Όλο και περισσότερες ομολογίες γυναικών για σεξουαλική κακοποίηση ή παρενόχληση βγαίνουν στο φως, ύστερα από την αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου. Τι μπορείς να κάνεις αν είσαι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης;

Η Ολυμπιονίκης μίλησε ανοιχτά για την σεξουαλική κακοποίηση που δέχτηκε πριν αρκετά χρόνια, δίνοντας κουράγιο σε πολλές γυναίκες, ώστε να σπάσουν τη σιωπή τους και να αποκαλύψουν πως κι αυτές έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης. Έτσι λοιπόν, τα περιστατικά που έρχονται στην επιφάνεια όλο και αυξάνονται και πολλές γυναίκες βρίσκουν τη δύναμη να κατονομάσουν τον θύτη τους.

Αυτό είναι που πρέπει να κάνουν όλες όσες έχουν δεχθεί σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση, να μιλήσουν κι όχι να σιωπούν και να φοβούνται. Ωστόσο, αν είσαι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις; Πού να απευθυνθείς;

Αθλητισμός & Παιδική Κακοποίηση: Τι ρόλο έχουν τελικά οι γονείς;

Μπορείς να μιλήσεις σε πολλές πλατφόρμες, οι οποίες θα σε στηρίξουν δωρεάν νομικά, ωστόσο μην ξεχάσεις να κατονομάσεις τον θύτη και να μιλήσεις ανοιχτά σε κάποια από τις παρακάτω επιλογές.

Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, η οποία λειτουργεί όλο το 24ωρο για καταγγελίες φαινομένων βίας απέναντι σε γυναίκες. Είναι μια υπηρεσία εθνικής εμβέλειας, που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες που έχουν υποστεί έμφυλη βία ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν με επαγγελματίες που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας, σε 24ωρη βάση, 365 ημέρες τον χρόνο. Ταυτόχρονα, υπάρχει δυνατότητα και ηλεκτρονικής επικοινωνίας των γυναικών µέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης: sos15900@isotita.gr.

Αλλιώς, κάλεσε το 100 σε περίπτωση άμεσης ανάγκης ή επικοινώνησε με το πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα.

Επίσης, μπορείς να απευθυνθείς στα 42 συμβουλευτικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα. Εκ των οποίων 14 λειτουργούν από το ΚΕΘΙ στις έδρες των Διοικητικών Περιφερειών της χώρας (στην Περιφέρεια Αττικής λειτουργούν 2 Συμβουλευτικά Κέντρα, σε Αθήνα και Πειραιά) και 27 Κέντρα Συμβουλευτικής Υποστήριξης που λειτουργούν σε ισάριθμους Δήμους της χώρας (για περισσότερες πληροφορίες: http://womensos.gr/). Τα Συμβουλευτικά Κέντρα δέχονται γυναίκες που έχουν υποστεί σωματική και σεξουαλική κακοποίηση, ψυχολογική, συναισθηματική ή/και λεκτική βία, καθώς και πολλαπλές διακρίσεις, και συγκεκριμένα: ενδο-οικογενειακή/συντροφική βία, βιασμό ή απόπειρα βιασμού, σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, σε κοινωνικό χώρο κ.λπ. Επίσης, δέχονται γυναίκες που έχουν υπάρξει θύματα πορνείας ή παράνομης διακίνησης και εμπορίας με σκοπό την οικονομική/σεξουαλική εκμετάλλευση (trafficking) και παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης και φιλοξενίας σε γυναίκες θύματα βίας από εξειδικευμένο προσωπικό.

Οι 20 ξενώνες φιλοξενίας για γυναίκες και παιδιά που έχουν πέσει θύματα βίας. Οι Ξενώνες Φιλοξενίας -με το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό τους- παρέχουν στις γυναίκες και στα παιδιά τους φιλοξενία, ασφάλεια, ψυχολογική, κοινωνική στήριξη και εργασιακή συμβουλευτική και διευκολύνουν την πρόσβαση των γυναικών σε νομική συμβουλευτική, μέσω της παραπομπής τους στα Συμβουλευτικά Κέντρα. Οι Ξενώνες λειτουργούν ως προσωρινό καταφύγιο και ως χώροι στους οποίους οι κακοποιημένες γυναίκες, καθώς και οι γυναίκες που έχουν υποστεί πολλαπλές διακρίσεις, μέσω της κατάλληλης υποστήριξης ενδυναμώνονται.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News