Στη φυλακή ο Λιγνάδης με απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέα. Κρίθηκε προφυλακιστέος τα ξημερώματα της Παρασκευής για το αδίκημα, σε βαθμό κακουργήματος, του βιασμού κατά συρροή.

Μετά την πολύωρη απολογία του γνωστού ηθοποιού – σκηνοθέτη που διήρκησε 5 ώρες, αλλά και έπειτα από πολύωρη διάσκεψη ανακρίτριας και εισαγγελέα και την εξέταση 3 μαρτύρων, οι δικαστικοί λειτουργοί αποφάσισαν ότι ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου πρέπει να προφυλακιστεί. Έτσι λοιπόν, βρίσκεται στη φυλακή ο Λιγνάδης, κατηγορούμενος για βιασμό κατά συρροή.

Ο συνήγορός του, Αλέξης Κούγιας, δήλωσε αμέσως μετά ότι «Ήταν μία πολύ δύσκολη διαδικασία. Θα προσφύγουμε κατά της διάταξης της ανακρίτριας για την προσωρινή κράτηση. Είναι μία δικογραφία χωρίς στοιχεία, μία δικογραφία που αν δεν ήταν ο Λιγνάδης θα ήταν με συνοπτικές διαδικασίες ελεύθερος».

Η διαδικασία διήρκησε περισσότερο από 12 ώρες στο σύνολο της, καθώς είχε προηγηθεί η αίτηση ακύρωσης ενώ κατέθεσαν και 3 μάρτυρες. Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου απολογήθηκε ενώπιον της 19ης τακτικής ανακρίτριας, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με το κακούργημα του βιασμού κατά συρροή. Στο πλευρό του ήρθαν και οι πέντε μάρτυρες που κατέθεσαν μετά από πρόταση της υπεράσπισης Λιγνάδη και ειδικότερα: η πρώην υπουργός Πολιτισμού και ηθοποιός Ελένη Κούρκουλα, ο ιδιοκτήτης του Action 24 Διον. Παναγιωτάκης, ο αδελφός του κατηγορούμενου, μία πρώην δικαστική λειτουργός και ένας συγγενής τους.

Μέσα στην ημέρα αναμένεται η μεταγωγή του Δημήτρη Λιγνάδη στις φυλακές Τριπόλεως που αποφασίστηκε να μεταφερθεί. Η συγκεκριμένη φυλακή – όπως και των Γρεβενών – διαθέτει ειδική πτέρυγα για όσους κατηγορούνται για αδικήματα κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Ο κ. Κούγιας αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ότι «Είναι η πρώτη φορά που στη σχεδόν 5 δεκαετίες καριέρα μου αναγκάζομαι να προσφύγω εις βάρος διατάξεως Ανακριτού στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, αλλά η υπόθεση του κου Λιγνάδη έχει όλες τις προϋποθέσεις, νομικές και ουσιαστικές, για να γίνει δεκτή η προσφυγή του», αφήνοντας αιχμές για το γεγονός ότι η διάσκεψη ανάμεσα στην ανακρίτρια και τον εισαγγελέα διήρκεσε «5 ώρες σε μια δικογραφία που έχει 10 φύλλα», ενώ υποστηρίζει για ακόμα μία φορά ότι ο πελάτης του είναι αθώος.

Ο κ. Λιγνάδης μου έχει δώσει την εντολή, να στραφώ εναντίον όλων όσων κατακρεούργησαν το τεκμήριο αθωότητός του (δικηγόρων, ηθοποιών, μόδιστρων, παρουσιαστών) αλλά και ειδικά εις βάρος ενός δικηγόρου, ο οποίος εχθές στο προσωπικό του προφίλ στο facebook προσκαλούσε οποιονδήποτε θέλει να καταγγείλει τον κ. Λιγνάδη, να απευθυνθεί σε αυτόν, αναφέροντας μάλιστα ότι αναλαμβάνει και όλα τα έξοδα όλων των διαδικασιών, ευτελίζοντας εντελώς το λειτούργημα του δικηγόρου.

Αναλυτικά η δήλωση του Αλέξη Κούγια: 

«Μετά από διαδικασία 15 ωρών, εκ των οποίων 3 ώρες ενώπιον του Συμβούλιου Πλημμελειοδικών Αθηνών, 5 ώρες απολογία ενώπιον της κας Ανακριτρίας του κ. Λιγνάδη και 5 ωρών συνδιασκέψεως της κας Ανακρίτριας και του κου Εισαγγελέως, ο κ. Δημήτρης Λιγνάδης εκρίθη προσωρινά κρατούμενος.

