Ο υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης Αμπντούλ Μπακί Χακάνι έκανε, πρόσφατα, σαφές πως θα επιτραπεί μεν στις γυναίκες να συνεχίσουν τις σπουδές τους, αλλά όχι στις ίδιες αίθουσες με τους άνδρες φοιτητές, ενώ προανήγγειλε και “αναθεώρηση” των πεδίων σπουδών που θα διδάσκονται. 

Το Σάββατο, οι Ταλιμπάν ύψωσαν τη σημαία τους πάνω από το προεδρικό μέγαρο στην 20η επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, σηματοδοτώντας ότι οι εργασίες τους, που διέπουν το νεοσύστατο Ισλαμικό Εμιράτο, έχουν ξεκινήσει. Το λευκό πανό που φέρει στίχο του Κορανίου ανυψώθηκε από τον Πρωθυπουργό της προσωρινής κυβέρνησης των Ταλιμπάν.

Ποιοι είναι οι Ταλιμπάν: Η ιστορία, οι σκληροπυρηνικοί νόμοι τους και η θέση της γυναίκας στο καθεστώς τους

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί στενά τον τρόπο με τον οποίο το νέο σκληροπυρηνικό καθεστώς των Ταλιμπάν αντιμετωπίζει τις Αφγανές γυναίκες προκειμένου να εκτιμήσει πόσο ισχύουν στην πραγματικότητα οι δεσμεύσεις τους για μετριοπάθεια. Ωστόσο, από τα μέσα Αυγούστου που κατέλαβαν την εξουσία, έχουν απαιτήσει από όλες οι γυναίκες, πλην των εργαζομένων στο εθνικό σύστημα υγείας, να απέχουν από την εργασία τους “έως ότου να βελτιωθούν οι συνθήκες ασφαλείας”. 

Οι αλλαγές στα πανεπιστήμια και οι κανονισμοί που πρέπει να ακολουθούν όλες οι γυναίκες:

Τα νέα μέτρα εισάγουν κραυγαλέες αλλαγές στα πανεπιστήμια, αφού πριν την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, οι φοιτήτριες δεν ήταν υποχρεωμένες να ντύνονται όπως απαιτούν οι ισλαμικοί κανόνες και οι σχολές ήταν μεικτές, με γυναίκες και άνδρες στα έδρανα. 

Σε μία από τις δηλώσεις τους, ο Yπουργός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Αμπντούλ Μπακί Χακάνι, παρουσίασε μια σειρά κανόνων που θα διέπουν την πρόσβαση των γυναικών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στο Αφγανιστάν. Ο Χακάνι παρουσιάστηκε ανένδοτος σχετικά με τις αλλαγές: “Δεν έχουμε κανέναν πρόβλημα να τερματίσουμε το μεικτό εκπαιδευτικό σύστημα”, είπε. “Οι πολίτες είναι μουσουλμάνοι και θα το αποδεχτούν. Μπορούμε, επίσης, να χρησιμοποιήσουμε άνδρες καθηγητές που θα διδάσκουν πίσω από μία κουρτίνα ή θα κάνουν χρήση τεχνολογίας”, πρόσθεσε. Οι γυναίκες θα φορούν υποχρεωτικά χιτζάμπ, με τον Χακάνι να αποφεύγει να προσδιορίσει αν θα απαιτείται και επιπλέον κάλυμμα για τα πρόσωπά τους. 

Ταλιμπάν επιτίθενται και χτυπούν γυναίκες για να διαλύσουν διαδήλωση εναντίον του νέου καθεστώτος

Η κυβέρνηση έχει ήδη αντικαταστήσει το Υπουργείο Γυναικείων Υποθέσεων με ένα Υπουργείο για ζητήματα “Αρετής και Φαυλότητας”. Πρόκειται για την επανίδρυση μιας υπηρεσίας που ήταν υπεύθυνη για την θρησκευτική αστυνομία που έκανε ελέγχους σε δημόσιους χώρους, επιβάλλοντας την Σαρία, στην πιο αυστηρή της ερμηνεία, κατά την προηγούμενη περίοδο εξουσίας των Ταλιμπάν. Οι ελεγκτές έγιναν διαβόητοι για τα δημόσια μαστιγώματα γυναικών που “τολμούσαν” να ντύνονται διαφορετικά ή να κυκλοφορούν χωρίς άνδρες συγγενείς τους. 

