Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία, αναρωτιούνται γονείς και μαθητές, με την Κυβέρνηση να καλείται να αποφασίσει τις επόμενες ημέρες ακριβώς το πλαίσιο λειτουργίας τους, καθώς η ημέρα έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς πλησιάζει.

Συγκεκριμένα, το πρώτο κουδούνι για τη νέα χρονιά θα χτυπήσει στις 13 Σεπτεμβρίου και προς το παρόν πολλά πράγματα δεν έχουν καθοριστεί επίσημα, όπως για παράδειγμα, το τι ακριβώς θα ισχύσει φέτος με την χρήση της μάσκας στους ανοιχτούς χώρους.

Η Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ειδική καμπάνια ενημέρωσης σχετικά με τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδα; 12-17 ετών. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα παιδιά έχουν ναι μεν έχουν λίγες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά, ωστόσο, θεωρούνται υπερμεταδότες.

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία- Τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα

Προς το παρόν αυτό που θεωρείται δεδομένο είναι ότι δεν θα κλείνει μια τάξη εάν υπάρχει ένα κρούσμα κορονοϊού, όμως, δεν έχει ξεκαθαριστεί στα πόσα κρούσματα θα συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Άγνωστο παραμένει το τι θα αποφασιστεί για τη χρήση μάσκας στα διαλείμματα. Ορισμένα μέλη της επιτροπής υποστηρίζουν πως πρέπει να χρησιμοποιείται και στους ανοιχτούς χώρους, όμως, άλλα μέλη τάσσονται εναντίον του συγκεκριμένου μέτρου.

Το σίγουρο είναι ότι οι εκπαιδευτικοί αλλά και τα παιδιά που δεν είναι εμβολιασμένοι, είτε από προσωπική επιλογή είτε λόγω ηλικίας (παιδιά κάτω των 12 ετών), θα πρέπει να κάνουν αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους.

Οι μαθητές, θα προσέρχονται στο σχολείο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης τελευταίου εξαμήνου. Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα πρέπει αν κάνουν δύο αρνητικά self test την εβδομάδα και να δηλώνουν τα αποτελέσματα στο self-testing.gov.gr. Τα self test θα παρέχονται δωρεάν στους μαθητές.

Οι εκπαιδευτικοί, όμως, που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να πληρώνουν 20 ευρώ την εβδομάδα για να κάνουν τα 2 υποχρεωτικά rapid test και να προσέρχονται στην εργασία τους.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News.