Η καταστροφή που προκλήθηκε στην Παλαιστίνη από τη συνεχόμενη επίθεση επί 11 ημέρες τον περασμένο Μάιο και Ιούνιο στη Λωρίδα της Γάζας, έχει αφήσει χιλιάδες ανθρώπους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με τα δεδομένα των Ηνωμένων Εθνών, 75,000 Παλαιστίνιοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, εκ των οποίων το 40% είναι παιδιά. 

H διαχείριση των ακραίων βιωμάτων και η προσαρμογή σε μία νέα κατάσταση όχι μόνο για τους ανήλικους αλλά και για περιπτώσεις ευάλωτων ανθρώπων, όπως για παράδειγμα οι έγκυες γυναίκες, χρήζει επαγγελματικής υποστήριξης και καθοδήγησης, καθώς επιζήσαντες και επιζήσασες είναι ψυχικά τραυματισμένοι. 

Η ιστορία της Mervat Al-Buhtaimi είναι ακριβώς μια τέτοια περίπτωση. Η Mervat γέννησε το παιδί της, ακριβώς μετά από τους βομβαρδισμούς του Ιουνίου στη Γάζα, έντεκα ημέρες γεμάτες τρόμο, απελπισία και καταστροφή. Την ονόμασε Sedra, που στα αραβικά σημαίνει αστέρι! Ο ερχομός της έδωσε ελπίδα σε όλη την οικογένεια. 

Η 25χρονη Mervat, έτρεμε ότι θα γεννήσει πρόωρα ή ότι θα χάσει την οικογένειά της κατά τη διάρκεια των επιθέσεων. «Όταν έπεφταν οι βόμβες, νόμιζα ότι θα πεθάνουμε όλοι», λέει. Στη Λωρίδα της Γάζας άλλωστε έχει παρατηρηθεί αύξηση των πρόωρων τοκετών λόγω του άγχους και της πίεσης. Η ξαδέλφη της Mervat, έγκυος και εκείνη κατά την περίοδο των βομβαρδισμών, απέβαλε εξαιτίας του συνεχούς φόβου.

«Έτρεμα ότι θα χάσω το παιδί μου,» προσθέτει η Mervat. Ευτυχώς, όμως, γέννησε χωρίς προβλήματα στο νοσοκομείο. «Τώρα νιώθω καλύτερα που κρατώ το μωράκι μου στην αγκαλιά μου. Μακάρι να μπορούσε να ζήσει σε ένα ασφαλές και ήσυχο περιβάλλον, μακριά από τη βία και τον πόλεμο».

Δείτε το βίντεο με τη Mervat εδώ.

Όπως εξηγεί η Helana Mesleh, ψυχολόγος στο νοσοκομείο Al-Awda, στη βόρεια Γάζα, «ορισμένες γυναίκες δεν μπορούν να θηλάσουν τα μωρά τους ή να τα αγκαλιάσουν ή να τα δεχτούν κατά τη διάρκεια των δύσκολων αυτών καταστάσεων. Άλλες γυναίκες έχουν συμπτώματα, όπως αϋπνία και διατροφικές διαταραχές, ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών και του φόβου μήπως χάσουν τα παιδιά τους, τους αγαπημένους τους, τα σπίτια τους».

Ο ίδιος φόβος όμως κυριεύει και τα παιδιά. Σύμφωνα με την Helana, και εκείνα κυριεύονται από φόβο και άγχος με αποτέλεσμα να γίνονται εσωστρεφή, να απομονώνονται ή να γίνονται επιθετικά. «Τα παιδιά προσκολλήθηκαν στους γονείς τους. Δεν ήθελαν να κοιμηθούν μακριά τους. Όταν άκουγαν κάποιο δυνατό θόρυβο, έβαζαν τις φωνές και τα κλάματα», αναφέρει.

Η ActionAid βρίσκεται στο πλευρό όσων το έχουν ανάγκη. Σε συνεργασία με τους τοπικούς συνεργάτες της στη Γάζα, σχεδόν 2.000 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά,  έχουν δεχθεί ψυχολογική υποστήριξη. Παράλληλα, παρέχεται βοήθεια κατά τη διαδικασία εύρεσης ασφαλές καταφυγίου, μοιράζονται πακέτα φαγητού και φαρμάκων αλλά και νομική υποστήριξη, όπου απαιτείται.

Άνθρωποι σαν τη Mervat, τη Sedra και τη Helana αξίζουν ένα μέλλον με ελπίδα και ασφάλεια. 

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα και να στηρίξετε τη δράση της ActionAid εδώ.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News