Γίνεται υποχρεωτικό το να επιδεικνύει ο εργαζόμενος το πιστοποιητικό εμβολιασμού στον εργοδότη, εφόσον εκείνος το απαιτήσει, με βάση την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα με την τροπολογία, όλοι όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα) υποχρεούνται να επιδεικνύουν στον προϊστάμενο της οργανικής μονάδας όπου υπηρετούν ή στον εργοδότη τους, αντίστοιχα, Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 της Ε.Ε.

Δηλαδή, εάν κάποιος εργοδότης απαιτήσει να δει το πιστοποιητικό με τη νέα ρύθμιση ο εργαζόμενος οφείλει να το επιδείξει ενώ δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να το ελέγξει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής πλατφόρμας. «Το πιστοποιητικό ή η βεβαίωση του πρώτου εδαφίου ελέγχεται από τον εργοδότη μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής της παρ. 1α του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α’ 118), τηρουμένων και των λοιπών διατάξεων του ανωτέρω άρθρου», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή Covid Free GR για τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού

Αξίζει να σημειώσουμε, πάντως, ότι η υποχρέωση επίδειξης ισχύει έως τις 31.12.2021.

Παράλληλα, ρυθμίζεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων, μετά και το «πράσινο φως» της Επιτροπής Βιοηθικής.

Όπως αναφέρει η τροπολογία «εμβολιάζεται υποχρεωτικά κατά του κορονοϊού, όλο το προσωπικό (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό):

  • Των ιδιωτικών και δημόσιων μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία,
  • Των ιδιωτικών και δημόσιων δομών υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας, διαγνωστικά κέντρα και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

Εξαιρούνται από την υποχρέωση να εμβολιαστούν όσοι έχουν νοσήσει και διάστημα έξι μηνών από τη νόσηση και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News