Πρόκειται για ένα βήμα μπροστά για τα ανθρώπινα δικαιώματα όλης της τρανς κοινότητας και ιδιαίτερα των τρανς κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές. Τα άτομα αυτά, για τα οποία οι συνθήκες μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα δύσκολες και επικίνδυνες στο περιβάλλον των φυλακών ανδρών, έχουν πλέον το δικαίωμα να μεταφερθούν στις γυναικείες φυλακές οι οποίες συνάδουν με τον αυτοπροσδιορισμό τους.

375 τρανς άτομα δολοφονήθηκαν το 2021 – Μια μέρα μνήμης για τους ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους επειδή επέλεξαν να την ζήσουν όπως εκείνοι ήθελαν

Τρανς κρατούμενες μεταφέρονται σε γυναικείες φυλακές

Συγκεκριμένα, τέσσερις κρατούμενες θα μεταφερθούν στην γυναικεία πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού μετά από απόφαση που έλαβε η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου. Οι τέσσερις τρανς κρατούμενες είχαν καταθέσει σχετικό αίτημα στο οποίο ανέφεραν: “Είμαι διεμφυλική, τρανς και χρήζω και επιθυμώ τη μεταχείρισή μου ως γυναίκα. Αιτούμαι τη μεταγωγή μου στις γυναικείες φυλακές”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τρεις τρανς γυναίκες ελληνικής καταγωγής και μια βουλγαρικής οι οποίες μέχρι πρότινος βρίσκοντας στα σωφρονιστικά καταστήματα Κέρκυρας και Τρικάλων απομονωμένες. Πλέον θα έχουν την δυνατότητα να διαβιούν ανάμεσα σε γυναίκες και να έχουν την μεταχείριση που τους αρμόζει με βάση τον αυτοπροσδιορισμό τους και όχι την αστυνομική τους ταυτότητα. Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα προχωρά σε μια τέτοια κίνηση και ελπίζουμε να δούμε ξανά παρόμοιες πρωτοβουλίες στο μέλλον αλλά και ουσιαστικές αλλαγές στην νομοθεσία που σχετίζεται με τα διεμφυλικά άτομα και την αντιμετώπισή τους σε ανάλογες περιπτώσεις.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News