Μετά την απόφαση να απαγορευτεί στις γυναίκες να φοιτούν στα Πανεπιστήμια, οι Ταλιμπάν συνεχίζουν τις ακραίες συμπεριφορές, οι οποίες είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο από τότε που ανέλαβαν την εξουσία του Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021. Τώρα, οι Ταλιμπάν συλλαμβάνουν τις γυναίκες, οι οποίες προσπαθούν να εισέλθουν στα Πανεπιστήμια.

Όπως έγινε γνωστό, προχώρησαν συγκεκριμένα σε πέντε συλλήψεις γυναικών, επειδή συμμετείχαν σε διαμαρτυρία κατά της απαγόρευσης της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Φρουροί εμπόδισαν εκατοντάδες γυναίκες που προσπάθησαν να εισέλθουν στα πανεπιστήμια, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του αποκλεισμού τους. Εκτός από την Καμπούλ, διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε και στην επαρχία Takhar.

Ταλιμπάν συλλαμβάνουν τις γυναίκες
EPA

Παράλληλα, συνελήφθησαν και τρεις δημοσιογράφοι.

Οι Αφγανές βγήκαν στους δρόμους της Καμπούλ να διαδηλώσουν, υψώνοντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα.

Ποιοι είναι οι Ταλιμπάν: Η ιστορία, οι σκληροπυρηνικοί νόμοι τους και η θέση της γυναίκας στο καθεστώς τους

Οι διαμαρτυρόμενες, αρχικά, είχαν προγραμματίσει να συγκεντρωθούν μπροστά από το πανεπιστήμιο της Καμπούλ, ωστόσο, άλλαξαν τοποθεσία καθώς δυνάμεις των αρχών αναπτύχθηκαν στην περιοχή.

Οι Αφγανοί εξέφρασαν επίσης τον αποτροπιασμό τους για την απόφαση, με περίπου 50 καθηγητές πανεπιστημίου σε δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα να παραιτούνται από τις θέσεις τους, ενώ ορισμένοι άνδρες φοιτητές φέρονται να αρνήθηκαν να δώσουν εξετάσεις.

Από τότε που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία, οι γυναίκες έχουν απωθηθεί από πολλές κυβερνητικές θέσεις ή αμείβονται με μειωμένο μισθό για να μείνουν στο σπίτι. Τους απαγορεύεται επίσης να ταξιδεύουν χωρίς άνδρα συγγενή και πρέπει να καλύπτονται όταν βγαίνουν έξω από το σπίτι, ιδανικά με μπούρκα.

Τον Νοέμβριο τους απαγορεύτηκε να πηγαίνουν σε πάρκα, γυμναστήρια και δημόσια λουτρά.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News