Οι ηγέτες των Ταλιμπάν διέταξαν την επ’ αόριστον απαγόρευση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης για τις γυναίκες του Αφγανιστάν, ανέφερε το υπουργείο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε επιστολή που απέστειλε σε όλα τα κυβερνητικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια.

«Είστε όλοι ενημερωμένοι να εφαρμόσετε την προαναφερθείσα διαταγή αναστολής της εκπαίδευσης των γυναικών μέχρι νεωτέρας», ανέφερε η επιστολή που υπέγραψε ο υπουργός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, Neda Mohammad Nadeem.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Ziaullah Hashimi, ο οποίος δημοσίευσε την επιστολή στο Twitter, επιβεβαίωσε την εντολή με γραπτό μήνυμα στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν την άθληση στις γυναίκες: “Δεν είναι κατάλληλο ούτε απαραίτητο”

Ταλιμπάν – Απαγορεύουν την εκπαίδευση στα πανεπιστήμια για τις γυναίκες

«Οι φοιτήτριές μου είναι στενοχωρημένες και δεν ξέρω πώς να τις παρηγορήσω», είπε ο Meena, λέκτορας στο Αφγανιστάν που χρησιμοποίησε ψευδώνυμο φοβούμενος αντίποινα. «Μια από αυτές μετακόμισε στην Καμπούλ από μια απομακρυσμένη επαρχία, ξεπερνώντας τόσες δυσκολίες, επειδή μπήκε σε ένα αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο εδώ. Όλες οι ελπίδες και τα όνειρά της συντρίφθηκαν σήμερα».

Η Meena, η οποία ήταν στο πανεπιστήμιο όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν για τελευταία φορά την εξουσία στα τέλη της δεκαετίας του 1990, είπε ότι μπορούσε να καταλάβει καλά τους φόβους των μαθητών. «Έχασα πολλά χρόνια από την εκπαίδευσή μου την τελευταία φορά που ήταν στην εξουσία. Και την ημέρα που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ, ήξερα ότι θα απαγόρευαν στα κορίτσια το πανεπιστήμιο.

«Μπορεί να φαίνονται σαν μια αλλαγμένη ομάδα με τα smartphone, λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα ωραία αυτοκίνητα τους, αλλά είναι οι ίδιοι Ταλιμπάν που μου αρνήθηκαν την εκπαίδευση και τώρα σκοτώνουν το μέλλον των μαθητών», είπε.

Η καθηγήτρια Manizha Ramizy, μια εξόριστη ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των παιδιών, είπε ότι έλαβε μηνύματα πανικού από τις μαθήτριές της. «Είναι φοβισμένες και τρομοκρατημένες, κοιτάζοντας ένα απελπιστικό μέλλον», είπε.

Οι Αφγανές γυναίκες έχουν υποβληθεί σε πολύ αυστηρούς περιορισμούς, είπε, αλλά εξακολουθούσαν να ελπίζουν ότι η εκπαίδευση θα παρέμενε προσβάσιμη.

«Μου παραπονιόντουσαν για το πώς τους κακομεταχειρίζονταν στις τάξεις και στην κοινωνία. Ήταν μια κολασμένη εμπειρία, αλλά τουλάχιστον είχαν την ελπίδα ότι θα αποφοιτούσαν σύντομα και θα συνειδητοποιούσαν τις δυνατότητές τους. Όλα έχουν φύγει τώρα», είπε.

Η απαγόρευση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έρχεται λιγότερο από τρεις μήνες αφότου χιλιάδες κορίτσια και γυναίκες συμμετείχαν σε εισαγωγικές εξετάσεις πανεπιστημίου σε όλη τη χώρα, με πολλά να φιλοδοξούν να επιλέξουν τη μηχανική και την ιατρική ως μελλοντικές σταδιοδρομίες.

