Η ετήσια λίστα των Financial Times με τις γυναίκες της χρονιάς με την μεγαλύτερη επιρροή δημοσιεύτηκε και αποδεικνύει τις ιστορίες αυτών των γυναικών που έγιναν σύμβολα την χρονιά που μας πέρασε και έδωσαν έμπνευση σε πλήθος κόσμου εκεί έξω. Αυτήν την χρονιά, για την κατάρτιση της λίστας, οι Financial Times ζήτησαν από μερικές από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο να τους βοηθήσουν και να γράψουν τις συμμετοχές, όπως η Jane Fraser, η Christine Lagarde, η Elizabeth Warren, η Billie Jean King, η Malala και η Greta Thunberg.

Ένα άρθρο για όλες τις γυναίκες που μίλησαν ανοιχτά για τη βία και την παρενόχληση που έχουν δεχτεί. Ευχαριστούμε που μας δίνετε δύναμη!

Οι γυναίκες ηρωίδες του 2021

Η λίστα περιελάβανε 25 γυναίκες οι οποίες είχαν χωριστεί σε τρεις κατηγορίες: ηγέτες, ηρωίδες και δημιουργοί. Αυτή είναι η λίστα με τις γυναίκες που έγιναν ηρωίδες μέσα στην χρονιά που μας πέρασε, η κάθε μία για τον δικό της λόγο.

Frances Haugen
Επιστήμονας δεδομένων και πληροφοριοδότης

Η Frances Haugen έκανε ένα δώρο στην ανθρωπότητα βγάζονταν αδιαμφισβήτητα γεγονότα από την αυτοκρατορία του Facebook και ρίχνοντας φως στις καταστροφικές δυνάμεις του ανώτατου αφεντικού της, Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Παρά το MBA της στο Χάρβαρντ και την καριέρα της στη Silicon Valley, η Frances διατήρησε την ανθρωπιά, την κοινή λογική και την ηθική συμπεριφορά και έτσι αισθάνθηκε αγανάκτηση για την οικονομική λογική του Facebook.

Το Facebook έφτασε τα τρισεκατομμύρια δολάρια σε μια δεκαετία εφαρμόζοντας τον καπιταλισμό παρακολούθησης – ένα σύστημα που βασίζεται στη μυστική εξαγωγή και χειραγώγηση δεδομένων – στο όραμα του Zuckerberg για την πλήρη ανθρώπινη σύνδεση. Οι αποκαλύψεις της Frances προκάλεσαν σοκ και δέος ακριβώς επειδή ο καπιταλισμός παρακολούθησης είναι μυστικός. Η επιτυχία του βασίζεται σε κρυφές μηχανές και εταιρική ρητορική που έχει σχεδιαστεί για να κρύβει τα ίχνη των κοινωνικών συντριμμιών: την καταστροφή της ιδιωτικής ζωής, τον δηλητηριασμένο κοινωνικό λόγο, τις παραποιημένες πληροφορίες και τους εξασθενημένους θεσμούς. Η γυναίκα αυτή αξίζει σίγουρα μια θέση στην λίστα με τις γυναίκες του 2021.

γυναίκες του 2021
Getty Images

Naomi Osaka

Αθλήτρια

Ο αθλητισμός είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας. Είδαμε αυτήν την ιδέα να εμφανίζεται σε πραγματικό χρόνο πρόσφατα με τη σημαντική προσπάθεια της Naomi Osaka να αναδείξει τις προκλήσεις ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν καθημερινά άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Η Naomi είναι μια από τις πιο επιτυχημένες επιχειρηματίες στον αθλητισμό, υπέρμαχος της φυλετικής δικαιοσύνης και υπερβαίνει τον αθλητισμό — πιο πρόσφατα χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα της για να δώσει προτεραιότητα στην υγεία και την ευημερία. Με αυτόν τον τρόπο, έχει εμπνεύσει άτομα σε όλο τον κόσμο και έχει πυροδοτήσει μια συζήτηση για την ψυχική υγεία που ισχύει όχι μόνο για τους αθλητές αλλά για όλους τους ανθρώπους.

Τόσο συχνά, οι αθλητές έχουν μια περσόνα, μια επωνυμία και μια εικόνα που νιώθουν αναγκασμένοι να διατηρήσουν. Η Naomi χαράζει το δικό της μονοπάτι και τη γιορτάζουμε γιατί μας έδειξε ότι «είναι εντάξει να μην είσαι καλά». Είναι αληθινή πρωταθλήτρια στον αθλητισμό και στη ζωή.