Ταλιμπάν εκπαίδευση
Aamir QURESHI AFP

Ο νέος υπουργός ανακοίνωσε πως θα επανεξεταστούν και τα πεδία εκπαίδευσης, καθώς οι Ταλιμπάν θέλουν η διδακτέα ύλη να συνάδει με τις “ισλαμικές, τις εθνικές και τις ιστορικές αξίες”, παραμένοντας, ωστόσο, ανταγωνιστική σε σύγκριση με τις άλλες χώρες.

Ο διαχωρισμός των φύλων θα επιβάλλεται σε όλα τα πανεπιστήμια, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες θα πρέπει να διδάσκονται σε ξεχωριστές αίθουσες διδασκαλίας. “Δεν θα επιτρέψουμε σε αγόρια και κορίτσια να σπουδάσουν μαζί”, δήλωσε ο Χακάνι. “Δεν θα επιτρέψουμε τη συν-εκπαίδευση”.

Οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν, επίσης, ότι η νέα τους κυβέρνηση θα είναι πιο αντιπροσωπευτική και θα σέβεται τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών, αν και εξακολουθεί να βρίσκεται εντός ενός “ισλαμικού πλαισίου”.

“Ο ρόλος των γυναικών είναι να γεννούν και να μεγαλώνουν παιδιά”:

Η πλήρης ημερήσια διάταξη των Ταλιμπάν δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί. Ωστόσο, όπως και στο προηγούμενο καθεστώς, δεν υπάρχει ούτε μία γυναίκα στο Υπουργικό Συμβούλιο, παρά τις υποσχέσεις για μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Tolo News, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Σαΐντ Ζεκρουλάχ Χασίμι δήλωσε ότι ο ρόλος των γυναικών είναι να γεννούν και να μεγαλώνουν παιδιά, προσθέτοντας ότι “δεν είναι απαραίτητο οι γυναίκες να βρίσκονται στο Υπουργικό Συμβούλιο”.

Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν την άθληση στις γυναίκες: “Δεν είναι κατάλληλο ούτε απαραίτητο”

Οι νέες εκπαιδευτικές πολιτικές σηματοδοτούν σημαντική απόκλιση από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαν τα πανεπιστήμια στο παρελθόν. Πριν από την πτώση της Καμπούλ στους Ταλιμπάν στις 15 Αυγούστου, τα πανεπιστήμια σε ολόκληρο το Αφγανιστάν ήταν συνεκπαιδευτικά και οι γυναίκες δεν έπρεπε να συμμορφωθούν με κανέναν ενδυματολογικό κώδικα. Ο αριθμός των γυναικών φοιτητών στην περαιτέρω εκπαίδευση είχε φτάσει σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα, και ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο Herat και το Πανεπιστήμιο Ghalib στην Καμπούλ περισσότερες φοιτήτριες παρά φοιτητές.

Ταλιμπάν εκπαίδευση

Από τότε που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία, ωστόσο, πολλές φοιτήτριες έχουν μείνει στο σπίτι τους από αβεβαιότητα και φόβο, και οι γυναίκες που βγήκαν στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας τις τελευταίες ημέρες απαιτώντας ίσα δικαιώματα αντιμετωπίστηκαν με βία και πυροβολισμούς.

Πραγματικότητα ή εφιάλτης; Η καθημερινότητα ενός Αφγανού με την επάνοδο των Ταλιμπάν

Πολλοί αμφισβήτησαν τη σκοπιμότητα των νέων εκπαιδευτικών κανόνων, ιδίως τον τρόπο με τον οποίο τα πανεπιστήμια και τα γραφεία θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν το κόστος του διαχωρισμού και να διαχωρίσουν τα μαθήματα και τους χώρους μόνο για γυναίκες. Η έλλειψη εγκαταστάσεων και δασκάλων προκαλεί, ήδη, προβλήματα στα πανεπιστήμια, με ορισμένα ιδρύματα να λένε στους φοιτητές ότι δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να σταματήσουν να διεξάγουν ορισμένα μαθήματα για τις γυναίκες. Η Heather Barr, συν-διευθύντρια του τμήματος για τα δικαιώματα των γυναικών στη Human Rights Watch, δήλωσε ότι η προσέγγιση των Ταλιμπάν ήταν μια προσέγγιση “όπου οι γυναίκες επιτρέπεται, θεωρητικά, να συνεχίσουν ορισμένες από τις καθημερινές λειτουργίες τους, αλλά μόνο υπό περιορισμούς που ουσιαστικά τις καθιστούν να λειτουργούν σε έναν κόσμο που είναι εντελώς ξεχωριστός από τους άνδρες”.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News