Κατέφτασαν στην χώρα μας 7 γυναίκες βουλευτές από το Αφγανιστάν που ήταν μέλη της προηγούμενης βουλής, προτού οι Ταλιμπάν αναλάβουν την εξουσία και την διακυβέρνηση της χώρας τον Ιούνιο. Μαζί με τις οικογένειές τους μεταφέρθηκαν οι γυναίκες από το Αφγανιστάν στην Ελλάδα όπου θα φιλοξενηθούν προσωρινά μέχρι να μετεγκατασταθούν στις Η.Π.Α.

Ποιοι είναι οι Ταλιμπάν: Η ιστορία, οι σκληροπυρηνικοί νόμοι τους και η θέση της γυναίκας στο καθεστώς τους

Γυναίκες από το Αφγανιστάν στην Ελλάδα

Οι πρώην βουλευτές απεγκλωβίστηκαν από την χώρα με την βοήθεια της ΜΚΟ Zaka Khan η οποία έχει έδρα την Νέα Υόρκη και έχει δεσμευτεί να τις μεταφέρει στην Αμερική. Η μεταφορά τους στην Αθήνα έγινε μέσω της Τιφλίδας και η εγκατάστασή τους έγινε με τον συντονισμό των Υπουργείων Εξωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου. Πρόκειται για μια ενέργεια που έγινε στα πλαίσια της δέσμευσης της κυβέρνησης για την φιλοξενία συμβολικού αριθμού Αφγανών πολιτών, υπερμάχων θεμελιωδών αξιών, της ελευθερίας της έκφρασης και της ισότητας των φύλων.

Μια νέα προσωρινή κυβέρνηση των Ταλιμπάν που προέρχεται αποκλειστικά από τάξεις πιστών ξεκίνησε επίσημα την Τετάρτη 07/09, με σκληροπυρηνικούς σε όλες τις βασικές θέσεις και χωρίς γυναίκες – παρά τις προηγούμενες υποσχέσεις για τη δημιουργία μιας διοικητικής κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο περιλάμβανε μόνο Ταλιμπάν, καμία γυναίκα και προσωπικότητες με ανησυχητική ιστορία, αλλά είπε ότι η νέα κυβέρνηση θα κριθεί από τις ενέργειές της.

Υπενθυμίζουμε ότι η χώρα μας, όπως και ταπερισσότερα κράτη της Ευρωπαϊκής ένωσης, δεν έχει ανακοινώσει ακόμα επίσημα εάν θα δεχτεί πρόσφυγες από το Αφγανιστάν. Συγκεκριμένα, αξιωματούχοι σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλώνουν πρόθυμοι να αποφύγουν την επανάληψη της μεταναστευτικής κρίσης του 2015, όταν υπήρξε μια λαϊκιστική αντίδραση για το μεγάλο αριθμό προσφύγων που επιτρέπεται να εισέλθουν στο έδαφος της ΕΕ. Ωστόσο, εξετάζοντας μόνο τους αριθμούς των αιτούντων άσυλο (όσοι έχουν υποβάλει αίτηση για καταφύγιο σε άλλη χώρα, αλλά των οποίων οι αξιώσεις δεν έχουν ακόμη εγκριθεί) η Τουρκία, η Γερμανία και η Ελλάδα βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, με περίπου 125.000, 33.000 και 20.000 αντίστοιχα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News