Μαζική επίθεση στο Χάρκοβο κάνουν οι Ρώσοι, με αεροπορικές επιδρομές στις υποδομές της περιοχής, ενώ κυβερνητικό κτήριο δέχθηκε σοβαρό πλήγμα, με αποτέλεσμα να υπάρξουν νεκροί και τραυματίες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, υπάρχουν τουλάχιστον 10 νεκροί και αρκετοί τραυματίες. Ένας πύραυλος φέρεται να έπληξε το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.

Στο video φαίνεται το κτήριο να έχει τυλιχτεί στις φλόγες:

Στο μεταξύ, πάνω από 70 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από χτύπημα ρωσικού πυροβολικού σε στρατιωτική βάση στην Οχτίρκα, μια πόλη μεταξύ Χάρκοβο και Κιέβου.

Οι επιθέσεις του ρωσικού στρατού στην πόλη Χαρκίβ, στην ανατολική Ουκρανία, και στην πρωτεύουσα, το Κίεβο, συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. 

Στο μεταξύ, η Ρωσία ενισχύει τις δυνάμεις της στο Κίεβο και τη Μαριούπολη, όπου στενεύει ο κλοιός, ενώ οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες αναφέρουν ότι η ρωσική προέλαση στο Κίεβο έχει σημειώσει μικρή πρόοδο.

Παράλληλα, σύμφωνα με ανάρτηση που δημοσιεύθηκε στον επίσημο λογαριασμό του ουκρανικού κοινοβουλίου σήμερα το πρωί, επιβεβαιώνει πληροφορίες που υπήρχαν νωρίτερα για στρατεύματα της Λευκορωσίας σε εδάφη της χώρας. 

Η ιστορία των Ρωσο-Ουκρανικών σχέσεων

Ζωντανοί οι στρατιώτες στο Φιδονήσι

Το ναυτικό της Ουκρανίας υποστηρίζει ότι οι 13 στρατιώτες που θεωρείτο ότι σκοτώθηκαν υπερασπιζόμενοι το Φιδονήσι, την πρώτη ημέρα της ρωσικής εισβολής, είναι ζωντανοί, αλλά αιχμάλωτοι. Οι στρατιώτες είχαν λάβει μετά θάνατον τιμές από τον Ουκρανό Πρόεδρο, αφού ακούστηκαν σε ηχητικά ντοκουμέντα να λένε σε ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο «να πάει στην κόλαση».

Η Ρωσία είχε πει τότε ότι τα στρατεύματα στο νησί παραδόθηκαν. Τη Δευτέρα, οι ουκρανικές ναυτικές δυνάμεις επιβεβαίωσαν με ανάρτηση στο Facebook ότι «οι αδερφοί μας είναι ζωντανοί και καλά».

Οι Ρώσοι κατέστρεψαν πλήρως την υποδομή του νησιού, συμπεριλαμβανομένων φάρων, πύργων, κεραιών και διέκοψαν τις επικοινωνίες με την ηπειρωτική χώρα. Η παράνομη κατάσχεση ενός μη μάχιμου πολιτικού σκάφους που δεν εκτέλεσε καμία στρατιωτική αποστολή, αποτελεί παραβίαση των κανόνων του πολέμου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου

Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ότι 82 Ουκρανοί στρατιώτες «άφησαν τα όπλα τους και παραδόθηκαν οικειοθελώς» στο Φιδονήσι, χωρίς, όμως, να αναφέρει εάν το ρωσικό πολεμικό πλοίο πραγματοποίησε πλήγματα ή προκάλεσε απώλειες. Παράλληλα, είπε ότι στους αιχμαλώτους «ζητήθηκε να υπογράψουν μια δέσμευση να μην λάβουν μέρος σε εχθροπραξίες» και «θα επιστραφούν στις οικογένειές τους στο εγγύς μέλλον».

2 ντοκιμαντέρ για να δεις και να καταλάβεις καλύτερα τι γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News