Τα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ κυκλοφόρησαν χιλιάδες έγγραφα για την δολοφονία του πρώην προέδρου Κένεντι. Η δημοσιοποίηση 12.879 νέων αρχείων, έρχεται σχεδόν έξι δεκαετίες αφότου ο Κένεντι πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στο Ντάλας, με αποτέλεσμα να γίνει ο τέταρτος πρόεδρος των ΗΠΑ που δολοφονήθηκε ενώ ήταν στην εξουσία.

Οι νομοθέτες το 1992 ψήφισαν νομοθεσία που απαιτούσε όλα τα εναπομείναντα αρχεία της κυβέρνησης σχετικά με τη δολοφονία να δημοσιοποιηθούν έως τον Οκτώβριο του 2017, εκτός εάν θέτουν ορισμένους κινδύνους για την εθνική άμυνα. Αλλά τόσο ο Τραμπ όσο και ο Μπάιντεν καθυστέρησαν την κυκλοφορία των εγγράφων αυτών. Μάλιστα, ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέδωσε την πιο πρόσφατη παράταση, η οποία διήρκεσε ένα χρόνο, υποστηρίζοντας ότι η πανδημία του κορονοϊού εμπόδισε την ικανότητα των υπηρεσιών να επανεξετάσουν τα αρχεία.

Το γεγονός αυτό πυροδότησε μια νομική αμφισβήτηση που κατατέθηκε από το Ίδρυμα Mary Ferrell, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, υποστηρίζοντας ότι οι παρατάσεις αυτές ήταν παράνομες με βάση τη νομοθεσία του 1992.

Όταν το Netflix σκαλίζει τις ζωές των διασήμων: 5 ντοκιμαντέρ με πρωταγωνιστή την αλήθεια πίσω από την εικόνα των celebrities

Το 97% των εγγράφων είναι πλέον διαθέσιμα στο κοινό

Με τη δημοσίευση περίπου 13.173 αρχείων στο Διαδίκτυο, ο Λευκός Οίκος είπε ότι περισσότερο από το 97% των εγγράφων είναι πλέον διαθέσιμα στο κοινό. Δεν αναμένονται τεράστιες αποκαλύψεις, ωστόσο οι ιστορικοί ελπίζουν να μάθουν περισσότερα για τον φερόμενο ως δολοφόνο.

«Η βαθιά εθνική τραγωδία της δολοφονίας του Προέδρου Κένεντι συνεχίζει να αντηχεί στην αμερικανική ιστορία και στις μνήμες τόσων πολλών Αμερικανών που ζούσαν εκείνη την τρομερή μέρα. Εν τω μεταξύ, η ανάγκη προστασίας των αρχείων σχετικά με τη δολοφονία έχει αποδυναμωθεί με το πέρασμα του χρόνου. Είναι επομένως κρίσιμο να διασφαλιστεί ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών μεγιστοποιεί τη διαφάνεια αποκαλύπτοντας όλες τις πληροφορίες στα αρχεία σχετικά με τη δολοφονία, εκτός εάν ισχυρότεροι λόγοι συνηγορούν διαφορετικά», », έγραψε ο Μπάιντεν.

Η δολοφονία του Κένεντι και η επακόλουθη απόκρυψη κυβερνητικών εγγράφων που σχετίζονται με τον θάνατό του, γέννησε θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τον ένοπλο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ. Η Επιτροπή Γουόρεν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Όσβαλντ ενήργησε μόνος όταν σκότωσε τον πρόεδρο στις 22 Νοεμβρίου 1963 και ότι δεν υπήρξε κάποια συνωμοσία. Ένας μεγάλος αριθμός από τα έγγραφα που κυκλοφόρησαν την Πέμπτη ανήκαν στη CIA. Πολλοί επικεντρώθηκαν στις κινήσεις του Όσβαλντ, στις επαφές του και ακόμη και στο αν ήταν πράγματι η υπογραφή του σε μια αίτηση βίζας για την Κούβα.

Τι αποκαλύπτουν τα νέα έγγραφα για την δολοφονία του Κένεντι;

Χιλιάδες βιβλία, άρθρα, τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες έχουν εξερευνήσει την ιδέα ότι η δολοφονία του Κένεντι ήταν το αποτέλεσμα μιας περίτεχνης συνωμοσίας. Κανένας δεν έχει αποδείξει ότι ο Όσβαλντ, ο οποίος πυροβολήθηκε θανάσιμα από τον ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου Τζακ Ρούμπι -δύο ημέρες μετά τη δολοφονία του προέδρου- συνεργάστηκε με οποιονδήποτε άλλο, αν και διατηρούν ένα ισχυρό πολιτιστικό έναυσμα.

Ένα έγγραφο, με ημερομηνία 22 Ιουνίου 1962, σημειώνει ότι ο Όσβαλντ αυτομόλησε στη Σοβιετική Ένωση. Το γεγονός αυτό υποδεικνύει ότι ο Όσβαλντ βρισκόταν στο ραντάρ της CIA περισσότερο από ένα χρόνο πριν από τη δολοφονία του Κένεντι.

«Ένας πρώην πεζοναύτης από το Φορτ Γουόρθ του Τέξας, ο οποίος αυτομόλησε στις Η.Π.Α. πριν από τρία χρόνια, έφυγε πρόσφατα από τη Μόσχα μαζί με το βρέφος του και τη σύζυγό του που γεννήθηκε στη Ρωσία με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρεται στο έγγραφο.

Ένα έγγραφο του Δεκεμβρίου 1963 περιέγραφε πώς αξιωματούχοι της CIA στην Πόλη του Μεξικού «υπέκλεψαν ένα τηλεφώνημα» που έκανε ο Όσβαλντ τον Οκτώβριο από εκείνη την πόλη στη Σοβιετική Πρεσβεία «χρησιμοποιώντας το όνομά του» και μιλώντας «σπασμένα ρωσικά».

Υπήρχαν αρχικά ανησυχίες ότι η Ρούμπι, μπορεί να είχε κάποια σχέση με τον Όσβαλντ. Αλλά ένα νέο υπόμνημα του Σεπτεμβρίου 1964 που κυκλοφόρησε στην προεδρική επιτροπή που διερεύνησε τη δολοφονία ανέφερε ότι «η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών δεν έχει καμία ένδειξη ότι η Ρούμπι και ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ γνώριζαν ποτέ ο ένας τον άλλον, είχαν σχέση ή μπορεί να είχαν συνδεθεί με οποιονδήποτε τρόπο».

Ο Μπάιντεν είπε ότι μέχρι την 1η Μαΐου 2023, τα Εθνικά Αρχεία και οι σχετικές υπηρεσίες «θα επανεξετάσουν από κοινού τις υπόλοιπες διορθώσεις στα αρχεία». Μετά από αυτή τη διαδικασία αναθεώρησης, «οποιαδήποτε πληροφορία την οποία οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν προτείνουν για συνέχιση της αναβολής» θα δημοσιοποιηθεί έως τις 30 Ιουνίου 2023.

8 τηλεοπτικές στιγμές που άφησαν ιστορία και συγκλόνισαν την ανθρωπότητα

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News