Το γεγονός, το οποίο μου προκαλεί μεγάλο προβληματισμό είναι γιατί χρειάστηκε διάσκεψη της κας Ανακριτρίας και του κου Εισαγγελέως 5 ώρες σε μια δικογραφία που έχει 10 φύλλα.
Κατά την άποψή μου, τόσο στο νομικό μέρος όπου εκρίθη η ένσταση ακυρότητος των ανακριτικών πράξεων, της μη κλήσεως του υπόπτου να δώσει εξηγήσεις, πριν την άσκηση ποινικής διώξεως, που είναι κατά τον νόμο υποχρεωτική, αλλά και της εκδόσεως εντάλματος συλλήψεως που δικαιολογείται μόνο όταν κάποιος διαπράττει εκείνη τη στιγμή έγκλημα, αλλά και είναι ύποπτος φυγής, αλλά και η από κοινού απόφαση της κας Ανακρίτριας και του κου Εισαγγελέως είναι ουσιαστικά και νομικά λανθασμένες.

Είναι η μοναδική υπόθεση βιασμού που την καταγγελία δεν την κάνουν οι 3 καταγγέλλοντες (η μια πράξη είναι παραγεγραμμένη), αφού άλλωστε ο ένας φέρεται ότι είναι κάτοικος Βερολίνου Γερμανίας, ο άλλος φέρεται ότι είναι κάτοικος Σουηδίας, αλλά και ο τρίτος πηγαινοέρχεται στην Αίγυπτο, αλλά δυο δικηγόροι που χειρίζονται υποθέσεις του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών με τη διοίκηση του οποίου ο κ. Λιγνάδης από ετών για λόγους πολιτικούς, αλλά και λόγω των επιλογών του μέχρι πρότινος ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου ευρίσκεται σε συνεχή αντιδικία.

Η υπόθεσις έχει απόλυτα εκκαθαρισμένο χρόνο τελέσεως των πράξεων που φέρεται να έχει διαπράξει ο κ. Λιγνάδης και που είναι για τη μεν μία όλος ο Αύγουστος του 2010 και για την δεύτερη η 8η Αυγούστου 2015.

Επίσης, αναμφισβήτητος είναι και ο τόπος που φέρεται να διέπραξε τα εγκλήματα ο κ. Λιγνάδης και στην μεν πράξη του 2010 είναι το σπίτι του στο Μεταξουργείο στη Αθήνα και στην πράξη της 8ης Αυγούστου του 2015 είναι η Επίδαυρος και η σουίτα ενός ξενοδοχείου.

Στη μεν πρώτη πράξη, από αεροπορικά εισιτήρια, αποδείξεις ξενοδοχείων της Αιγύπτου, από το πρόγραμμα των παραστάσεων του έργου «Πλούτος» του Αριστοφάνη» που μπορεί κάποιος να τα βρει πολύ εύκολα στο διαδίκτυο, απεδείχθη ότι στην πρώτη πράξη του 2010 ο καταγγέλλων λέει οπωσδήποτε ψέματα γιατί ο κος Λιγνάδης όλο τον Αύγουστο αποδεδειγμένα δεν πάτησε το πόδι του στην Αθήνα.

Αλλά και όσον αφορά στη δεύτερη πράξη που δήθεν διεπράχθη στην Επίδαυρο, με αδιάσειστα στοιχεία απεδείχθη ότι ο κ. Λιγνάδης όλο τον Αύγουστο του 2015 και οπωσδήποτε και στις 8/8/2015 ουδέποτε διέμεινε σε κανένα ξενοδοχείο της Επιδαύρου και σε καμία σουίτα, αφού κανένα ξενοδοχείο δεν έχει σουίτα, αλλά και δεν πάτησε καν το πόδι του στην Επίδαυρο ούτε για να παρακολουθήσει μια παράσταση ως θεατής και απεδείχθη ότι από τις μαρτυρίες της πρώην Υφυπουργού Παιδείας, κας Ελένης Κούρκουλα, του πρώην συζύγου της, κου Διονύση Παναγιωτάκη, ιδιοκτήτου του τηλεοπτικού σταθμού Action 24, της μαρτυρίας ανωτέρου δικαστικής λειτουργού, Προέδρου Εφετών, του αδελφού του, φιλόλογου καθηγητού στο Αρσάκειο και ενός δικηγόρου, αλλά και από σειρά φωτογραφιών με ημερομηνίες του Αυγούστου 2015, ότι από την 1η Αυγούστου ως και της 22 Αυγούστου ήταν στην Ιθάκη και από τις 22 Αυγούστου έως το τέλος ήταν στην Άνδρο.

