Στη διάρκεια ομιλίας σήμερα (15/10) σε ημερίδα ιδιωτικού νοσοκομείου για τις «Επιδημίες-Πανδημίες που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα», με τη συμμετοχή έγκριτων επιστημόνων, μίλησε ο ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας και επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Σωτήρης Τσιόδρας.

Μετά από τρία χρόνια πανδημίας έχουν καταγραφεί παγκοσμίως περισσότερες από 613 εκατομμύρια νοσήσεις και περισσότεροι από 16 εκατομμύρια θάνατοι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν.

Ο καθηγητής στην ομιλία του δεν δίστασε να χαρακτηρίσει αποτυχία την επικοινωνία κινδύνου που ακολούθησε η χώρα μας. «Η επικοινωνία κινδύνου χρειάζεται ειδικούς, ομάδα, συνεργασία, να ανιχνεύεις τι πιστεύει το κοινό σου. Κάτι που αποτύχαμε. Παταγωδώς», ανέφερε.

«Δεν ξέρω αν αποτύχαμε γιατί έφυγα εγώ από το προσκήνιο ή βγήκαν όλοι οι άλλοι. Αποτύχαμε γιατί σταματήσαμε να εμπιστευόμαστε την επιστήμη και εμπιστευόμασταν την ιδεοληψία μας. Το κύριο οικοδόμημα της επικοινωνίας κινδύνου χτίζεται πάνω στην εμπιστοσύνη απέναντι στο γιατρό, στον επιστήμονα. Ζήσαμε άπειρες ψευδείς ειδήσεις και ακόμα ζούμε», είπε χαρακτηριστικά.

«Είχαμε 12,7 δόσεις εμβολίων, σε παγκόσμιο επίπεδο. Πού είναι αυτή η επιδημία θανάτων από το εμβόλιο, το θανατηφόρο, δηλητηριώδες εμβόλιο»;.

Τα 4 σενάρια για το μέλλον που παρουσίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας

Ο ίδιος παρουσίασε 4 σενάρια για την επόμενη φάση της πανδημίας:

  • Το πρώτο σενάριο προβλέπει ότι θα συνεχίσουν οι παραλλαγές να εξελίσσονται «και να τις βλέπουμε να προχωρούν στο δικό τους δρόμο, τέτοιο δρόμο που όσο περνάει ο καιρός τα εξουδετερωτικά αντισώματα μειώνονται σχεδόν στο μηδέν» ανέφερε και πρόσθεσε πως έτσι, «χάνουμε την ανοσία που κερδίσαμε από τα εμβόλια και την προηγούμενη λοίμωξη και δεν έχουμε ανοσία για τις νέες μεταλλάξεις. Δηλαδή, ο ιός εξελίσσεται και προσπαθεί να βρει τρόπους να διαφύγει, που σημαίνει ότι θα χρειαστούμε εμβόλια καινούρια, ότι θα χρειαστούμε τις αναμνηστικές δόσεις».
  • Το δεύτερο σενάριο προβλέπει μια επιδημία στην οποία θα κυκλοφορήσει ο ιός, όπως ήδη κυκλοφορεί, αλλά θα κυκλοφορήσει ταυτόχρονα και γρίπη. Κατά τον κ. Τσιόδρα ένα τέτοιο σενάριο, ταυτόχρονης επικράτησης, είναι απίθανο. «Δεν είναι σίγουρο, όμως, γιατί ο κορονοϊός όταν κυκλοφορεί σε τεράστια ποσοστά εξαφανίζει τη γρίπη. Το είδαν και οι Αυστραλοί, στους οποίους ξεκίνησε 2 μήνες νωρίτερα η γρίπη είχαν περισσότερες από 250.000 περιπτώσεις γρίπης και αρκετούς θανάτους, γι’ αυτούς ήταν κάτι το μη αναμενόμενο, αλλά όταν εμφανίστηκε η Όμικρον 4 και η Ομικρον 5 την εξαφάνισε», τόνισε.
  • Το τρίτο σενάριο αφορά στα νέα εμβόλια. «Επενδύουμε σε άλλες τεχνολογίες όπως βλενογονικά εμβόλια, εμβόλια που θα παίρνει κανείς από τη μύτη και θα προσφέρει μια μακρόχρονη ανοσία, τουλάχιστον 1 έτους, ενώ θα είναι καλύτερο και σε ό,τι αφορά τη μετάδοση», ανέφερε ο καθηγητής. «Αυτή τη στιγμή επενδύουμε σε μια στρατηγική του ενιαίου ετήσιου εμβολίου. Αυτό είναι το τρίτο σενάριο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
  • Το τέταρτο σενάριο, αποτελεί μια εκτίμηση του ίδιου του κ. Τσιόδρα, που φυσικά σημείωσε ότι δεν ξέρει κατά πόσο θα συμβεί: «Δεν πρέπει να σκορπίζουμε στον κόσμο μόνο απαισιοδοξία, ειδικά τώρα που επανερχόμαστε σε μία κανονικότητα που οι περισσότεροι δεν τηρούν μέτρα -μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας- πέρασε με τέτοια φόρα και ορμή η όμικρον που έχει αφήσει ανοσία στον πληθυσμό», ανέφερε και πρόσθεσε πως «οι μεταλλάξεις που βλέπουμε είναι εντός της Όμικρον. Εάν η επόμενη παραλλαγή είναι απόγονος της όμικρον περιμένει κανείς από όλους αυτούς που μολύνθηκαν ή έκαναν αναμνηστική δόση να έχουν κάποιου είδους προστασία. Μπορεί να μην είναι τέλεια, αλλά θα είναι σημαντική προστασία. Η συμπεριφορά πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με τις συνθήκες που ζούμε».

Άνοιξε η πλατφόρμα για την 4η δόση – Ποιες ομάδες αφορά το νέο εμβόλιο κατά της Όμικρον;

Το βασικότερο ερώτημα όλων: Τελείωσε η πανδημία;

Στο τέλος της παρουσίασης του, ο Σωτήρης Τσιόδρας ρωτήθηκε αν είμαστε έτοιμοι να βάλουμε τίτλους τέλους στην πανδημία.

«Μακάρι να ήταν τόσο απλό. Φαίνεται ότι η επείγουσα φάση αρχίζει και υποχωρεί. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτή την κατάσταση, γιατί εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε σημαντικές προκλήσεις», ανέφερε και πρόσθεσε πως:

Όπως τόνισε ο καθηγητής, μπορεί η επείγουσα φάση υποχωρεί, αλλά η long covid καταστρέφει τις ζωές των ανθρώπων.

Παρότι, όπως είπε, «το πιο εμφανές σύμπτωμα να είναι η χρόνια κόπωση, το 50% των περιπτώσεων παρουσιάζει διαταραχές της νόησης και των γνωστικών λειτουργιών και το άλλο 50% αφορά όλα τα υπόλοιπα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων και των καρδιαγγειακών».

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News