Η σημερινή μέρα, Τετάρτη 24/8, είναι μια σημαντική ημερομηνία για τους Ουκρανούς για δύο λόγους: Πρώτον συμπληρώνονται έξι ολόκληροι μήνες από τη ρωσική εισβολή στη χώρα τους και δεύτερον, είναι η Ημέρα της Ανεξαρτησίας, μια εθνική εορτή που γιορτάζει την ανεξαρτησία της Ουκρανίας από την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι μια σημαντική ημέρα για τους Ουκρανούς «και τον εχθρό μας». Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να ακολουθούν τις προειδοποιήσεις των αρχών και να τηρούν την απαγόρευση κυκλοφορίας, προειδοποιώντας για πιθανές «ειδεχθείς ρωσικές προκλήσεις».

Ουκρανία – Ημέρα Ανεξαρτησίας: Φωτογραφίες από τις βομβαρδισμένες πόλεις

Σαν σήμερα, το 1991, το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Το Google τιμά αυτή την ημέρα- που έχει ιδιαίτερη σημασία φέτος εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία- με ένα doodle στα χρώματα της σημαίας της χώρας. 

Ουκρανία Ημέρα Ανεξαρτησίας
Google

Οι παρακάτω φωτογραφίες δείχνουν μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους η χώρα έχει ήδη αρχίσει να γιορτάζει την Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι μια έκθεση αιχμαλωτισμένων ρωσικών αρμάτων μάχης και άλλων τεθωρακισμένων οχημάτων εκτίθεται σε έναν από τους σημαντικότερους δρόμους του Κιέβου. 

Ουκρανία: Ένα τείχος από λουλούδια και φωτογραφίες στήθηκε στο Λβιβ στην μνήμη των θυμάτων του πολέμου

Ουκρανία Ημέρα Ανεξαρτησίας
NurPhoto/NurPhoto μέσω Getty Images

Βλέπουμε παιδιά να παίζουν πάνω στα τανκς, κάτοικοι του Κιέβου που ποζάρουν μπροστά στην κατεστραμμένη ρωσική πανοπλία και ένας άντρας που κατάφερε να βρει μια κούρνια στην άκρη ενός τανκ.

Ουκρανία Ημέρα Ανεξαρτησίας
Alexey Furman/Getty Images

 Η σημαία της χώρας εμφανίζεται συχνά: Ένα παιδί ντύνεται στα ουκρανικά μπλε και κίτρινα. Ουκρανοί στρατιώτες υψώνουν τη σημαία στην Οδησσό και εκτός Ουκρανίας, μία από τις πολλές εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον ουκρανικό λαό στην πολωνική πόλη της Κρακοβίας.

Ουκρανία Ημέρα Ανεξαρτησίας
Anadolu Agency/Anadolu Agency μέσω Getty Images

Υπήρξαν προειδοποιήσεις από την ουκρανική κυβέρνηση και τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών ότι η Ρωσία μπορεί να σχεδιάζει ορισμένες ιδιαίτερα βίαιες επιθέσεις στην Ουκρανία την ίδια ημέρα, για αυτόν τον λόγο, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ακύρωσαν τους δημόσιους εορτασμούς. 

Το σχολείο τους βομβαρδίστηκε…Τώρα οι Ουκρανοί μαθητές επιστρέφουν για να γιορτάσουν την αποφοίτησή τους στα ερείπια

Ουκρανία Ημέρα Ανεξαρτησίας
NurPhoto/NurPhoto μέσω Getty Images)

Στο Κίεβο έχουν απαγορευθεί οι δημόσιες συγκεντρώσεις και στο Χάρκοβο έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας. «Έχουμε προγραμματίσει πολλές δραστηριότητες, κάτι που θα δίνει έμφαση στον δρόμο που έχουμε διανύσει. Τον έχουμε διανύσει μαζί, σε όλη τη χώρα μας, ελεύθερη και προσωρινά κατεχόμενη, διότι ο λαός μας πολεμά παντού», δήλωσε ο Ζελένσκι. 

«Πολεμάμε εναντίον της πιο φρικτής απειλής για το κράτος μας, αλλά και σε μια περίοδο που πετύχαμε τον υψηλότερο βαθμό εθνικής ενότητας», τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας. 

Ουκρανία Ημέρα Ανεξαρτησίας
EPA

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News