Καθώς ο ουκρανικός λαός προετοιμάζεται για στρατιωτική δράση, αφού ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε στρατεύματα στις δύο περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, ορισμένοι γονείς προετοιμάζονται για το χειρότερο – στέλνοντας τα παιδιά τους στο σχολείο φορώντας αυτοκόλλητα που αναγράφουν τις ομάδες αίματός τους.

Ο Βασίλ και η Μάρτα, των οποίων τα επώνυμα αποκρύπτονται για την προστασία τους, είναι περήφανοι γονείς δύο κοριτσιών, ηλικίας 9 και 5 ετών, που ζουν σε ένα χωριό περίπου εννέα μίλια από το Κίεβο, την πρωτεύουσα και τη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας. Η μεγαλύτερη κόρη του ζευγαριού πηγαίνει σχολείο στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Τη Δευτέρα, αφότου ο Πούτιν έδωσε μια ομιλία στην οποία «αναγνώρισε την ανεξαρτησία» δύο αυτονομιστικών, φιλορωσικών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας – πράξη που ο δήμαρχος του Κιέβου, Vitali Klitshko, περιέγραψε ως κήρυξη πολέμου – οι γονείς άρχισαν να στέλνουν τα παιδιά τους σε σχολείο με ειδικά αυτοκόλλητα.

Τι συμβαίνει ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία; – Όλες οι εξελίξεις σχετικά με την ουκρανική κρίση

«Είναι σαν ένα κομμάτι χαρτί, με πληροφορίες για την ομάδα αίματος, τα ονόματα των γονιών τους και αριθμούς τηλεφώνου», λέει ο Βασίλ από την Ουκρανία.

Οι Ουκρανές μαμάδες άρχισαν να συζητούν τα αυτοκόλλητα στο Facebook μετά την ομιλία του Πούτιν.

Μητέρα τριών κοριτσιών, η Κριστίνα έκανε ολόκληρη κουβέντα με τη μεγαλύτερη κόρη της, ηλικίας 13 ετών, για να την προετοιμάσει για το ενδεχόμενο να βρεθεί ακόμη και η πρωτεύουσα της Ουκρανίας στο σταυρόνημα των ρωσικών δυνάμεων. Της είπε ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να ακούσει τη δασκάλα της, τής έδωσε οδηγίες για το πού θα συναντηθούν και μελέτησαν μαζί «οδηγίες για εφήβους σε επικίνδυνες καταστάσεις». Η συζήτηση με τις μικρότερες κόρες, ηλικίας πέντε και τριών ετών, δεν επεκτάθηκαν ιδιαίτερα επειδή είναι πολύ μικρές. Όμως βοήθησε τα κορίτσια να αποστηθίσουν τη διεύθυνση του σπιτιού τους, τα ονοματεπώνυμά τους και εκείνο της μητέρας τους.

«Το θέμα είναι, φυσικά, πολύ ευαίσθητο γι’ αυτές και μπορούσαν να τρομάξουν. Εκείνο που γνωρίζουν είναι ότι θα πρέπει να ακούν τη μητέρα τους και να κάνουν ό,τι τους λέει. Κι αν τους πω «ελάτε μαζί μου» -επειδή τα παιδιά, ξέρετε, θέλουν να κάνουν το δικό τους- θα πρέπει να το κάνουν. Κι αν ακούν δυνατούς κρότους, να με ακούν προσεκτικά».

Η Κριστίνα συνεχίζει να στέλνει τη 13χρονη κόρη της στο σχολείο, αλλά κρατά στο σπίτι τις δύο μικρότερες. «Το νηπιαγωγείο και ο παιδικός σταθμός απέχουν από το σχολείο της μεγάλης και το σπίτι μας. Φοβάμαι ότι θα είναι πολύ δύσκολο να τις μαζέψω αν κάτι συμβεί», λέει. Η κλιμάκωση της κρίσης, προσθέτει, δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο το έργο της μητρότητας -συχνά αναζητεί τις τελευταίες πληροφορίες σε ειδησεογραφικούς ιστότοπους και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Σαν να βρίσκομαι διαρκώς υπό απόλυτη πίεση», λέει. «Αυτά που γράφουν κάποιοι για τις αεροπορικές επιθέσεις, για μένα είναι εντελώς αδιανόητο. Απίστευτο», υπογραμμίζει.

