηκαν εντός 15 δευτερολέπτων μετά από επαφή με απολυμαντικό χεριών, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 3 Οκτωβρίου στο περιοδικό Clinical Infectious Diseases.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Κυότο στην Ιαπωνία χαρακτηριστικά αναφέρουν:

Συνολικά, ο καθορισμένος μακράς διάρκειας SARS-CoV-2, επιβιώνει 9 ώρες στο ανθρώπινο δέρμα και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ιού στο σώμα ή μετάδοσής του από το δέρμα σε άλλες επιφάνειες, με πιθανή επίδραση στην επιτάχυνση του την πανδημία. Έτσι, η κατάλληλη υγιεινή των χεριών χρησιμοποιώντας απολυμαντικά με βάση την αιθανόλη οδηγεί σε γρήγορη απενεργοποίηση του ιού και μπορεί να μειώσει τον υψηλό κίνδυνο λοιμώξεων από την επαφή

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι ο κορανοϊός μπορεί να ζήσει σε χαλκό για έως και τέσσερις ώρες, χαρτόνι για περίπου μία ημέρα, πλαστικό και ανοξείδωτο χάλυβα για περίπου δύο έως τρεις ημέρες σύμφωνα με επιστολή που δημοσιεύθηκε στο The New England Journal of Medicine.

στοιχεία για τον κορονοϊό
Pexels

Η ερευνητική ομάδα από την Ιαπωνία συνέλεξε τρία δείγματα ανθρώπινου δέρματος από αυτοψίες μία ημέρα μετά το θάνατο, κάτι που οι ερευνητές λένε ότι είναι λειτουργικό, επειδή διατηρούνται οι λειτουργίες του δέρματος. Στη συνέχεια απέκτησαν δείγματα βλέννας από τρία άτομα για να προσομοιώσουν πώς ο ιός κολλάει σε επιφάνειες και άτομα μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων από βήχα και φτέρνισμα.

Οι ερευνητές κατέγραψαν πόσο καιρό τα σωματίδια του ιού παρέμειναν στο δέρμα, σε ένα δίσκο εργαστηρίου petri με βλέννα, ανοξείδωτο ατσάλι, βοριοπυριτικό γυαλί και πολυστυρόλιο, έναν τύπο πλαστικού. Ενώ ο κορονοϊός επέζησε στο ανθρώπινο δέρμα για λίγο περισσότερο από εννέα ώρες και η γρίπη Α διήρκεσε περίπου δύο ώρες, οι ερευνητές δήλωσαν ότι η διάρκεια ζωής του ιού ήταν πολύ μεγαλύτερη στις επιφάνειες. Αυτό σημαίνει “ότι το ανθρώπινο δέρμα είναι λιγότερο κατάλληλο για την επιβίωση των ιών.”

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων λένε ότι ο «πρωταρχικός και πιο σημαντικός» τρόπος με τον οποίο διαδίδεται ο κορονοϊός είναι μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο. Πρόσφατη έρευνα αναγνώρισε επίσης πρόσφατα ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του αέρα όταν τα αναπνευστικά σταγονίδια από βήχα και φτάρνισμα γίνονται μικρότερα και ταξιδεύουν σε μεγαλύτερες αποστάσεις για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους.

Είναι πιθανό οι άνθρωποι να μολυνθούν από επιφάνειες ή αντικείμενα που έχουν τον ιό πριν αγγίξουν το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια τους – “αλλά αυτό δεν θεωρείται ότι είναι ο κύριος τρόπος με τον οποίο εξαπλώνεται ο ιός.”

διάγνωση του κορονοϊού
Pexels

Τι συνέβει με τις μολυσμένες συσκευασίες κατεψυγμένων τροφίμων

Η υπηρεσία ελέγχου νοσημάτων της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα, Κυριακή 18/10/2020, ότι η επαφή με συσκευασίες κατεψυγμένων τροφίμων, μολυσμένων με εν ζωή νέο κορονοϊό, θα μπορούσε να προκαλέσει μολύνσεις. Το συμπέρασμα αυτό εξάγεται καθώς το κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) εντόπισε και απομόνωσε εν ζωή νέο κορονοϊό στην εξωτερική συσκευασία κατεψυγμένου μπακαλιάρου, στην προσπάθεια του να διαπιστώσει από πού προήλθε η συρροή των κρουσμάτων που καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα στην πόλη Τσινγκτάο.

Η ανακοίνωση του κινεζικού Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών ωστόσο δεν περιλαμβάνει αποδείξεις ότι οι δύο εργαζόμενοι προσβλήθηκαν από τον ιό που βρισκόταν στη συσκευασία των τροφίμων. Επίσης τόνισε ότι δεν έχει καταγραφεί καμία περίπτωση στην οποία να προσβλήθηκε κάποιος καταναλωτής επειδή ήρθε σε επαφή με κατεψυγμένα τρόφιμα και ο κίνδυνος να συμβεί κάτι τέτοιο είναι πολύ μικρός.

Ωστόσο από τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι ο κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει 9 ώρες πάνω στο δέρμα και στις επιφάνειες καλό είναι να προφυλασσόμαστε όσο περισσότερο γίνεται και να είμαστε ιδιαίτερα σχολαστικοί με το πλύσιμο των χεριών μας.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News