Η έξαρση του κορονοϊού προκαλεί έντονη ανησυχία, με την Αττική να είναι απ’ τους δήμους που έχουν τα περισσότερα κρούσματα. Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν απ’ την Κυβέρνηση την Τρίτη φέρνουν νέα δεδομένα στην καθημερινή μας ζωή. Πού φοράμε μάσκα και μέχρι πότε; Αναλυτικά όσα ισχύουν στην Αττική.

Απ’ τις 6 το πρωί της Τετάρτης 16/9 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου, οι κάτοικοι της Αττικής θα πρέπει να φοράνε μάσκα υποχρεωτικά στη δουλειά τους, καθώς επίσης και σε μια σειρά άλλων χωρών, όπως στάσεις λεωφορείων, αλλά κι άλλους εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό.

Πού φοράμε μάσκα;

  • Σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς)
  • Σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων (πχ πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα, πορείες – διαδηλώσεις, εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων)
  • Όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας της απόστασης 1,5 μέτρου
  • Στις λαϊκές η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για παραγωγούς και καταναλωτές, με 3 μέτρα απόσταση πάγκων
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε συναυλίες που πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους (νέο όριο πληρότητας 50%), με παράλληλη παρακολούθηση υποχρεωτικά για καθήμενους ,  απαγόρευση αλκοόλ και καπνίσματος
  • Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας σε θερινούς και χειμερινούς κινηματογράφους και θέατρα (νέο όριο πληρότητας 60%).

Σημειώνεται επίσης ότι στα τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ορίζεται αυστηρό όριο έξι ατόμων, ενώ ισχύει ακόμα ο κανόνας των 50 ατόμων σε όλες τις συναθροίσεις, όπως και το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 10:00 με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τους φούρνους και τα καταστήματα τροφίμων.

Τις τελευταίες πέντε ημέρες στην Αττική εντοπίζονται τα τρία από τα τέσσερα κρούσματα σε όλη την επικράτεια και ξεπερνούν καθημερινά τα 100. Συνολικά ανέρχονται σε 646, ενώ η πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας φτάνει στο 60%.

Δες ακόμα:

Η λίστα με τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό στην Αττική- Αλλαγή ωραρίου στα μαγαζιά, πού φοράμε μάσκα;

Photo: Freepik