Σύμφωνα, με τις τελευταίες προβλέψεις του τμήματος οικονομικών και κοινωνικών υποθέσεων του ΟΗΕ, τον Νοέμβριο του 2022 στον πλανήτη θα είμαστε 8 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Ποια είναι η χώρα που θα έχει τον περισσότερο πληθυσμό και θα ξεπεράσει σε αριθμό ακόμα και την Κίνα και πότε αναμένεται να γίνει αυτό; Τι πρέπει να προσέχουμε από εδώ και πέρα σχετικά με τον υπερπληθυσμό στον πλανήτη;

Το μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ

Με αφορμή την σημερινή ημέρα, που είναι διεθνή Ημέρα Πληθυσμού, το τμήμα οικονομικών και κοινωνικών υποθέσεων του ΟΗΕ, παρουσίασε τα τελευταία νέα γύρω από τον αριθμό των ανθρώπων που αναμένεται να έχουμε στον πλανήτη τον Νοέμβριο του 2022. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τον Νοέμβριο θα αριθμούμε πάνω στη γη 8 δισεκατομμύρια άνθρωποι.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Ινδία θα ξεπεράσει σε πληθυσμό την Κίνα το 2023 που αυτή την στιγμή είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό πληθυσμού στον πλανήτη. Έτσι λοιπόν η Ινδία εκτιμάται ότι το 2023 θα γίνει η πολυπληθέστερη χώρα στο κόσμο.

Το καμπανάκι για την προστασία του πλανήτη και το αισιόδοξο μήνυμα

Επιπρόσθετα, ο γ.γ. Αντόνιο Γκουτέρες, ανέφερε στο μήνυμα του ότι αυτός ο υπερπληθυσμός στον πλανήτη θα πρέπει να συνοδευτεί και από την προστασία του. Πιο συγκεκριμένα, επισήμανε ότι έχουμε ευθύνη να προστατεύουμε τον πλανήτη για το καλό όλων μας και ότι αυτή η αύξηση του πληθυσμού δίνει τροφή για σκέψη σε όλους να μας, να εξετάσουμε το κατά πόσο είμαστε υπεύθυνοι ο ένας απέναντι στον άλλο.

Βέβαια, μέσα από το μήνυμά του έδωσε μια αισιόδοξη νότα λέγοντας ότι ο υπερπληθυσμός στον πλανήτη είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε την διαφορετικότητα μας, να αναγνωρίσουμε την κοινή μας ανθρωπιά και το κυριότερο να γιορτάσουμε την πρόοδο της επιστήμης στον τομέα της υγείας που έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της θνησιμότητας σε παιδιά και μητέρες καθώς και την παράταση της διάρκειας ζωής.

Pexels

Τα στοιχεία για την αύξηση του πληθυσμού

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέδωσε το τμήμα οικονομικών και κοινωνικών υποθέσεων του ΟΗΕ, η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού είναι η πιο αργή από το 1950.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός μπορεί να φθάσει γύρω στα 8,5 δισεκατομμύρια το 2030 και τα 9,7 δισεκατομμύρια το 2050. Στον ανώτατο αριθμό των 10,4 δισεκατομμυρίων αναμένεται να φτάσει το 2080 και θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο μέχρι το 2100.

Η πτώση του ποσοστού γεννήσεων και η αύξηση σε 8 χώρες

Καθώς παρατηρείται μια μείωση στο ποσοστό γεννήσεων στις ανεπτυγμένες χώρες τα τελευταία χρόνια, αντίθετα αναμένεται να υπάρξει μια αύξηση σε 8 χώρες του πλανήτη. Αυτές οι χώρες είναι η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, η Ινδία, η Νιγηρία, το Πακιστάν, οι Φιλιππίνες και η Τανζανία.

Τι έδειξε η απογραφή πληθυσμού στην Ελλάδα

Φέτος, είχαμε την απογραφή του πληθυσμού στη χώρα μας για το 2021 όπου μέσω αυτής της διαδικασίας είχαμε την καταμέτρηση του πληθυσμού σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας τα αποτελέσματα της απογραφής θα αναρτηθούν την Τρίτη 19 Ιουλίου.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News