γυναίκες του 2021
Chantal Anderson

Elisa Loncón Antileo
Πρόεδρος, Συνταγματικής Συνέλευσης της Χιλής

Όταν το εκλογικό σώμα της Χιλής ψήφισε για μια συντακτική συνέλευση τον Μάιο του τρέχοντος έτους, το 60 τοις εκατό των εδρών πήγε σε ανεξάρτητους υποψηφίους που δεν συνδέονται με πολιτικά κόμματα. Το έργο που είχε να αντιμετωπίσει η συνέλευση, η συγγραφή ενός νέου συντάγματος που θα αντικαταστήσει αυτό που γράφτηκε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ, δεν θα ήταν ποτέ εύκολο. Αλλά είναι ιδιαίτερα δύσκολο μετά από μια μακρά περίοδο πολιτικών αναταραχών και κοινωνικών διαμαρτυριών, κατά τις οποίες το κατεστημένο ουσιαστικά ψηφίστηκε εκτός διαδικασίας.

Σε αυτή την περίπλοκη κατάσταση, η Elisa Loncón Antileo εξελέγη πρόεδρος της συντακτικής συνέλευσης. Η εκλογή της δεν ήταν παρά αξιοσημείωτη. Μια ιθαγενής γυναίκα από μια απομακρυσμένη κοινότητα Μαπούτσε στη νότια Χιλή ήταν τώρα επικεφαλής ενός από τα πιο σημαντικά και σύνθετα καθήκοντα στην πρόσφατη ιστορία της Χιλής.

Άσκησε αυτή την ηγεσία με έμφαση στον περιεκτικό χαρακτήρα της συνέλευσης και στον ρόλο της ως μέσου διοχέτευσης του κοινωνικού διαλόγου.

Οι προκλήσεις της περιελάμβαναν τον καθορισμό των διαδικασιών εργασίας και της ατζέντας της συνέλευσης καθώς και τη διαχείριση των ανταγωνιστικών αιτημάτων των ομάδων που εκπροσωπούνται εκεί. Αλλά έχει φέρει μια ήρεμη, προσγειωμένη ηγεσία στο έργο και γενικά έχει αποφύγει να εμπλακεί στις πολωτικές συγκρούσεις που την περιβάλλουν.

γυναίκες του 2021
© Cristian Soto Quiroz

Agnes Chow
Ακτιβίστρια της Δημοκρατίας

Όταν η Agnes Chow ήταν μόλις 15 ετών, συμμετείχε στις διαδηλώσεις ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ να εφαρμόσει «ηθική και εθνική εκπαίδευση» στα δημόσια σχολεία, την οποία οι ακτιβιστές είχαν χαρακτηρίσει «πλύση εγκεφάλου». Η κυβέρνηση υποχώρησε και αυτή η νίκη βοήθησε να ανοίξει ο δρόμος για την επακόλουθη πολιτική σταδιοδρομία της Agnes Chow ως υπέρμαχος της δημοκρατίας υψηλού προφίλ.

Αλλά τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει μετά την καταστολή της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ. Ο πρώην πολιτικός της σύμμαχος Joshua Wong βρίσκεται στη φυλακή και αντιμετωπίζει μια σειρά δικαστικών υποθέσεων. Η Agnes Chow συνελήφθη τον Αύγουστο του 2020 βάσει του σκληρού νόμου για την εθνική ασφάλεια του Πεκίνου και εξέτισε σχεδόν επτά μήνες φυλάκιση νωρίτερα φέτος με ξεχωριστή κατηγορία σχετικά με τον ρόλο της σε μια μη εξουσιοδοτημένη συγκέντρωση το 2019. Εθνικιστική εκπαίδευση, επικεντρώθηκε σε έναν νέο νόμο για την ασφάλεια που συνέτριψε τις διαφωνίες , έχει κυκλοφορήσει σε παιδιά ηλικίας έως έξι ετών.

Σιωπηλή, η Agnes Chow δύσκολα ξεχνιέται και δικαίως συμπεριλαμβάνεται στις γυναίκες του 2021. Έχοντας ακόμα τον φόβο από τα κουδούνια και τα χτυπήματα της πόρτας μετά από πολλαπλές συλλήψεις, έφυγε από τη φυλακή τον Ιούνιο υπό τις φωνές των υποστηρικτών της.

