Το Αφγανιστάν είναι μια χώρα πολύ μακριά από την δική μας και κάποιος θα μπορούσε να πει ότι αυτά που συμβαίνουν εκεί δεν μας αφορούν γιατί δεν πρόκειται να μας επηρεάσουν. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ισχύει καθώς οι ιστορίες και οι μαρτυρίες των ανθρώπων σοκάρουν. Το τι συμβαίνει στον λαό του Αφγανιστάν μας αφορά κι αν θέλεις να βοηθήσεις με οποιονδήποτε τρόπο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις, είναι να ενημερωθείς σχετικά με το σκληροπυρηνικό καθεστώς των Ταλιμπάν, ώστε να συνειδητοποιήσεις τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Με τον όρο Ταλιμπάν, το όνομα των οποίων σημαίνει «σπουδαστές», εννοείται το πολιτικό-θρησκευτικό κίνημα που κυβέρνησε το Αφγανιστάν από το 1996 έως το 2001 και από την 15η Αυγούστου του 2021 μέχρι σήμερα.

Οι Ταλιμπάν πρώτο εμφανίστηκαν στο νότιο Αφγανιστάν και βοήθησαν στην απομάκρυνση των Σοβιετικών από τη χώρα, το 1989. Το 1994, ο Μουλά Ομάρ δημιούργησε το κίνημα αυτό με περίπου 50 οπαδούς, οι οποίοι ξεσηκώθηκαν ενάντια στην αστάθεια, τη διαφθορά και το έγκλημα, στοιχεία που μάστιζαν το Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Κατέλαβαν γρήγορα την Κανταχάρ και την πρωτεύουσα, την Καμπούλ, το 1996, καθώς οι Αφγανοί είχαν απογοητευτεί από την ανασφάλεια που επικρατούσε στη χώρα. Τότε, εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση, επέβαλαν γρήγορα αυστηρούς ισλαμικούς κανόνες που απαγόρευαν την τηλεόραση και τη μουσική. Επιπλέον, απαγόρευσαν στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο και ανάγκασαν τις γυναίκες να φορούν μπούρκα. Οι Ταλιμπάν παρείχαν άσυλο στον Μπιν Λάντεν, όταν σχεδίαζε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

γυναίκα αστυνομικός στο Αφγανιστάν

Όταν οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν να παραδώσουν τον Μπιν Λάντεν στις ΗΠΑ, οι αμερικανικές δυνάμεις εισέβαλαν στο Αφγανιστάν και ανέτρεψαν την κυβέρνηση του Μουλά Ομάρ. Εκδιώχθηκαν βίαια από την εξουσία μετά την πολεμική σύρραξη Αφγανιστάν – ΗΠΑ, τον Δεκέμβριο του 2001.

Στις 11 Ιανουαρίου του 2015, οι Ταλιμπάν ορκίστηκαν πίστη στο Ισλαμικό Κράτος και για να αποδείξουν την αφοσίωσή τους, αποκεφάλισαν έναν στρατιώτη του Πακιστάν που κρατούσαν αιχμάλωτο. Το εν λόγω κίνημα έχει, τώρα, τον έλεγχο ολόκληρης της χώρας.

Ο εφιάλτης των Ταλιμπάν επέστρεψε:

Στις 15 Αυγούστου του 2021 ο τρόμος για το νέο καθεστώς επέστρεψε. Οι δυνάμεις των Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο της πρωτεύουσας Καμπούλ και των υπόλοιπων περιοχών της χώρας, περίπου έξι μήνες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει το τελευταίο αμερικανικό στρατό από την περιοχή. Ο πρόεδρος Ashraf Ghani έφυγε από τη χώρα για να αποφύγει την αιματοχυσία και είπε ότι οι Ταλιμπάν κέρδισαν τον 20χρονο πόλεμο στην περιοχή. Ο στρατός των Ταλιμπάν αποτελείται, περίπου, από 75.000 – 80.000 στρατιώτες και σπέρνουν τον πανικό σε ολόκληρη την χώρα.

