Εγκρίθηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τις αλλαγές στον Ποινικού Κώδικα. Η νέα προσθήκη που αφορά την ενδοοικογενειακή βία.

Η Βουλή ενέκρινε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης «Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Λέξεις μαχαίρια: Άκουσε τις πράξεις, όχι τα λόγια του

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ και ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν, εκτός από το ΚΙΝ.ΑΛ που ψήφισε «παρών». Ωστόσο, αρκετά άρθρα του νομοσχέδιου που αυστηροποιούν τις ποινές για ορισμένα ειδεχθή εγκλήματα, όπως τα σεξουαλικά εγκλήματα και οι ανθρωποκτονίες, υπερψηφίστηκαν με μεγάλη πλειοψηφία.

Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα: Η προσθήκη για την ενδοοικογενειακή βία

Σε μια σημαντική νομοτεχνική βελτίωση που καθιερώνει απειλή φυλάκισης έως 3 χρόνια για τις περιπτώσεις παραβίασης της απόφασης πολιτικού δικαστηρίου που απαγορεύει σε δράστες ενδοικογενειακής βίας να προσεγγίζουν ή να επικοινωνούν με το θύμα τους, προχωρεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης όπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο Κώστας Τσιάρας.

Συνήθως οι αποφάσεις αυτές εκδίδονται με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων (π.χ απαγόρευση να πλησιάσει το θύμα σε 150 μέτρα κλπ) αλλά το αξιόποινο είχε εξαλειφθεί, συνεπώς η όποια παραβίαση από τον δράστη δεν είχε ποινικό αντίκρισμα.

Όπως είπε ο κ. Τσιάρας στη Βουλή «η παραβίαση της δεν είχε αξιόποινο χαρακτήρα βάσει του ισχύοντος ΠΚ. Το καθιερώσαμε με νομοτεχνική ως ένδειξη της ευρύτατης νομοθετικής πρωτοβουλίας που ακολουθεί για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας κ την προστασία των θυμάτων της. Δέσμευση του υπουργείου και της πολιτείας είναι να κάνει το παν  για να αποφευχθούν μελλοντικές γυναικοκτονίες».

Η φρικιαστική επικαιρότητα γίνεται η αφορμή για να αλλάξει ο Ποινικός Κώδικας: Σεξουαλικές κακοποιήσεις, γυναικοκτονίες, υπόθεση βιτριόλι και εμπρησμοί στο επίκεντρο

Η νομοτεχνική έγινε στην χθεσινή τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης των αλλαγών του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Με αυτή διευρύνονται οι υποθέσεις που ποινικοποιούνται διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων αλλά και των συμφωνηθέντων και ενώπιον συμβολαιογράφου. Με τη νομοτεχνική και η παραβίαση απόφαση πολιτικού δικαστηρίου για περιπτώσεις απαγόρευσης προσέγγισης θα τιμωρείται έως 3 χρόνια φυλάκιση ή χρηματική ποινή.

Οι νέες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που συμβάλλουν θετικά στο ελληνικό metoo:

Πηγή: dikastiko.gr

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News