Η διαδικασία του εμβολιασμού στην Ελλάδα συνεχίζεται με τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων από τις 19 Μαρτίου. Ποιες ευάλωτες ομάδες μπορούν να κλείσουν ραντεβού και πότε ανοίγουν οι εμβολιασμοί για τις ομάδες 70 έως 74 και 65 έως 69 ετών;

Με τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων να ξεκινά, οι ευάλωτες ομάδες θα μπορούν πλέον να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό κατά του κορονοϊού στην ειδική πλατφόρμα emvolio.gov.gr καθώς ανοίγουν τα ραντεβού την Παρασκευή 19 Μαρτίου. Όπως ανακοίνωσε η Μαρία Θεοδωρίδου από την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, όλα τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Η ίδια διευκρίνισε τις ευπαθείς ομάδες που μπορούν να κλείσουν ραντεβού και είναι οι εξής:

  • άτομα με μεταμόσχευση
  • άτομα με νεφρική ανεπάρκεια
  • άτομα που νοσούν με κυστική ίνωση
  • άτομα με καρκίνο υπό αγωγή
  • άτομα με σοβαρά χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού
  • άτομα με σοβαρή καρδιακή νόσο
  • άτομα με σοβαρή ηπατική νόσο
  • άτομα σε ανοσοκαταστολή
  • άτομα με HIV
  • άτομα με σύνδρομο Down

Η ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το εμβόλιο AstraZeneca και τα περιστατικά θρομβώσεων

Πότε ανοίγουν οι εμβολιασμοί για τις ομάδες 70 έως 74 και 65 έως 69 ετών;

Για την ηλικιακή ομάδα 70 – 74 ετών η πλατφόρμα για τα ραντεβού θα ανοίξει στις 26 Μαρτίου ενώ στις αρχές Απριλίου θα ανοίξει για την ηλικιακή ομάδα 65 – 69 ετών. Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε ότι μέχρι το απόγευμα της Τρίτης 16 Μαρτίου έχουν γίνει 28.000 εμβολιασμοί, ενώ το σύνολο των εμβολιασμών ανέρχεται σε 1.300.000. Για το εμβόλιο της AstraZeneca είπε ότι «είμαστε στη γραμμή του ΕΜΑ».

Αναφορικά με τον εντοπισμό των περίπου 250.000 ευάλωτων ατόμων της ομάδας Α, ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε πως «ήταν ένα δύσκολο έργο το οποίο απαιτούσε τη συνεργασία πολλών ειδικών, δεδομένου ότι στηρίζεται σε στοιχεία που εκμαιεύονται από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, από μητρώα ιατρικών πρωτοκόλλων, από τον ατομικό φάκελο υγείας, και βασίζεται στη συνεργασία με ΗΔΙΚΑ, ΕΟΠΥΥ, και στην αναζήτηση των ειδικών κωδικών των νόσων και των φαρμάκων».

Ο γενικός γραμματέας ανέφερε, ακόμα, τι πρέπει να κάνουν όσοι ανήκουν στις δέκα προαναφερθείσες κατηγορίες αλλά η διάγνωση είναι πολύ πρόσφατη και δεν έχουν εντοπιστεί από το σύστημα: «Αν έχουμε μια διάγνωση με νόσημα τις επόμενες μέρες, τότε ο γιατρός θα πρέπει να προβεί σε καταχώρηση στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Η ΗΔΙΚΑ θα αντλεί τα στοιχεία αυτά σε εβδομαδιαία βάση έτσι ώστε ο δικαιούχος να μπορεί να αναγνωριστεί και να κλείσει το ραντεβού για να εμβολιαστεί». Επίσης, εξήγησε τι θα συμβεί στην περίπτωση που κάποιος πάσχει από συγκεκριμένα νοσήματα τα οποία εντάσσονται στην ομάδα Α, αλλά είναι εκτός συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αν για παράδειγμα, η διάγνωση και η θεραπεία έγιναν στο εξωτερικό: «Τότε ο θεράπων ιατρός πρέπει να συμπληρώσει αίτηση στο emvolio.gov.gr για τον συγκεκριμένο ασθενή με τη διάγνωση και τη φαρμακευτική αγωγή, ώστε αυτός να καταστεί δικαιούχος εμβολιασμού».

Πώς να κλείσεις ραντεβού για τον εμβολιασμό και τι συμβαίνει αν το ακυρώσεις; Αναλυτικός οδηγός μέσα από ερωτήσεις – απαντήσεις

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News