Μια δασική πυρκαγιά που ξέσπασε σε ένα μέρος του νησιού, είχε ως αποτέλεσμα να υποστούν σοβαρές ζημιές τα διάσημα αγάλματα Μοάι. Η φωτιά στο νησί του Πάσχα έκαψε περισσότερα από 1.000 στρέμματα από το Εθνικό Πάρκο, με τις αρχές της Χιλής να ενημερώνουν ότι κάηκαν και ορισμένα τεράστια Μοάι.

Οι πληροφορίες για την πυρκαγιά

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η περιοχή που έχει υποστεί τις περισσότερες ζημιές είναι το Εθνικό Πάρκο Rapa Nui, που απέχει 3.500 χιλιόμετρα από την δυτική ακτή της Χιλής, προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημιές στον αρχαιολογικό χώρο. Όπως ανέφερε το Εθνικό Πάρκο, με επίσημη ανακοίνωση του στην σελίδα του στο Facebook, περισσότερα από 1000 στρέμματα που βρίσκονται κοντά στον ηφαιστειακό κρατήρα Rano Raraku κάηκαν. Μεταξύ άλλων, στην ευρύτερη περιοχή υπήρχαν τα διάσημα αγάλματα Μοάι.

Η Carolina Perez, υφυπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς, είπε ότι η φωτιά στο Νησί του Πάσχα ξέσπασε τη Δευτέρα και προκάλεσε μεγάλες ζημιές. Ακόμα, ο Ariki Tepano, διευθυντής της κοινότητας Ma’u Henua που είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση και τη συντήρηση του πάρκου, περιέγραψε τη ζημιά ως ανεπανόρθωτη, αφού τα αγάλματα κάηκαν ολοσχερώς.

Ο δήμαρχος του Νησιού, Pedro Edmunds Paoa, άφησε σαφές αιχμές λέγοντας ότι η φωτιά προήλθε από ανθρώπινο χέρι και όχι από ατύχημα, ενώ πρόσθεσε ότι όλες οι φωτιές στο Rapa Nui προέρχονται από ανθρώπους. Επίσης, το πάρκο δήλωσε ότι η έλλειψη εθελοντών εμπόδισε την ικανότητα των αξιωματούχων να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά. Η συνολική ζημιά από την φωτιά στο Νησί του Πάσχα δεν έχει ακόμα εκτιμηθεί.

Η πυρκαγιά ξέσπασε 3 μήνες αφού το νησί άνοιξε ξανά τις πόρτες του για τον τουρισμό, καθώς λόγω της πανδημίας του Covid-19 για 2 χρόνια δεν δεχόταν τουρίστες. Πριν από την πανδημία, το Νησί του Πάσχα όπου η κύρια πηγή εσόδων είναι ο τουρισμός, δεχόταν 160.000 επισκέπτες ετησίως, με δύο καθημερινές πτήσεις. Ωστόσο, με το ξέσπασμα της νόσου στην Χιλή, ανεστάλησαν όλες οι τουριστικές δραστηριότητες.

Τι ακριβώς εγίνε στα Νησιά του Πάσχα;

Η σημασία των αγαλμάτων

Το Rapa Nui έχει περισσότερα από 1000 πέτρινα αγάλματα, τα γνωστά Μοάι. Αυτοί οι μεγαλίθοι έχουν γιγάντια κεφάλια που πιστεύεται ότι σκαλίστηκαν για πρώτη φορά τον 13ο αιώνα από τους αρχικούς κατοίκους του νησιού.Τα αγάλματα αυτά δημιουργήθηκαν γύρω στο 1250 με 1500, ζυγίζουν από 75 έως 86 τόνους και έχουν ύψος από 2,5 έως και 10 μέτρα.

Η περιοχή γύρω από το ηφαίστειο Rano Raraku, αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco και φέρεται να επηρεάστηκε περισσότερο. Εκτιμάται ότι υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες Μοάι σε αυτήν την περιοχή, καθώς και στο λατομείο όπου εξάγεται η πέτρα που χρησιμοποιήθηκε για τη χάραξη των γλυπτών.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Binghamton ανακάλυψαν ότι τα αγάλματα Μοάι του νησιού του Πάσχα χτίστηκαν κοντά σε πηγές γλυκού νερού. Η ζημιά που προκλήθηκε από τη φωτιά δεν μπορεί να διορθωθεί, πρόσθεσε ο δήμαρχος του Νησιού, Pedro Edmunds Paoa. Το ράγισμα μιας πρωτότυπης και εμβληματικής πέτρας δεν μπορεί να ανακτηθεί, ανεξάρτητα από το πόσα εκατομμύρια ευρώ ή δολάρια μπουν σε αυτήν.

Το νησί κατοικούνταν για πολύ καιρό από Πολυνησιακούς ανθρώπους, πριν το προσαρτήσει η Χιλή το 1888. Πιστεύεται ότι τα μνημεία αντιπροσωπεύουν τους ζωντανούς προγόνους του πολυνησιακού λαού του Νησιού του Πάσχα και κάποτε συνδέονταν με τελετουργικές δραστηριότητες, αποτελώντας κομβικό σημείο για τις κοινότητες.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News