Ο Βασίλ λέει ότι τα σχολεία των παιδιών του προετοίμαζαν τους μαθητές για πιθανή επίθεση μέσω ασκήσεων. «Η μεγαλύτερη κόρη μου μετείχε σε ασκήσεις για διάφορα σενάρια, π.χ. πυρκαγιάς ή βομβαρδισμού. Τους εκπαιδεύουν πώς να εκκενώνουν με τάξη και γρήγορα το κτίριο και να κατευθύνονται σε υπόγειους σταθμούς του μετρό ή καταφύγια».

Ο Βασίλ λέει ότι ο ίδιος και η σύζυγός του ετοιμάζουν τα παιδιά και στο σπίτι.

«Μιλάμε μαζί τους αρκετά συχνά», λέει. «Πρέπει να θυμούνται και να γνωρίζουν τις επαφές, τους αριθμούς τηλεφώνου και να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση ανάγκης».

Ενώ ο Βασίλ υποστηρίζει ότι η Ουκρανία και η Ρωσία βρίσκονται σε πόλεμο για οκτώ χρόνια – από τότε που η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014 – η μαζική εισροή στρατευμάτων στα σύνορα και η τελευταία ομιλία του Πούτιν έχουν εντείνει την κατάσταση.

«Φυσικά, ο κόσμος στο Κίεβο -και όχι μόνο εδώ- νιώθει ανησυχία. Αλλά δεν βλέπεις πανικό στους δρόμους. Σε γενικές γραμμές οι άνθρωποι συνεχίζουν στους κανονικούς ρυθμούς ζωής, αλλά προετοιμάζονται για μια άσχημη κατάσταση, μια επίθεση στο Κίεβο. Ελπίζουμε ότι δεν θα γίνει πραγματικότητα ο φόβος αυτός», λέει ο Βασίλ.

«Από ιστορικής άποψης, η Ουκρανία έχει έναν από τους πιο επιθετικούς γείτονες στον κόσμο», προσθέτει η Κριστίνα. «Αλλά η Ουκρανία είναι η πατρίδα μας, θέλουμε να ζήσουμε φυσιολογική ζωή, να μιλούμε τη γλώσσα μας, να αναπτύξουμε την οικονομία μας, να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας με πανανθρώπινες αξίες, όπως η αγάπη και ο σεβασμός. Έτσι προσευχόμαστε. Προσευχόμαστε πολύ για να υπάρξει ειρήνη»…

Εκτός από την προετοιμασία των παιδιών τους, ο Βασίλ λέει ότι αυτός και η σύζυγός του προετοιμάζονται και οι ίδιοι.

«Εγώ και η σύζυγός μου, ζητήσαμε και σχεδιάζουμε να παρακολουθήσουμε μια διάλεξη για χρήση όπλων, προκειμένου να λάβουμε έγγραφα για την ύπαρξη όπλου στο σπίτι», λέει. 

«Ίσως μπορώ να βοηθήσω και να μαγειρέψω για τον στρατό», λέει. «Έκανα μαθήματα παραϊατρικής φροντίδας την περασμένη εβδομάδα και υποστηρίζω ένα φιλανθρωπικό ταμείο που ονομάζεται Повернись живим — η μετάφραση είναι «Γύρισε πίσω ζωντανός».

 Στην Λβιβ δοκίμασαν μεγάφωνα για την αναγγελία μηνυμάτων:

Όπως μεταδίδει το Politico, η δοκιμή διεξάγεται σε περίπτωση απότομης διακοπής των άλλων δικτύων επικοινωνίας: του διαδικτύου, του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης. Υπενθυμίζεται ότι στην Λβιβ έχει καταφύγει διπλωματικό προσωπικό χωρών, που αναχώρησε από το Κίεβο εν μέσω συνεχιζόμενων εντάσεων με τη Ρωσία.

Επιπλέον, το ουκρανικό συμβούλιο ασφαλείας ζήτησε την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα λόγω των φόβων επικείμενης ρωσικής εισβολής. «Το ουκρανικό κοινοβούλιο αναμένεται να υιοθετήσει την απόφαση αυτή εντός 48 ωρών», δήλωσε ο γραμματέας του ουκρανικού συμβουλίου ασφαλείας και εθνικής άμυνας Ολεκσίι Ντανίλοφ σε συνεδρίαση του σώματος αυτού.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News