Οι Ταλιμπάν πιστεύουν στο νόμο της Σαρία, μια αυστηρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου που θέλουν να επιβάλουν στο έθνος. Εκτός από τη θέσπιση αυστηρών κανόνων για τις γυναίκες όταν το καθεστώς ήταν τελευταία στην εξουσία από το 1996 έως το 2001, η μαχητική ομάδα απαγόρευσε την τηλεόραση, τη μουσική και τον κινηματογράφο και κατέστρεψε μη ισλαμικά κειμήλια-όπως το 2001, τα περίφημα αγάλματα του Βούδα του Μπαμιάν στο κεντρικό Αφγανιστάν.

Οι σκληροί περιορισμοί για τις γυναίκες:

Όταν η ομάδα κυβέρνησε για τελευταία φορά το Αφγανιστάν, οι γυναίκες ζούσαν κάτω από ένα πολύ περιορισμένο καθεστώς. Δεν μπορούσαν να εργαστούν, δεν επιτρεπόταν στα κορίτσια να πάνε σχολείο και οι γυναίκες έπρεπε να καλύπτουν τα πρόσωπά τους και να συνοδεύονται από έναν άντρα συγγενή τους αν ήθελαν να φύγουν από τα σπίτια τους.

Εκτός από αυτό, δεν επιτρεπόταν στις γυναίκες να φορούν ψηλά τακούνια επειδή οι άντρες δεν έπρεπε να ακούσουν τα βήματα των γυναικών. Τα παράθυρα ήταν καλυμμένα για να εμποδίζουν τις γυναίκες να φαίνονται από έξω και αποθαρρύνονταν να μιλήσουν δυνατά σε περίπτωση που ακουστούν. Δεν επιτρεπόταν στις γυναίκες να εμφανίζονται στην τηλεόραση ή να δημοσιεύονται φωτογραφίες τους και εκείνες που παραβίασαν τους κανόνες υπέστησαν ταπείνωση και δημόσιους ξυλοδαρμούς από τη θρησκευτική αστυνομία των Ταλιμπάν υπό την αυστηρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου από την ομάδα. Τότε, μάλιστα, έγιναν αναφορές για αναγκαστικούς γάμους και σεξουαλική βία.

απαγόρευση της μουσικής στο Αφγανιστάν
wikimedia

Το παρελθόν, όπως φαίνεται, επαναλαμβάνεται, καθώς έχουν απαγορεύσει, μέχρι τώρα τη μουσική, διότι την θεωρούν αμαρτία, την άθληση μόνο στις γυναίκες και τέλος, όσον αφορά την εκπαίδευση των γυναικών, έχουν ανακοινώσει πως θα μπορούν να φοιτούν στα πανεπιστήμια, αλλά ξεχωριστά από τους άνδρες.

Καθώς τα γεγονότα εξελίσσονται και τα δεδομένα μεταβάλλονται διαρκώς, δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα συμβεί στο μέλλον. Το μόνο σίγουρο είναι πως πρόκειται για ένα σκληροπυρηνικό καθεστώς, που μόνο τον φόβο μπορεί να σπείρει. Παρόλο που οι ίδιοι οι Ταλιμπάν είχαν δηλώσει πως δε θα ακολουθήσουν του παλαιότερους νόμους, απ’ ό,τι φαίνεται κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύσει, καθώς η αβεβαιότητα για τη θέση της γυναίκας είναι έντονη και τη ζωή οπουδήποτε ανθρώπου καθόλου δεδομένη.

Τώρα, οι Αφγανοί ζουν έναν εφιάλτη και προσπαθούν να ξεφύγουν από αυτόν. Καθημερινά αναζητούν βοήθεια, ψάχνοντας τρόπο να αποφύγουν τους ακρωτηριασμούς, λιθοβολισμούς και τις εκτελέσεις εγκληματιών και να σώσουν τη ζωή τη δική τους και της οικογένειάς τους, καταφεύγοντας σε μια ασφαλή χώρα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News