Από την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, οι πολίτες θα μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν self-test ανίχνευσης κορονοϊού. Έτσι θα μπορεί ο κάθε ένας θα μπορεί να κάνει μόνος του τεστ για να δει αν έχει προσβληθεί με τον ιό. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που προχωρά σε δωρεάν παροχή rapid test σε όλο τον πληθυσμό της χώρας. Κάθε πολίτης θα μπορεί με τον ΑΜΚΑ του να προμηθεύεται δωρεάν τεστ για τον κορονοϊό απ’ το φαρμακεία κάθε βδομάδα καθώς στον κάθε ένα αντιστοιχούν 4 το μήνα.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το self-test ανίχνευσης κορονοϊού

 1. Είναι δύσκολο να κάνω το τεστ μόνος μου;
  Όχι. Μιλάμε για τεστ που πραγματοποιούνται κατ’ οίκον χωρίς την υποστήριξη επαγγελματία υγείας. Θα υπάρξουν βίντεο και φυλλάδια με οδηγίες για τη διενέργεια τεστ από τον κάθε πολίτη ατομικά.
 2. Είναι αξιόπιστο το τεστ;
  Ναι, τα οικιακά ατομικά τεστ έχουν υψηλό βαθμό ευαισθησίας και εγκυρότητας που προσεγγίζει το 95-99%.
 3. Τι κάνω αν βρεθώ θετικός;
  Ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ που προβλέπει δήλωση του θετικού κρούσματος (σε ειδική πλατφόρμα που θα ανακοινωθεί) και επανέλεγχο σε δομή υγείας. Η θετική διάγνωση του οικιακού τεστ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βεβαίωση για άδεια από την εργασία χωρίς επανέλεγχο.
 4. Μπορώ να κάνω παραπάνω τεστ;
  Κάθε πολίτης/κάτοχος ΑΜΚΑ δικαιούται τέσσερα τεστ το μήνα που μπορεί να προμηθεύεται από το φαρμακείο της γειτονιάς του.
 5. Μπορώ να το κάνω στο φαρμακείο;
  Τα συγκεκριμένα τεστ είναι εύκολα στη χρήση και προορίζονται για κατ’ οίκον χρήση. Εφόσον ωστόσο υπάρχουν πολίτες που επιθυμούν να έχουν βοήθεια ή καθοδήγηση αυτό μπορεί να γίνεται από τον/την φαρμακοποιό με μια μικρή οικονομική επιβάρυνση για την υπηρεσία που παρέχει.
 6. Αν είμαι θετικός, πού το δηλώνω;
  Απαντήθηκε παραπάνω.
 7. Πληρώνω για το τεστ;
  Όχι, τα τεστ είναι δωρεάν. Παράλληλα με τη δωρεάν διάθεση θα ανοίξει και η δυνατότητα προμήθειας ατομικών τεστ μέσω των φαρμακείων στις τιμές που θα προκύψουν στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς.
 8. Θα διατίθεται μόνο από φαρμακεία; Θα πληρώνω τον φαρμακοποιό;
  Απαντήθηκε παραπάνω.
 9. Πόσα τεστ δικαιούται μια οικογένεια;
  Τέσσερα τεστ ανά άτομο. Οι γονείς ανηλίκων τέκνων θα μπορούν να προμηθεύονται οι ίδιοι τα τεστ των παιδιών τους. Τα οικιακά τεστ μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς υποστήριξη επαγγελματία υγειας από τις ηλικίες 14 και άνω.
 10. Είναι διαφορετικά τα self test από τα rapid test;
  Ναι είναι πιο εύκολα στη χρήση. Συγκεκριμένα είναι τεστ ρινικά και σιέλου και όχι ρινοφαρυγγικά ή στοματοφαρυγγικά.
 11. Τι ωφελεί να κάνω το τεστ αν δεν το δηλώσω κάπου;
  Είναι πρακτικά αδύνατον να ελεγχθεί κεντρικά η τακτική διενέργεια τεστ σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Ωστόσο τα θετικά τεστ θα δηλώνονται με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για να υπάρχει καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλατηση.
 12. Μπορώ να παραλάβω τεστ και για άλλα μέλη της οικογένειάς μου;
  Ναι για τα συνδεδεμένα ανήλικα μέλη από τους κηδεμόνες τους.

Τι ισχύει για τις διαδημοτικές μετακινήσεις και τον κωδικό 6

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News