Σοκ και αποτροπιασμό προκαλεί το νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, με θύμα ένα βρέφος 4 μηνών. Ο πατέρας του μωρού στην προσπάθειά του να ηρεμήσει το παιδί και να το κάνει να σταματήσει το κλάμα, το ταρακούνησε βίαια προκαλώντας του το λεγόμενο σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού. Τι είναι όμως αυτό το σύνδρομο και ποιες είναι οι σοβαρές βλάβες που μπορεί να προκληθούν στα βρέφη;

Τι είναι;

Με αφορμή το γεγονός που έγινε γνωστό πριν από λίγες ώρες και αφορά ένα μωράκι 4 μηνών που έπεσε θύμα βίαιης συμπεριφοράς από τον ίδιο του τον πατέρα, προκαλώντας του κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, βγήκε στην επιφάνεια το σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού. Πιο συγκεκριμένα, το σύνδρομο αυτό είναι μια ακραία μορφή κακοποίησης που προκαλείται σε ένα μωρό. Τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει όταν ένας γονιός ή κάποιος που φροντίζει ένα βρέφος, το ταρακουνάει από θυμό ή απογοήτευση που δεν σταματάει το κλάμα.

Τα μωρά διαθέτουν αρκετά αδύναμους μύες του λαιμού, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να υποστηρίξουν σε ύψιστο βαθμό το αναλογικά μεγάλο κεφάλι τους. Το έντονο κούνημα κάνει το κεφάλι του μωρού να κινείται βίαια μπρος-πίσω, με αποτέλεσμα να προκαλούνται σοβαρές και μερικές φορές θανατηφόρες εγκεφαλικές βλάβες. Οι βλάβες θα είναι πιο σοβαρές αν το κεφάλι του μωρού κατά το κούνημα προσκρούσει βίαια σε κάποια επιφάνεια.

Τι μπορεί να προκαλέσει το έντονο κούνημα;

Αυτή η ανατάραξη του μωρού είτε χτυπήσει το κεφάλι του σε κάποια επιφάνεια είτε όχι, μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που σε πολλές περιπτώσεις είναι μη αναστρέψιμες. Αναλυτικότερα, μια τέτοια ενέργεια μπορεί να προκαλέσει άμεσο τραύμα στην ίδια την εγκεφαλική ουσία, που προκαλείται όταν ο εγκέφαλος χτυπά τις εσωτερικές επιφάνειες του κρανίου. Ακόμα, μπορεί να προκληθεί διάτμηση ή θραύση κλάδων νευρικών κυττάρων (άξονες) στον φλοιό και βαθύτερες δομές του εγκεφάλου που προκαλούνται από βίαιη κίνηση στον εγκέφαλο. Επιπλέον, το έντονο κούνημα μπορεί να κάνει το παιδί να σταματήσει να αναπνέει, με αποτέλεσμα η έλλειψη οξυγόνου να προκαλέσει μη αναστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη.

Ωστόσο, το σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού μπορεί να προκαλέσει και άλλους σοβαρότατους τραυματισμούς σε ένα βρέφος. Είναι πολύ συνηθισμένο σε τέτοιες περιπτώσεις, να παρατηρούνται στα μωρά κατάγματα στο κρανίο τους, που προκαλούνται από την βίαιη πρόσκρουση όταν το μωρό εκτινάσσεται σε μια σκληρή ή μαλακή επιφάνεια. Επίσης, κατάγματα σε άλλα οστά, συμπεριλαμβανομένων των πλευρών, της κλείδας και των άκρων, μώλωπες στο πρόσωπο, το κεφάλι και ολόκληρο το σώμα είναι τα αποτελέσματα αυτής της ανατάραξης.

Οι μαχητές της ζωής, τα πρόωρα μωράκια που δίνουν τη σημαντική μάχη της επιβίωσης από την πρώτη μέρα!

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου;

Συχνά δεν υπάρχουν εμφανή εξωτερικά στοιχεία τραυματισμού ή σωματικά σημάδια βίας, με αποτέλεσμα να μην εύκολη η διάγνωση αυτού του συνδρόμου. Οι φροντιστές ακόμη και οι γιατροί που δεν γνωρίζουν τι έχει συμβεί σε ένα μωρό μπορεί να μην εντοπίσουν τραυματισμούς που είναι κυρίως εσωτερικοί, αποδίδοντας τη φασαρία του μωρού σε μια υποκείμενη αιτία, όπως ένας ιός.

Τα συμπτώματα ποικίλλουν και προκαλούνται από γενικευμένο οίδημα του εγκεφάλου που οφείλεται σε τραύμα. Μπορεί να εμφανιστούν αμέσως μετά το έντονο ταρακούνημα και συνήθως φτάνουν στο μέγιστο εντός 4-6 ωρών. Υπάρχουν μερικά σημεία και συμπτώματα που μπορεί να υποδεικνύουν το σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού. Για παράδειγμα, η υπνηλία που μπορεί να συνοδεύεται από έντονη ευαισθησία, το κώμα και οι σπασμοί είναι μερικά από τα πιο εμφανή συμπτώματα του συνδρόμου.

Επίσης, αν παρατηρήσουμε ότι μετά από έντονο κούνημα, το βρέφος κάνει εμετό ή έχει μειωμένη όρεξη είναι εξαιρετικά πιθανό να έχει υποστεί το συγκεκριμένο σύνδρομο. Σε ποιο ακραία περιστατικά, τα συμπτώματα μπορεί να είναι καρδιακό επεισόδιο ή ακόμα και θάνατος.

σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού
Unsplash

Πρόγνωση και πρόληψη

Η πρόγνωση για την πορεία της υγείας των παιδιών που πάσχουν από το συγκεκριμένο σύνδρομο δεν είναι και η καλύτερη δυνατή. Υπάρχουν ακραίες περιπτώσεις που οδηγούνται σε θάνατο ή έχουν σοβαρά νευρολογικά προβλήματα. Ο θάνατος συνήθως προκαλείται από ανεξέλεγκτη αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση από εγκεφαλικό οίδημα, αιμορραγία εντός του εγκεφάλου ή ρήξεις στον εγκεφαλικό ιστό. Ωστόσο, ακόμα και περιστατικά πιο ήπιας μορφής, ενδέχεται να παρουσιάσουν αναπτυξιακές δυσκολίες όπως νοητική καθυστέρηση, επιληψία, εγκεφαλική παράλυση, απώλεια όρασης ή ακόμα και τύφλωση.

Το σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού μπορεί να αποφευχθεί πλήρως. Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να προσέχουν το πώς φέρονται στα παιδιά τους διότι οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά που θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία του βρέφους, αποτελεί ποινικό αδίκημα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε ούτε να κουνάμε με έντονο τρόπο το μωρό, ούτε να υπάρχει κακομεταχείριση απέναντι του για να το κάνουμε να σταματήσει το κλάμα. Αν παρατηρούμε ότι το κλάμα του μωρού μας είναι συνεχόμενο και δεν σταματάει, είναι καλό να απευθυνόμαστε στον παιδίατρο, διότι μπορεί να υπάρχουν ιατρικοί λόγοι που προκαλούν το κλάμα του. Τέλος, είναι σημαντικό να αφήνουμε την φύλαξη του παιδιού σε άτομο της απολύτου εμπιστοσύνη μας και όχι σε κάποιον που έχει έντονα στοιχεία παραβατικής συμπεριφοράς.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News