Οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ παραδέχτηκαν για πρώτη φορά ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» η Αμερικανο-παλαιστίνια δημοσιογράφος του Al Jazeera, Shireen Abu Akleh, να πυροβολήθηκε και να σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά ενώ κάλυπτε την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στην Τζενίν τον Μάιο.

Να υπενθυμίσουμε πως η Shireen Abu Akleh σκοτώθηκε από σφαίρα στις 11 Μαΐου ενώ κάλυπτε μια επιχείρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στην Τζενίν, το προπύργιο ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Μια μονάδα των ειδικών δυνάμεων επιχειρούσε να συλλάβει «υπόπτους», γεγονός που οδήγησε σε ένοπλες συγκρούσεις.

Δημοσιογράφος Shireen Abu Akleh: «Σκοτώθηκε “κατά λάθος”»

Τώρα, ο ισραηλινός στρατός αναγνώρισε ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» η δημοσιογράφος του αραβικού δικτύου να σκοτώθηκε τον Μάιο κατά λάθος από έναν Ισραηλινό στρατιώτη.

«Φαίνεται ότι δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί με σαφήνεια η πηγή των πυροβολισμών που έπληξαν και σκότωσαν την κα Abu Akleh. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η κα Abu Akleh να χτυπήθηκε κατά λάθος από πυρά των Ισραηλινών όπλων προς τους υπόπτους που εντοπίστηκαν ως ένοπλοι Παλαιστίνιοι κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ισραηλινός Στρατός. Ωστόσο, δεν σκοπεύουν να ασκήσουν ποινικές διώξεις σε οποιονδήποτε από τους εμπλεκόμενους στρατιώτες, ανέφερε το Γραφείο Στρατιωτικού Γενικού Εισαγγελέα του Ισραηλινού Στρατού τη Δευτέρα 5/9.

Shireen Abu Akleh: Η δημοσιογράφος του Al Jazeera που δολοφονήθηκε εν ώρα υπηρεσίας

«Μετά συνολική εξέταση και με βάση όλα τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν, ο Στρατιωτικός Γενικός Εισαγγελέας διαπίστωσε ότι υπό τις συνθήκες του συμβάντος, παρά το τρομερό αποτέλεσμα — τον θάνατο της κας Abu Akleh και τον τραυματισμό του κ. Samoudi — δεν υπήρχε υποψία για ποινικό αδίκημα που να δικαιολογεί την έναρξη έρευνας», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Στο περιστατικό να σημειωθεί πως τραυματίστηκε και ο παραγωγός του Abu Akleh, Ali al-Samoudi.

«Η απόφαση βασίστηκε στα ευρήματα της επανεξέτασης, η οποία καθόρισε ότι οι στρατιώτες στόχευαν πυρ μόνο σε όσους αναγνωρίστηκαν ως ένοπλοι τρομοκράτες κατά τη διάρκεια του επεισοδίου. Ως εκ τούτου, δεν υπήρχε καμία υποψία ότι η σφαίρα εκτοξεύτηκε σκόπιμα σε οποιονδήποτε προσδιορίζεται ως πολίτης και ειδικότερα σε οποιονδήποτε προσδιορίζεται ως δημοσιογράφος», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ανώτερος αξιωματούχος του ισραηλινού στρατού που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τα ευρήματα της στρατιωτικής έρευνας προτού αφεθούν ελεύθεροι είπε ότι τα στρατεύματα δεν γνώριζαν ότι πυροβολούσαν κατά του Τύπου και υποστήριξε ότι η πλάτη της Abu Akleh «πιθανώς» ήταν στραμμένη στους στρατιώτες.

Στις εικόνες από τη σκηνή των πυροβολισμών, όμως, η Abu Akleh φοράει ένα προστατευτικό γιλέκο που φέρει την ένδειξη «PRESS» τόσο στο μπροστινό όσο και στο πίσω μέρος.

Όταν ρισκάρεις τη ζωή σου για να ενημερώσεις για τον πόλεμο – Οι δημοσιογράφοι που έχασαν τη ζωή τους στην Ουκρανία

Ο στρατός εξηγεί, επίσης, ότι εξέτασε «χρονολογικά» τα γεγονότα, ανέλυσε την τοποθεσία, τα βίντεο και τους ήχους που καταγράφηκαν επί τόπου, προχώρησε ακόμη και σε «προσομοίωση της σκηνής» ενώ Ισραηλινοί εμπειρογνώμονες έκαναν βαλλιστική εξέταση της σφαίρας, παρουσία εκπροσώπων της Επιτροπής Συντονισμού Ασφαλείας των ΗΠΑ για το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή.

Λόγω της «κακής κατάστασης της σφαίρας», είναι «δύσκολο» να εξακριβωθεί η προέλευσή της, πρόσθεσε ο στρατός, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να δηλώσει «ανεπιφύλακτα» τη βεβαιότητά του για το από πού προήλθε η μοιραία βολή. Ένας υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος, στην ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους, δήλωσε όμως ότι «είμαστε 100% βέβαιοι» ότι κανένας στρατιώτης δεν πυροβόλησε σκόπιμα εναντίον της δημοσιογράφου ή άλλων προσώπων που δεν εμπλέκονταν στην επιχείρηση.

Μια έκθεση του States Department, τον Ιούλιο, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η Abu Akleh πιθανότατα σκοτώθηκε από πυρά που προήλθαν από ισραηλινές θέσεις αλλά δεν υπήρχαν αποδείξεις που να υποδηλώνουν ότι στοχοθετήθηκε σκοπίμως από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News