Για τα πλήγματα που δέχθηκαν τα δικαιώματα των γυναικών το 2021 και τους πρώτους μήνες του 2022 μιλάει η Διεθνής Αμνηστία με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, που τιμάται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου.

Η ΜΚΟ προειδοποιεί για τα δικαιώματα των γυναικών που δέχθηκαν επίθεση τα τελευταία 2 χρόνια, λέγοντας πως οι κρίσεις στον κόσμο μας πλήττουν την ισότητα και τη δικαιοσύνη.

«Τα γεγονότα του 2021 και των πρώτων μηνών του 2022 συνωμότησαν για να συντρίψουν τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια εκατομμυρίων γυναικών και κοριτσιών. Οι κρίσεις στον κόσμο που πλήττουν τα δικαιώματα της γυναίκας δεν καταλαβαίνουν από ισότητα, πόσο μάλλον από δικαιοσύνη», σημειώνει χαρακτηριστικά η Ανιές Καλαμάρ, γενική γραμματέας της Αμνηστίας.

Τα quotes που δίνουν δύναμη σε κάθε γυναίκα να συνεχίσει να προσπαθεί!

Στην ανακοίνωση η ίδια τονίζει ότι η πανδημία του κορονοϊού και η περιστολή των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν, όπου την εξουσία κατέλαβαν τον περασμένο Αύγουστο οι ισλαμιστές φονταμενταλιστές Ταλιμπάν έπειτα από 20 χρόνια πολέμου, ήταν ανάμεσα στα κυριότερα γεγονότα που έπληξαν τα δικαιώματα των γυναικών.

δικαιώματα των γυναικών

Καθεμιά από τις εξελίξεις αυτές τα υπονόμευσε σοβαρά, πόσο μάλλον αν εξεταστούν όλες μαζί. «Επείγει να υψώσουμε το ανάστημά μας για να αντιμετωπιστεί αυτή η παγκόσμια επίθεση εναντίον της αξιοπρέπειας των γυναικών και των κοριτσιών».

Παράλληλα, η γενική γραμματέας της Αμνηστίας συμπεριέλαβε στις αρνητικές εξελίξεις την «ευρεία σεξουαλική βία» που χαρακτήρισε την ένοπλη σύρραξη στην Αιθιοπία, την «επίθεση εναντίον του δικαιώματος της άμβλωσης» και της πρόσβασης σε αυτή στις ΗΠΑ, καθώς και την απόφαση της Τουρκίας να αποσυρθεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, και κάλεσε τις Κυβερνήσεις που έλαβαν αποφάσεις οι οποίες πλήττουν τα γυναικεία δικαιώματα να τις ανακαλέσουν.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News