Μπορεί να έχουμε 2021, η επιστήμη να έχει κάνει πρόοδο, οι συντηρητικές πεποιθήσεις να μένουν σιγά σιγά στο παρελθόν, αλλά κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για βήματα μπροστά όταν έρχονται στοιχεία τα οποία μας σοκάρουν και μας απογοητεύουν. Στην Ελλάδα του 2020 σημειώθηκε ένας βιασμός ανηλίκου κάθε εβδομάδα. Ναι, σωστά διάβασες. Κάθε εβδομάδα.

Η ΕΡΤ στην εκπομπή “Συνδέσεις”, επικαλούμενη πληροφορίες απ’ την Ελληνική Αστυνομία, μετέδωσε στοιχεία που προκαλούν σοκ:

  • Το 2020 κάθε εβδομάδα κατά μέσο όρο υπήρχε μία καταγγελία για έναν βιασμό ανηλίκου στην Ελλάδα.
  • Ένα στα πέντε παιδιά παγκοσμίως έχει υποστεί κάποια μορφή σεξουαλικής βίας/ παρενόχλησης.
  • Ένα στα 13 παιδιά στην Ελλάδα έχει έρθει σε σωματική επαφή με τον δράστη ενώ ένα στα 30 έχει κάποια εμπειρία βιασμού ή απόπειρας βιασμού.

Σημειώνεται ακόμα ότι σε 13 από τις υποθέσεις που καταγγέλθηκαν το 2020, η κακοποίηση συνέβαινε από άτομα στα οποία οι γονείς είχαν εμπιστευτεί τα παιδιά τους.

Χυδαία λόγια, εκβιασμοί και απειλές: Σοκάρει η έρευνα για τους κινδύνους που κρύβει το Ίντερνετ για τα παιδιά

Μέσα στο 2020 καταγράφηκαν στην Ελλάδα 244 υποθέσεις εκμετάλλευσης γενετήσιας αξιοπρέπειας ανηλίκων και 300 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης και πορνογραφίας.

Αυτές είναι οι περιπτώσεις που έφτασαν στην αστυνομία, κι όχι όλες οι εγκληματικές πράξεις.

Σε ποσοστό 80-85% των περιπτώσεων ο δράστης είναι από το οικείο περιβάλλον του παιδιού, είτε γείτονας, φίλος, μέλος της οικογένειας.

Η δικηγόρος Γλυκερία Τερζή, μιλώντας στην ΕΡΤ είπε πως μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2021 στο Χαμόγελο του Παιδιού κατεγράφησαν 130.000 κλήσεις για περιστατικά κακοποίησης παιδιών, όχι μόνο σεξουαλικής αλλά και άλλης, όπως ψυχολογικής βίας.

Γραμμές βοήθειας: 

  • ΕΛΑΣ, Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων: 2106475370
  • 24ωρη τηλεφωνική γραμμή Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας ΕΚΚΑ: 197
  • Γραμμή του Συνηγόρου του Παιδιού για τα Παιδιά: 8001132000
  • Χαμόγελο του Παιδιού: 1056
  • Πανελλαδική Γραμμή Συμβουλευτικής Μαζί για το Παιδί: 115 25

Παιδιά και Ίντερνετ: Χρήσιμες συμβουλές για τους γονείς

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News