Η Επιτροπή Εμβολιασμού ενέκρινε και επίσημα τη 4η δόση του εμβολίου για τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε, ο εμβολιασμός τους θα γίνεται τρεις μήνες μετά την 3η δόση. Επιπλέον, σε λειτουργία τέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, 10/1, η πλατφόρμα για τη δήλωση εμβολιασμού που έχει πραγματοποιηθεί στο εξωτερικό. 

4η δόση εμβολίου σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς: Όσα ισχύουν

Τη χορήγηση της 4ης δόσης εμβολίου κατά της Covid σε όλους τους ασθενείς που έχουν ανοσοκοκαταστολή (καρκινοπαθείς, μεταμοσχευμένοι κλπ), εισηγήθηκε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Σύμφωνα με πληροφορίες τα εμβόλιο τα οποία θα προτιμούν είναι mRNA εμβόλια. Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής, η 4η δόση θα χορηγηθεί τρεις μήνες μετά την τρίτη αναμνηστική δόση.

Οριστικό: Λήγουν όλα τα πιστοποιητικά εμβολιασμού μετά από 7 μήνες εάν δεν έχει πραγματοποιηθεί αναμνηστική δόση

Η απόφαση για την 4η δόση στους συγκεκριμένους ασθενείς αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα και τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για να κλειστούν τα ραντεβού. 

Πλατφόρμα για δήλωση εμβολιασμού στο εξωτερικό: Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Η διαδικασία έκδοσης βεβαίωσης θετικού τεστ κορωνοϊού για να δικαιολογήσεις απουσία από την δουλειά

Η πλατφόρμα anagnorisi.emvolio.gov.gr είναι διαθέσιμη στα ελληνικά και τα αγγλικά. Αφορά πολίτες που διαμένουν στην Ελλάδα και ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους: 

  • σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
  • σε τρίτη χώρα (ή έδαφος) που έχει προσχωρήσει στο σύστημα ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ 

Η διαδικασία 

Η ταυτοποίηση γίνεται με τους κωδικούς του Taxisnet. Στη συνέχεια ο πολίτης καταχωρεί τον ΑΜΚΑ (ή, εναλλακτικά, τον ΠΑΜΚΑ ή τον ΠΑΑΥΠΑ του) και τον αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου.

Κατόπιν, αναρτά στην πλατφόρμα το πρωτότυπο πιστοποιητικό εμβολιασμού του σε μορφή pdf. Μέσω του QR code του πιστοποιητικού, η πλατφόρμα ελέγχει αυτόματα την εγκυρότητά του και εξάγει τα στοιχεία του εμβολιασμού που αναγράφονται σε αυτό.

Αμέσως μετά τον έλεγχο, η δόση του εμβολιασμού που βεβαιώνεται από το πιστοποιητικό εμφανίζεται αυτόματα στην οθόνη και ο πολίτης καλείται να καταχωρήσει στοιχεία τυχόν προηγούμενων δόσεων (είδος εμβολίου, ημερομηνία και χώρα εμβολιασμού). Για παράδειγμα, αν το πιστοποιητικό αφορά σε δεύτερη δόση, ζητούνται τα στοιχεία της πρώτης ή, αν αφορά σε τρίτη δόση, ζητούνται τα στοιχεία των δύο προηγούμενων. 

Η διαδικασία ολοκληρώνεται, η συναλλαγή λαμβάνει μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό και ο πολίτης μπορεί να εκτυπώσει το αποδεικτικό καταχώρησης.

Διαθέσιμα και στα σχολεία τα δωρεάν self test για όσους δεν τα έχουν προμηθευτεί – Οι διευκρινίσεις των Υπουργείων

Από την επόμενη ημέρα, ο πολίτης μπορεί να εκδίδει είτε εθνική βεβαίωση εμβολιασμού, είτε Ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID για τον εμβολιασμό του. Επιπλέον, θα μπορεί, εφόσον το επιθυμεί, να προγραμματίζει ραντεβού για αναμνηστική δόση στην Ελλάδα.

Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία πρέπει τα στοιχεία που αναγράφονται στο πιστοποιητικό του πολίτη να ταιριάζουν με τα αντίστοιχα τα οποία αντλούνται από την πλατφόρμα. Επιπλέον, πιστοποιητικό που αναρτά ο πολίτης στην πλατφόρμα πρέπει:

  • Να είναι ακόμα σε ισχύ και
  • Να περιέχει στοιχεία εμβολιασμού, με αναγνωρισμένο από την Ελλάδα εμβόλιο.

Σε διαφορετική περίπτωση, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Ο κατάλογος των τρίτων χωρών (ή εδαφών) που έχουν προσχωρήσει στο σύστημα ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ ανανεώνεται διαρκώς. 

Αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει τις εξής: Αλβανία, Ανδόρα, Αρμενία, Πράσινο Ακρωτήριο, Ελ Σαλβαδόρ, Φερόες Νήσοι, Γεωργία, Ισραήλ, Ισλανδία, Λίβανος, Λιχτενστάιν, Μολδαβία, Μονακό, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Βόρεια Μακεδονία, Νορβηγία, Παναμάς, Άγιος Μαρίνος, Σερβία, Σιγκαπούρη, Ελβετία, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, Τυνησία, Τόγκο, Τουρκία, Δημοκρατία της Ουκρανίας, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουρουγουάη, Βατικανό. 

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News