Η αποφασιστικότητα της Noura να ασχοληθεί με τον αθλητισμό ήταν τόσο μεγάλη που αψήφησε τις απαγορεύσεις που της είχαν επιβάλει οι γονείς της. Το άγριο ξύλο από τη μητέρα της και τα κοροϊδευτικά και υποτιμητικά σχόλια από τους γείτονές της δεν κατάφεραν να γκρεμίσουν τα όνειρά της. Εν έτει 2023, κάπως έτσι μοιάζει η καθημερινότητα μιας αθλήτριας στο Αφγανιστάν, απλά είναι πολύ χειρότερη.

Πέρα από την οικογένειά της, όμως, η 20χρονη Αφγανή δεν μπορούσε να αψηφήσει και τους ηγέτες των Ταλιμπάν της χώρας της, οι οποίοι δεν έχουν απλώς απαγορεύσει όλα τα αθλήματα για γυναίκες και κορίτσια, αλλά έχουν εκφοβίσει και παρενοχλήσει ενεργά όσες τόλμησαν να ακολουθήσουν το όνειρό τους κάποτε.

Επιστρέφουν οι δημόσιες εκτελέσεις στο Αφγανιστάν – Το αίτημα του αρχηγού των Ταλιμπάν για αυστηρή εφαρμογή της σαρία

Αφγανές αθλήτριες υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν: Αληθινές ιστορίες

Η Noura είναι συντετριμμένη. «Δεν είμαι πια το ίδιο άτομο», είπε. «Από τότε που ήρθαν οι Ταλιμπάν, νιώθω σαν να είμαι νεκρή».

Ορισμένα κορίτσια και γυναίκες που κάποτε ασχολούνταν με διάφορα αθλήματα αποκάλυψαν στο Associated Press ότι έχουν εκφοβιστεί από τους Ταλιμπάν με επισκέψεις και τηλεφωνήματα που τους προειδοποιούσαν να μην ασχοληθούν ξανά με τα αθλήματά τους. 

Συγκεκριμένα, τα κορίτσια πόζαραν για έναν φωτογράφο του AP και είπαν τη δική τους ιστορία.

Από την κατάληψη του Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021, οι Ταλιμπάν έχουν απαγορεύσει στα κορίτσια να φοιτούν στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια.

Οι Ταλιμπάν απαιτούν από τις γυναίκες να καλύπτουν τα μαλλιά και το πρόσωπό τους δημόσια, ενώ τους απαγορεύουν να πηγαίνουν σε πάρκα ή γυμναστήρια. Περιόρισαν σοβαρά την ικανότητα των γυναικών να εργάζονται έξω από το σπίτι και πιο πρόσφατα απαγόρευσαν σε μη κυβερνητικές οργανώσεις να απασχολούν γυναίκες.

Αφγανές αθλήτριες υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν
Αφγανές αθλήτριες υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν

Ο εφιάλτης στο Αφγανιστάν συνεχίζεται – Στέλνουν τα παιδιά τους να εργαστούν για να τους σώσουν τη ζωή

Ακόμη και πριν από τους Ταλιμπάν, ο γυναικείος αθλητισμός ήταν αντίθετος από πολλούς στη βαθιά συντηρητική κοινωνία του Αφγανιστάν, θεωρούμενος ως παραβίαση της σεμνότητας των γυναικών και του ρόλου τους στην κοινωνία. Ωστόσο, η προηγούμενη, κυβέρνηση διέθετε προγράμματα που ενθάρρυναν τα γυναικεία αθλητικά, τα σχολικά σωματεία, τα πρωταθλήματα και τις εθνικές ομάδες για γυναίκες.

Ο Mushwanay, εκπρόσωπος της Αθλητικής Οργάνωσης και της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής των Ταλιμπάν, είπε ότι οι αρχές αναζητούσαν έναν τρόπο να επανεκκινήσουν τον αθλητισμό για τις γυναίκες χτίζοντας ξεχωριστούς αθλητικούς χώρους. Αλλά δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα και είπε ότι χρειάζονται κεφάλαια για να γίνει αυτό. Οι αρχές των Ταλιμπάν, όμως, φαίνεται πως είχαν άλλα σχέδια για τον λαό και πιο συγκεκριμένα για τις γυναίκες.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News