Επιτέλους! Το Dakar Rally 2021 ξεκίνησε στη Σαουδική Αραβία, με μία γρήγορη ειδική διαδρομή 277km. Γνωστοί θρύλοι και νέα πρόσωπα, ξεκίνησαν την περιπέτεια με στιλ ενώ η απόλυτη πρωταγωνίστρια είναι η Cristina Gutiérrez. Διάβασε όσα έγιναν στην Stage 1.

Ήταν η πρώτη ημέρα του θρυλικού Dakar Rally κι αν ξέρεις κάτι για αυτό το rally raid, γνωρίζεις πως η δοκιμασία είχε ξεκινήσει εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα, με τους αγωνιζόμενους να δυσκολεύονται ακόμα και να φτάσουν στη Jeddah για την εκκίνηση.

Ας γυρίσουμε το χρόνο πίσω για να δούμε τι προηγήθηκε για τους συμμετέχοντες στις κατηγορίες των αυτοκινήτων, των μοτοσυκλετών, των φορτηγών, των quad και των SSV. Όπως ένας βετεράνος του αγώνα θα σας έλεγε, ο αγώνας ξεκινά με το που βγαίνεις από το αεροπλάνο.

Άσχετα με το πόσο καλή προετοιμασία έχεις κάνει τους προηγούμενους μήνες, υπάρχουν προβλήματα της τελευταίας στιγμής να λύσεις – φέτος, οι λύσεις έρχονταν μετά κι από διήμερη καραντίνα στο ξενοδοχείο.

Για τις περισσότερες ομάδες, το πρώτο μεγάλο βήμα είναι το shakedown. Καθώς πολλά από τα αγωνιστικά οχήματα ταξίδεψαν αποσυναρμολογημένα, οι έξυπνοι αγωνιζόμενοι θέλουν να τσεκάρουν πως όλα βρίσκονται και πάλι στη θέση τους.

Το shakedown συνήθως σημαίνει απεριόριστη πρόσβαση σε μία σύντομη διαδρομή, κοντά στο bivouac της έναρξης και οι σοβαρές ομάδες κάνουν μερικά περάσματα ώστε να εξασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία των οχημάτων αλλά και να ξεπεράσουν οι αγωνιζόμενοι το jet lag. Πάντα τραβάει και την προσοχή των ντόπιων, που βλέπουν με ενθουσιασμό τα οχήματα των διάφορων κατηγοριών να παίζουν στην άμμο.

Μετά έχουμε τον τεχνικό έλεγχο όπου οι αγωνοδίκες και οι εντεταλμένοι της FIA τσεκάρουν τα οχήματα για τυχόν παρατυπίες. Ακόμα κι εδώ, είναι ένας αγώνας δρόμου – όσο λιγότερο χρόνο περάσεις στον τεχνικό έλεγχο, τόσο χρόνο έχεις να κοιμηθείς και να ξεκουραστείς ενόψει του μαραθωνίου που ακολουθεί.

Η τελευταία ημέρα πριν τον αγώνα είναι αρκετά προβλέψιμη. Ένας μικρού μήκους πρόλογος που καθορίζει στη σειρά εκκίνησης του αγώνα.

Stage 1. Έτοιμοι: φύγαμε! Η πρώτη ημέρα είναι γεμάτη ενέργεια και άγχος, για όλους. Καθώς η μεταφερόμενη πόλη του Dakar που αποτελείται από περίπου 2.400 ανθρώπους μετακινείται προς το πρώτο Bivouac, όλοι έχουν ενέργεια και είναι έτοιμοι να μπουν σε αγωνιστικό ρυθμό.

Καθώς οδηγείς στην απλή διαδρομή -στη Stage 1 αυτή ήταν περίπου 600km- θυμάσαι πως μπορείς να αρχίσεις να τσεκάρεις τι συμβαίνει στο χρονομετρημένο κομμάτι. Έτσι, κάθε φορά που λειτουργεί το 4G, πατάς το refresh για να δεις ποιος έπιασε ποιο waypoint, ποιος προηγείται, ποιος έχει προβλήματα και ποιος έχει χαθεί.

Πώς η Cristina Gutiérrez  κατάφερε να ξεχωρίσει

Το πραγματικό αστέρι της Stage 1 του Dakar ήταν η Cristina Gutiérrez της Red Bull Off-Road Team USA που κυριάρχησε στην κατηγορία των Side by Side, κερδίζοντας με διαφορά άνω των δύο λεπτών. Έγινε μάλιστα η πρώτη εκπρόσωπος του γυναικείου φύλου που κέρδισε ειδική διαδρομή του Dakar από τη Jutta Kleinschmidt το 2005. Τι ξεκίνημα!

Cristina Gutiérrez
Julien Delfosse / DPPI / Red Bull Content Pool

Ήταν μία καλή ημέρα και για πολλά γνωστά ονόματα, καθώς ο Carlos Sainz στα αυτοκίνητα, ο Toby Price στις μοτοσυκλέτες και ο Dmitry Sotnikov στα φορτηγά, κέρδισαν τις κατηγορίες και μπήκαν από νωρίς σε ρόλο οδηγού. Ο μεγάλος χαμένος της ημέρας ήταν ο ταχύτερος στον πρόλογο και εκ των φαβορί για τη νίκη, Nasser Al-Attiyah, που έχασε 12 λεπτά.

Με το που φτάνεις στο bivouac, ειδικά αν είχες την τύχη να έχεις βρεθεί εκεί ξανά, αρχίζεις να νιώθεις σαν στο σπίτι σου. Άλλωστε, επί 14 ημέρες, αυτό θα είναι το σπίτι σου. Το Dakar ξεκίνησε.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News