Σήμερα, Σάββατο 31/10/2020, έσπασε το ρεκόρ των κρουσμάτων με αυτά τα ξεπερνούν τις 2000, επιπρόσθετα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε τα νέα μέτρα προστασίας ενάντια στην διασπορά του δεύτερου κύματος κορονοϊού. Τα μέτρα μπαίνουν σε ισχύ από την Τρίτη 3/11/2020 και θα έχουν διάρκεια 30 ημερών. Ποιες επιχειρήσεις αναστέλλουν τη λειτουργία τους, τι θα ισχύει για delivery-takeaway και ποιοι είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος των 534€;

Ποιες επιχειρήσεις αναστέλλουν τη λειτουργία τους

Στη ζώνη αυξημένου κινδύνου εντάσσονται πλέον όσες περιοχές είναι στο πορτοκαλί και στο κόκκινο. Σε αυτές τις περιοχές και πιο συγκεκριμένα στη Βόρεια Ελλάδα και στην Αττική θα ισχύουν τα κάτωθι από το πρωί της Τρίτης 3/11/2020 στις 6:00:

  • Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης, πλην της κατ’ οίκον διανομής φαγητού και της παραλαβής από το κατάστημα.
  • Το ίδιο θα ισχύει και για τους χώρους ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης: Μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, μουσεία και θέατρα, όπως και κλειστά γυμναστήρια.
  • Σε αντίθεση με την άνοιξη, ωστόσο, δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.

Τι θα ισχύει για delivery-takeaway

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, τόσο σε κλειστούς όσο και σε ανοιχτούς χώρους σε όλες τις περιοχές της χώρας.
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών από 12 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί
  • Αναστολή λειτουργίας όλων των χώρων εστίασης.
  • Εξαιρούνται τα κατ’ οίκον διανομής – delivery και παραλαβής από το κατάστημα – take away.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος των 534€

Ύστερα τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν οι χώροι εστίασης μπαίνουν σε αναστολή λειτουργίας. Νέο επίδομα θα δοθεί, ύψους 534€, δικαιούχοι του οποίου θα είναι όσοι εργαζόμενοι τεθούν σε αναστολή εργασίας. Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν από την Τρίτη 3/11/2020 έως και ένα μήνα, θα ανασταλούν υποχρεωτικά οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους. Για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, δε μπορούν να πραγματοποιηθούν απολύσεις. Οι επιχειρήσεις, για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής, υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.

Έσπασε το ρεκόρ των κρουσμάτων

Σήμερα, Σάββατο 3/11/2020, ανακοινώθηκαν 2056 νέα κρούσματα.  Εξ’ αυτών τα 62 συνδέονται με συρροές και 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 39.251, εκ των οποίων το 55.1% άνδρες. Τα 4.112 (10.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 13.278 (33.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα 135 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. Οι 38 (28.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Ακόμη 291 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε έξι ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 626 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 238 (38.0%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News