Οι Αφγανές γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της γυναικείας ομάδας κρίκετ της χώρας, θα απαγορεύεται να παίζουν αθλήματα υπό τη νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν, σύμφωνα με αξιωματούχο της σκληροπυρηνικής ισλαμιστικής ομάδας. Η απαγόρευση του αθλητισμού στις γυναίκες στο Αφγανιστάν είναι η πρώτη ένδειξη πως οι Ταλιμπάν δεν πρόκειται να εγκαθιδρύσουν ένα νέο καθεστώς χωρίς διακρίσεις όπως είχαν υποσχεθεί.

Ρητή και επίσημη απαγόρευση της μουσικής στο Αφγανιστάν υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν

Απαγόρευση του αθλητισμού στις γυναίκες στο Αφγανιστάν

Σε συνέντευξή του στον αυστραλιανό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό SBS, ο αναπληρωτής επικεφαλής της πολιτιστικής επιτροπής των Ταλιμπάν, Ahmadullah Wasiq, δήλωσε ότι ο γυναικείος αθλητισμός δεν θεωρείται ούτε κατάλληλος ούτε απαραίτητος.

“Δεν νομίζω ότι θα επιτρέπεται στις γυναίκες να παίζουν κρίκετ επειδή δεν είναι απαραίτητο οι γυναίκες να παίζουν κρίκετ”, δήλωσε ο Wasiq. “Στο κρίκετ, μπορεί να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση όπου το πρόσωπο και το σώμα τους δεν θα καλύπτονται. Το Ισλάμ δεν επιτρέπει στις γυναίκες να φαίνονται έτσι. Είναι η εποχή των μέσων μαζικής ενημέρωσης και θα υπάρχουν φωτογραφίες και βίντεο και στη συνέχεια θα το βλέπουν οι άνθρωποι. Το Ισλάμ και το Ισλαμικό Εμιράτο [Αφγανιστάν] δεν επιτρέπουν στις γυναίκες να παίζουν κρίκετ ή να κάνουν αθλήματα όπου εκτίθενται”.

Ενώ αξιωματούχοι του κρίκετ στο Αφγανιστάν λένε ότι δεν έχουν ενημερωθεί επίσημα για την τύχη του γυναικείου κρίκετ, το πρόγραμμα των αγώνων για κορίτσια έχει ήδη ανασταλεί. Οι αθλήτριες, συμπεριλαμβανομένων των αθλητριών του κρίκετ, κρύβονται στο Αφγανιστάν από τότε που οι Ταλιμπάν ανέβηκαν στην εξουσία εν μέσω μιας απότομης αποχώρησης των ξένων δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, με μερικές γυναίκες να αναφέρουν απειλές βίας από τους μαχητές των Ταλιμπάν εάν τους πιάσουν να παίζουν.

Μια κορυφαία γυναίκα αστυνομικός του Αφγανιστάν μιλάει για τον διωγμό της από τους Ταλιμπάν και τις συνθήκες για τις γυναίκες στην χώρα της

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν τη νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν

Μια νέα προσωρινή κυβέρνηση των Ταλιμπάν που προέρχεται αποκλειστικά από τάξεις πιστών ξεκίνησε επίσημα την Τετάρτη 07/09, με σκληροπυρηνικούς σε όλες τις βασικές θέσεις και χωρίς γυναίκες – παρά τις προηγούμενες υποσχέσεις για τη δημιουργία μιας διοικητικής κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο περιλάμβανε μόνο Ταλιμπάν, καμία γυναίκα και προσωπικότητες με ανησυχητική ιστορία, αλλά είπε ότι η νέα κυβέρνηση θα κριθεί από τις ενέργειές της.

Η προσεκτικά διατυπωμένη δήλωση ανέφερε ότι το υπουργικό συμβούλιο ήταν προσωρινό, αλλά είπε ότι οι Ταλιμπάν θα τηρήσουν την υπόσχεσή τους να δώσουν ασφαλή διέλευση σε ξένους υπηκόους και Αφγανούς, με κατάλληλα ταξιδιωτικά έγγραφα, και να διασφαλίσουν ότι το αφγανικό έδαφος δεν θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για να βλάψει ένα άλλο κράτος.

Η ΕΕ καταδίκασε επίσης τη νέα κυβέρνηση για τις ελλείψεις της, λέγοντας ότι δεν τήρησε τους όρκους των νέων κυβερνητών για να συμπεριλάβει διαφορετικές ομάδες. “Κατά την αρχική ανάλυση των ονομάτων που ανακοινώθηκαν, δεν μοιάζει με τον αποκλειστικό και αντιπροσωπευτικό σχηματισμό όσον αφορά την πλούσια εθνοτική και θρησκευτική ποικιλομορφία του Αφγανιστάν που ελπίζαμε να δούμε και με ό,τι οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες”, δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News