Η ψηφιακή κάρτα εργασίας μπαίνει για τα καλά στη ζωή μας, καθώς έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται σε όλο και περισσότερους τομείς εργασίας. Ποιες είναι οι αλλαγές που θα επιφέρει και πώς ακριβώς λειτουργεί;

Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο με απλά λόγια. Τα σημεία- κλειδιά που σε ενδιαφέρουν

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Τι είναι;

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως η ψηφιακή κάρτα είχε ξεκινήσει να χρησιμοποιείται από το καλοκαίρι και συγκεκριμένα από την 1η Ιουλίου σε όλες τις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους.

Από την 1η Νοεμβρίου η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας μπήκε στη δεύτερη φάση της υλοποίησή της, με την έναρξη της απογραφικής διαδικασίας του Ωραρίου Απασχόλησης από όλες τις επιχειρήσεις – εργοδότες της χώρας για το σύνολο των εργαζομένων τους, με σύμβαση μισθωτής εξαρτημένης εργασίας.

Σταδιακά η διαδικασία αυτή αναμένεται να επεκταθεί στο σύνολο των επιχειρήσεων και εργαζόμενων της χώρας. Στόχος της κυβέρνησης είναι να πάρουν σειρά, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες σεκιούριτι, ΔΕΚΟ, η βιομηχανία, η εστίαση και ο τουρισμός.

Τι είναι το ψηφιακό ωράριο που έρχεται από την 1η Δεκεμβρίου;

Ο σύμβουλος Εργασιακών θεμάτων, Βασίλης Πρασσάς, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» και για το ψηφιακό ωράριο. Συγκεκριμένα, πρόκειται να ισχύουν τα εξής:

  1. Τέλος στα χειρόγραφα ωράρια και στις εκπρόθεσμες υποβολές
  2. Κάθε ωράριο σε ψηφιακή μορφή με πρόσβαση όλων των εργαζομένων σε αυτό
  3. Απλοποίηση ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας

Υψηλά πρόστιμα στους παραβάτες

«Υπήρχαν περιστατικά  που οι εργοδότες έλεγαν στους υπαλλήλους να χτυπήσουν κάρτα στο τέλος του ωραρίου τους και μετά να επιστρέψουν στη δουλειά. Τα πρόστιμα είναι υπέρογκα εάν βρεθεί εργαζόμενος που έχει χτυπήσει κάρτα και έχει επιστρέψει στον χώρο εργασίας. Έχουν επιβληθεί τέτοια πρόστιμα και πλέον ελαχιστοποιούνται αυτές οι περιπτώσεις», είπε αρχικά ο κ. Πρασσάς.

«Όταν έρθει η ψηφιακή κάρτα θα υπάρχει σχολαστικός έλεγχος στο παραμικρό και θα είναι εύκολο να ελεγχθεί. Θα είναι αυστηρή η λειτουργία της ψηφιακής κάρτας εργασίας, γιατί θα καταγράφονται ακόμα και τα λεπτά. Οι εργαζόμενοι θα έχουν πρόσβαση σε αυτό. Στόχος είναι να παταχθεί η αδήλωτη εργασία και όλο αυτό να γίνει ομαλά», τόνισε χαρακτηριστικά.

  • Μεταρρύθμιση ναι, βιασύνη και γραφειοκρατία όχι
  • Ραγδαία αύξηση γραφειοκρατίας για λογιστές και στελέχη μισθοδοσίας
  • Βιασύνη για εφαρμογή του μέτρου χωρίς ξεκάθαρες οδηγίες για μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News