Ο ηγέτης των Ταλιμπάν επιβεβαίωσε ότι η απαγόρευση της μουσικής στο Αφγανιστάν είναι σίγουρη μετά την ταχεία κατάληψη της χώρας από την ομάδα τις τελευταίες εβδομάδες. Ο Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, έδωσε μια συνέντευξη στους New York Times όπου μίλησε για το ζήτημα της δημόσιας μουσικής, η οποία απαγορεύτηκε κατά την προηγούμενη θητεία των Ταλιμπάν στην εξουσία μεταξύ 1996 και 2001, υποδηλώνοντας ότι σύντομα θα απαγορευτεί.

Οι Ταλιμπάν παραμορφώνουν εικόνες γυναικών σε μαγαζιά στους δρόμους του Aφγανιστάν – Στα ύψη η τιμή της μπούρκας

Επίσημη απαγόρευση της μουσικής στο Αφγανιστάν

“Η μουσική απαγορεύεται στο Ισλάμ”, είπε ο Μουτζαχίντ. “Αλλά ελπίζουμε ότι μπορούμε να πείσουμε τους ανθρώπους να μην κάνουν τέτοια πράγματα, αντί να τους πιέσουμε”, είπε. Ο Μουτζαχίντ θεωρείται πιθανός υποψήφιος υπουργός πληροφοριών και πολιτισμού. Όταν οι Ταλιμπάν ήρθαν στην εξουσία στο Αφγανιστάν το 1996, απαγόρευσαν σχεδόν όλη τη μουσική, θεωρώντας την αμαρτωλή. Οι κασέτες καταστράφηκαν και κρεμάστηκαν σε δέντρα, σύμφωνα με το Associated Press. Ωστόσο, έγινε εξαίρεση για κάποια φωνητικά θρησκευτικά κομμάτια. Οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί του Αφγανιστάν έπαιζαν μόνο ισλαμικά τραγούδια εν μέσω της κατάληψης της χώρας από τους Ταλιμπάν.

Δεν είναι σαφές εάν η αλλαγή διατάχθηκε από τους Ταλιμπάν ή αν οι σταθμοί πήραν την απόφαση σε μια προσπάθεια να αποφύγουν πιθανή σύγκρουση με το νέο καθεστώς. Ο Αφγανός εθνομουσικολόγος Ahmad Sarmast, ιδρυτής και διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Μουσικής του Αφγανιστάν, απηύθυνε τη στάση των Ταλιμπάν στη μουσική στα σχόλια του Forbes τον Δεκέμβριο του 2020, υποδηλώνοντας ότι δεν είχε καμία σχέση με το Ισλάμ. “Είναι ένας εντελώς αμόρφωτος και αγράμματος που παρερμηνεύει την ισλαμική ιδεολογία”, δήλωσε ο Sarmast. “Δεν υπάρχει τίποτα ρητά γραμμένο ενάντια στη μουσική στο Ιερό Κοράνι”.

Η θέση των Ταλιμπάν για τη μουσική βασίζεται σε ένα χαντίθ – μια έκθεση των ρητών του Προφήτη Μωάμεθ – που λέει “όσοι ακούνε μουσική και τραγούδια σε αυτόν τον κόσμο, την Ημέρα της Κρίσης θα χυθεί λιωμένο μόλυβδο στα αυτιά τους”. Ωστόσο, αυτό το χαντίθ δεν είναι παγκοσμίως αποδεκτό ως αυθεντικό.

Τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν; Η ιδεολογία των Ταλιμπάν και οι νόμοι που ισχύουν για τις γυναίκες

Ο Μουτζαχίντ απάντησε επίσης σε ερωτήσεις σχετικά με τη μεταχείριση των γυναικών στη συνέντευξή του, υποδηλώνοντας ότι οι Αφγανές γυναίκες θα είναι σε θέση να συνεχίσουν την κανονική τους ζωή. Απέρριψε επίσης την ιδέα ότι οι γυναίκες θα πρέπει να συνοδεύονται από έναν άντρα κηδεμόνα – που ονομάζεται μαχράμ – κάθε φορά που φεύγουν από το σπίτι. Αυτό ισχύει μόνο για ταξίδια τριών ή περισσότερων ημερών. “Αν πάνε στο σχολείο, το γραφείο, το πανεπιστήμιο ή το νοσοκομείο, δεν χρειάζονται μαχράμ”, είπε ο Μουτζαχίντ.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News