Ένα μεγάλο ασπρόμαυρο πορτρέτο βρίσκεται στο στούντιο του Robert Sutz στο Scottsdale. Η φωτογραφία είναι του πατέρα του με τα μέλη της οικογένειάς του. Αυτή θα ήταν η τελευταία σωζόμενη φωτογραφία ολόκληρης της οικογένειας μαζί πριν η Γερμανία εισβάλει στην Πολωνία το 1939.

Εσύ ζεις φυλακισμένος ή ελεύθερος;

Οι ιστορίες των επιζώντων του ολοκαυτώματος μέσα από πήλινες μάσκες

Από τα 15 άτομα της φωτογραφίας, που ήταν όλοι Εβραίοι, ο καθένας χάθηκε στο Ολοκαύτωμα εκτός από τον πατέρα του Sutz και τον ξάδερφό του. Ο Sutz θυμάται ότι ο πατέρας του πήγε στην Πολωνία για να επισκεφτεί την οικογένειά του δύο φορές πριν από τον πόλεμο, προσπαθώντας να πείσει την οικογένειά του να έρθει μαζί του στην Αμερική. Η οικογένειά του αποφάσισε να μην έρθει. Απόλαυσαν τη ζωή τους στην Πολωνία και ένιωθαν ότι ο Αδόλφος Χίτλερ δεν ήταν πραγματική απειλή γιατί «κανείς δεν θα άκουγε έναν τόσο τρελό», είπε ο Sutz.

Η καλλιτεχνική σταδιοδρομία του Sutz διήρκεσε περισσότερα από 60 χρόνια. Εργάστηκε ως καλλιτεχνικός διευθυντής και εικονογράφος για τη Leo Burnett, μια διαφημιστική εταιρεία στο Σικάγο, για περισσότερα από 20 χρόνια. Το χρονικό διάστημα που ασχολείται με τις καλές τέχνες είναι ακόμη μεγαλύτερο.

MONICA D. SPENCER/THE REPUBLIC

Robert Sutz: Ο άνθρωπος που φτιάχνει με πηλό τα πρόσωπα των επιζώντων του ολοκαυτώματος

Ως φόρο τιμής στην οικογένειά του, ο 91χρονος πλέον Sutz έχει αφιερώσει το καλλιτεχνικό του ταλέντο στη δημιουργία έργων τέχνης στη μνήμη του Ολοκαυτώματος για περισσότερα από 20 χρόνια. Η ελπίδα του είναι να αποτυπώσει αυτό που συνέβη στο Ολοκαύτωμα, ώστε οι μελλοντικές γενιές να μπορούν να μάθουν από αυτό. Το 1994, ο Sutz αποφάσισε να συμμετάσχει σε ένα έργο που δημιουργήθηκε από τον σκηνοθέτη Steven Spielberg που ονομάζεται USC Shoah Foundation. Η οργάνωση ιδρύθηκε για να βοηθήσει στη διατήρηση των μαρτυριών επιζώντων και μαρτύρων του Ολοκαυτώματος.

Λόγω της οικογενειακής του σχέσης με το Ολοκαύτωμα, ο Sutz προσφέρθηκε εθελοντικά να πάρει συνέντευξη από επιζώντες του Ολοκαυτώματος και να μάθει για την αρχειοθέτηση των μαρτυριών τους. Αποφάσισε ότι θα χρησιμοποιούσε το φυσικό του ταλέντο για να δημιουργήσει πορτρέτα των επιζώντων του Ολοκαυτώματος. Στην αρχή, οι επιζώντες δίσταζαν να καθίσουν για τον Sutz και να δημιουργήσουν τις μάσκες ζωής τους. Ο Sutz χρειάζεται περίπου 40 λεπτά για να δημιουργήσει ένα καλούπι στο πρόσωπό του, καθώς κάθονται όρθια σε μια καρέκλα. Η όλη διαδικασία για τη δημιουργία διαρκεί ένα μήνα.

Ο πρώτος επιζών που κάθισε για τον Sutz και δημιούργησε τη μάσκα ζωής του ήταν ο Δρ Alexander White. Ο White ήταν το Νο. 270 στη «Λίστα του Σίντλερ», μια λίστα με Εβραίους τους οποίους ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου Όσκαρ Σίντλερ έσωσε από το Ολοκαύτωμα. Ο Σπίλμπεργκ γύρισε αργότερα την ταινία του 1993 «Η λίστα του Σίντλερ».

Ο Sutz έχει πλέον συγκεντρώσει σχεδόν 200 μάσκες ζωής και πίνακες στη συλλογή του. Ταυτόχρονα, παίρνει συνεντεύξεις που αφήνουν να ακουστούν οι ιστορίες των επιζώντων του Ολοκαυτώματος, μοιράζονταν αναμνήσεις από μερικές από τις φρικαλεότητες που βίωσαν.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News