Όπως είναι γνωστό το lockdown έχει τεθεί σε ισχύ μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου με πολλούς να αναρωτιούνται αν η αγορά θα ανοίξει ενόψει των Χριστουγέννων. Τι θα παραμείνει κλειστό μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021;

Σε σχετικές δηλώσεις προέβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος ανακοίνωσε τις οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης στο πλαίσιο των μέτρων για την αναχαίτιση του κορονοϊού. Τι θα παραμείνει κλειστό μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021;

Μέχρι την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου και ώρα 6 το πρωί παραμένουν κλειστά εστίαση, σχολεία, δικαστήρια, ψυχαγωγία, αθλητικές δραστηριότητες εκτός από εκείνες που έχουν εγκριθεί από την υγειονομική επιτροπή, χιονοδρομικά κέντρα. Παρατείνεται μέχρι την ίδια ημέρα και ώρα η απαγόρευση διαπεριφερειακών μετακινήσεων και εξακολουθεί να ισχύει απαγόρευση μετακινήσεων τη νύχτα. Η τηλεργασία παραμένει στο 50%, όπως και η ατομική άθληση υπό όρους. Όσοι μπαίνουν στη χώρα το διάστημα αυτό θα πρέπει να έχουν αρνητικό μοριακό τεστ έως 72 ωρών, θα υπόκεινται σε rapid test κατά την είσοδο και θα μπαίνουν σε προληπτική καραντίνα 10 ημερών.

Ο κ. Πέτσας, σημείωσε ότι υπάρχει σχετική σταθεροποίηση ή και ήπια μείωση της διασποράς, αλλά δεν είναι η αναμενόμενη. Σ’ αυτό το δεύτερο lockdown η κινητικότητα είναι αυξημένη κατά 21%. Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αυξάνεται ο αριθμός των κενών κλινών covid. Στα 1.600 τα μέσα ημερήσια κρούσματα την τελευταία εβδομάδα.  Ο δείκτης εισαγωγών ανά ημέρα έχει μειωθεί. Με τόσο μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων, ωστόσο, υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας.

Τέλος, τόνισε πως στο τέλος της εβδομάδες θα γίνουν διευκρινίσεις για τις εκκλησίες, τα κομμωτήρια και το λιανεμπόριο.

Να θυμίσουμε πως σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης ανοίγουν τα εποχικά καταστήματα από σήμερα 7 Δεκεμβρίου και έως τις 8 Ιανουαρίου. Πρόκειται για τα καταστήματα λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών, ενώ επιτρέπεται η πώλησή τους και από τα σούπερ μάρκετ.

Εποχικά καταστήματα: Τα μέτρα λειτουργίας, το ωράριο και το SMS στο 13033

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News