Αφού τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το μεγαλύτερο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη μετά από μια επίθεση που προκάλεσε φωτιά, γεννήθηκε ένας παγκόσμιος φόβος για μια πιθανή πυρηνική καταστροφή. Οι Ουκρανοί πυροσβέστες έσβησαν τη φωτιά και δεν εκλύθηκε ραδιενέργεια, δήλωσαν αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών και της Ουκρανίας.

Πώς μπορείς να προστατέψεις τον εαυτό σου σε περίπτωση πολέμου; – Αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις

Αυξημένος ο φόβος για μια νέα πυρηνική καταστροφή

Μετά την επίθεση στον πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhia στη νοτιοανατολική πόλη Enerdohar την Παρασκευή 04/03, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ, Rafael Mariano Grossi, είπε ότι ένα ρωσικό «βλήμα» έπληξε ένα εκπαιδευτικό κέντρο, αλλά όχι κάποιον από τους έξι αντιδραστήρες.

Η επίθεση προκάλεσε παγκόσμιο συναγερμό και φόβους ότι θα μπορούσε να επισκιάσει τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή στον κόσμο – στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας το 1986. Σε μια ομιλία του, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy είπε ότι φοβάται ότι μια έκρηξη θα ήταν «το τέλος για όλους. Το τέλος για την Ευρώπη. Η εκκένωση της Ευρώπης».

Τι είναι τα χάπια ιωδίου και πώς μπορούν να σε προστατέψουν από μία πυρηνική επίθεση;

Ελλείψεις σκευασμάτων ιωδίου και στην Ελλάδα

Ο φόβος και η ανησυχία για ένα πυρηνικό ατύχημα έχει οδηγήσει τους ανθρώπους να αγοράζουν χάπια ιωδίου. Εκτός από την αύξηση των πωλήσεων αυτών των χαπιών σε Βουλγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Βέλγιο, Γαλλία, Σλοβακία και Ολλανδία, αύξηση σημειώνεται και στην Ελλάδα, με τους φαρμακοποιούς να συνιστούν ψυχραιμία.

«Υπάρχει πράγματι μεγάλη αύξηση, δεν υπάρχει λόγος να την πάρει κάποιος αν κάτι δεν έχει συμβεί. «Υπάρχει όντως έλλειψη, αλλά δεν είναι κάτι τρομερό γιατί είναι ένα πολύ διαδεδομένο σκεύασμα», είπε ο φαρμακοποιός Γιώργος Νύχας στην τηλεόραση του MEGA.

Σε περίπτωση έκθεσης στη ραδιενέργεια, το ιώδιο μπορεί να προστατεύσει από την ανάπτυξη καρκίνου του θυρεοειδούς, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι σε αυτό το στάδιο δεν χρειάζεται να παίρνετε χάπι. «Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι η έλλειψη ιωδίου είναι για τον καρκίνο του θυρεοειδούς, δεν προλαμβάνει όλους τους τύπους καρκίνου», λέει ο κλινικός φαρμακολόγος Αναστάσιος Σπανιδέας. Η τιμή των ιωδιούχων σκευασμάτων κυμαίνεται από 15 έως 30 ευρώ και χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News