Ταλιμπάν απαγορεύουν την εκπαίδευση
Reuters

Μετά την κατάληψη του Αφγανιστάν από τους σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές τον Αύγουστο του περασμένου έτους, τα πανεπιστήμια αναγκάστηκαν να εφαρμόσουν νέους κανόνες, συμπεριλαμβανομένων των διαχωρισμένων ως προς το φύλο αίθουσες διδασκαλίας και εισόδους, και οι γυναίκες επιτρεπόταν να διδάσκονται μόνο από γυναίκες καθηγήτριες ή ηλικιωμένους άνδρες.

Τα περισσότερα έφηβα κορίτσια από το Αφγανιστάν έχουν ήδη απαγορευτεί από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, περιορίζοντας σοβαρά την είσοδό τους στο πανεπιστήμιο.

Η συγκεκριμένη κίνηση προκάλεσε μια διεθνή καταδίκη, με τις ΗΠΑ να προειδοποιούν ότι οι Ταλιμπάν θα λογοδοτήσουν.

Τα Ηνωμένα Έθνη «ανησύχησαν βαθιά» με την εντολή, δήλωσε ο Ramiz Alakbarov, αναπληρωτής ειδικός εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα για το Αφγανιστάν.

«Η εκπαίδευση είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Μια πόρτα κλειστή για την εκπαίδευση των γυναικών είναι μια πόρτα κλειστή στο μέλλον του Αφγανιστάν», έγραψε στο Twitter.

Απαντώντας στην απαγόρευση, η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης είπε: «Το κλείσιμο των πανεπιστημίων για γυναίκες και κορίτσια είναι ένα ανατριχιαστικό βήμα προς τα πίσω για το Αφγανιστάν. Πρέπει να επιτρέπεται στις γυναίκες να εργάζονται και να κυκλοφορούν ελεύθερα, και στα κορίτσια να συνεχίζουν να πηγαίνουν στο σχολείο».

Ζώντας στο σώμα μιας γυναίκας: «Οι Ταλιμπάν φοβούνται την ομορφιά, τη δύναμη – και την αντίστασή μας»

Οι Ταλιμπάν τηρούν μια αυστηρή εκδοχή του Ισλάμ, με τον ανώτατο ηγέτη του κινήματος, Hibatullah Akhundzada, και τον στενό κύκλο του Αφγανών κληρικών να αντιτίθενται στη σύγχρονη εκπαίδευση, ιδιαίτερα για τα κορίτσια και τις γυναίκες.

Βρίσκονται, όμως σε αντίθεση με πολλούς αξιωματούχους στην Καμπούλ και ορισμένους από τους βαθμοφόρους τους, οι οποίοι ήλπιζαν ότι θα επιτρεπόταν στα κορίτσια να συνεχίσουν να μαθαίνουν μετά την ανάληψη της εξουσίας.

Οι γυναίκες έχουν απωθηθεί από πολλές κυβερνητικές θέσεις ή αμείβονται με μειωμένο μισθό για να μείνουν στο σπίτι. Τους απαγορεύεται επίσης να ταξιδεύουν χωρίς άνδρα συγγενή και πρέπει να καλύπτονται όταν βγαίνουν έξω από το σπίτι, ιδανικά με μπούρκα.

Τον Νοέμβριο τους απαγορεύτηκε να πηγαίνουν σε πάρκα, γυμναστήρια και δημόσια λουτρά.

Σε μια σκληρή στροφή, οι Ταλιμπάν τον Μάρτιο εμπόδισαν τα κορίτσια να επιστρέψουν στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το ίδιο πρωί που ήταν έτοιμα να ανοίξουν ξανά.

Αρκετοί αξιωματούχοι των Ταλιμπάν λένε ότι η απαγόρευση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι μόνο προσωρινή, αλλά έχουν δώσει πολλές δικαιολογίες για το κλείσιμο, από την έλλειψη κεφαλαίων έως τον χρόνο που απαιτείται για την αναμόρφωση του αναλυτικού προγράμματος σύμφωνα με τις ισλαμικές γραμμές.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News