Προσωπικά σε όλη μου την διαδρομή σέβομαι πάντοτε την κρίση των Δικαστικών και Εισαγγελικών λειτουργών και το ίδιο θα κάνω και τώρα.

Είναι η πρώτη φορά που στη σχεδόν 5 δεκαετίες καριέρα μου αναγκάζομαι να προσφύγω εις βάρος διατάξεως Ανακριτού στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, αλλά η υπόθεση του κου Λιγνάδη έχει όλες τις προϋποθέσεις, νομικές και ουσιαστικές, για να γίνει δεκτή η προσφυγή του.

Ο κ. Λιγνάδης μου έχει δώσει την εντολή, να στραφώ εναντίον όλων όσων κατακρεούργησαν το τεκμήριο αθωότητός του (δικηγόρων, ηθοποιών, μόδιστρων, παρουσιαστών) αλλά και ειδικά εις βάρος ενός δικηγόρου, ο οποίος εχθές στο προσωπικό του προφίλ στο facebook προσκαλούσε οποιονδήποτε θέλει να καταγγείλει τον κ. Λιγνάδη, να απευθυνθεί σε αυτόν, αναφέροντας μάλιστα ότι αναλαμβάνει και όλα τα έξοδα όλων των διαδικασιών, ευτελίζοντας εντελώς το λειτούργημα του δικηγόρου».

Να θυμίσουμε πως ο Δημήτρης Λιγνάδης, είχε καταθέσει μέσω του δικηγόρου του ένσταση ακυρότητας της διαδικασίας, υποστηρίζοντας ότι οι εισαγγελικές αρχές όφειλαν να τον καλέσουν με την ιδιότητα του υπόπτου, προκειμένου να καταθέσει και όχι να προχωρήσουν στην έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του. Ωστόσο, το δικαστικό συμβούλιο απέρριψε την ένσταση του, με την ανακρίτρια να τον καλεί τελικά σε απολογία, στις 15.30 το μεσημέρι της Πέμπτης.

Στο απολογητικό του υπόμνημα, ο γνωστός σκηνοθέτης υποστηρίζει πως όλη αυτή η υπόθεση είναι μια «κατασκευή» από δικηγόρους, που είναι νομικοί σύμβουλοι του ΣΕΗ. Όπως φέρεται να ισχυρίζεται, αιτία είναι η αντιπαράθεση που έχει εδώ και χρόνια με τη διοίκηση του Σωματείου «για τον τρόπο που διαχειρίζονται το σωματείο και τα χρήματα που έρχονται στην κατοχή τους και εξαιτίας αυτής της αντιπαραθέσεως υπάρχει χρόνια εχθρότητα μεταξύ εμού και αυτών και ιδίως με τον πρόεδρο και μέτριο ηθοποιό Σπύρο Μπιμπίλα».

Δύο από τους μάρτυρες που πρότεινε ο Δημήτρης Λιγνάδης να καταθέσουν προς υπεράσπισή του δήλωσαν «άγνοια για την ουσία της υπόθεσης», υποστηρίζοντας πως οι ίδιοι χαρακτηρίστηκαν από τον συνήγορο του σκηνοθέτη, Αλέξη Κούγια, ως «μάρτυρες υπερασπίσεως», χωρίς να έχουν ερωτηθεί ή να έχει ζητηθεί η σύμφωνη γνώμη τους, σύμφωνα με τους ίδιους.

Οι κ. Ιωάννης Παναγόπουλος και Αγησίλαος Μεκελάτος ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση πως «δεν γνωρίζουμε τίποτε σχετικά με την ουσία της υπόθεσης και αγνοούμε τους λόγους, για τους οποίους τα στοιχεία μας ανακοινώθηκαν δημοσίως στον Τύπο από την υπεράσπιση του κ. Λιγνάδη».

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News