γυναίκες του 2021
© Liau Chung-ren/ZUMA Wire/Alamy Live News

Vanessa Nakate
Συνήγορος της δικαιοσύνης

Η φωνή της Vanessa στη συζήτηση για το κλίμα είναι απολύτως απαραίτητη. Σε αυτές τις στιγμές, όταν αισθάνεται ότι οι άνθρωποι επικεντρώνονται περισσότερο σε αυτό που πρέπει να πουν για να θεωρηθούν ευγενικό, παρά σε αυτό που πραγματικά πρέπει να ειπωθεί, η Βανέσα λέει την αλήθεια στην εξουσία. Και μιλάει για τόσα πολλά.

Λέει ότι πρέπει να ακούσουμε την επιστήμη και πρέπει να ακούσουμε τους ανθρώπους που έχουν πληγεί περισσότερο στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο. Δεν μπορούμε να πιούμε λάδι, δεν μπορούμε να φάμε κάρβουνο, δεν μπορούμε να προσαρμοστούμε στην εξαφάνιση. Η Βανέσα είπε ότι είδε πώς η κλιματική κρίση είχε αρχίσει να επηρεάζει τους ανθρώπους στο περιβάλλον της, τους ανθρώπους που γνώριζε, έτσι πήρε την κατάσταση στα χέρια της και άρχισε να χτυπά.

γυναίκες του 2021
© Mustafah Abdulaziz

Sotooda Forotan
Φοιτήτρια και ακτιβίστρια

Όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν το Αφγανιστάν, ανάγκασαν εκατομμύρια κορίτσια να εγκαταλείψουν το σχολείο. “Τις σκοτεινές μέρες που ακολούθησαν, γνώρισα και μίλησα με πολλές Αφγανές γυναίκες και κορίτσια. Αλλά μια νεαρή γυναίκα μου ξεχώρισε: η Sotooda Forotan”, λέει η Malala Yousafzai.

Τον Σεπτέμβριο, οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν επιστροφή στο σχολείο για αγόρια, αλλά δεν ανέφεραν τα κορίτσια. Σε πολλές επαρχίες, τα κορίτσια δεν επιτρέπεται να επιστρέψουν στο γυμνάσιο τους. Η δεκαπεντάχρονη Sotooda φοβόταν για το μέλλον της – τη σκέψη να μην επιστρέψει ποτέ στο σχολείο. Όταν της δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσει σε μια τοπική εκδήλωση, μίλησε από καρδιάς για τον εαυτό της και για εκατομμύρια κορίτσια και νέες γυναίκες στο Αφγανιστάν.

Διαμαρτυρήθηκε για τις ενέργειες των Ταλιμπάν και ζήτησε να ανοίξουν ξανά τα σχολεία για τα κορίτσια στο Χεράτ. Η ατρόμητη και η δύναμή της ώθησαν τους ηγέτες των Ταλιμπάν στη Χεράτ να επιτρέψουν στα κορίτσια να επιστρέψουν στο γυμνάσιο.

γυναίκες του 2021
© Rukhshana Media

Sviatlana Tsikhanouskaya
Επικεφαλής, Συντονιστικό Συμβούλιο της Λευκορωσίας

Την λίστα με τις γυναίκες ηρωίδες του 2021 συμπληρώνει η Sviatlana Tsikhanouskaya, μια σκληρή ηγέτης και ένθερμη υπερασπιστής της δημοκρατίας. Μια αρχάρια πολιτικός, η Tsikhanouskaya μπήκε στην προεδρική κούρσα στην πατρίδα της, Λευκορωσία, όταν ο σύζυγός της, ακτιβιστής και blogger Siarhei Tsikhanouski, συνελήφθη τον Μάιο του 2020. Η Tsikhanouskaya ήταν μια μητέρα που έμενε στο σπίτι όταν ανέβηκε στη θέση του συζύγου της.

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο αυταρχικός ηγέτης της Λευκορωσίας, υποτίμησε τόσο αυτή την αποφασιστική γυναίκα όσο και την επιθυμία της δικής του κακοποιημένης χώρας για αλλαγή. Σύντομα, δεκάδες χιλιάδες Λευκορώσοι συγκεντρώθηκαν στο πλευρό της Tsikhanouskaya, συγκεντρώνοντας το μεγαλύτερο αντιπολιτευτικό κίνημα της χώρας εδώ και δεκαετίες και, ίσως, στη σύγχρονη ιστορία.

Η Tsikhanouskaya αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Λευκορωσία μετά από αυτό που καταγγέλθηκε ευρέως ως δόλια επανεκλογή του Lukashenko. Ακόμη και στην εξορία, παραμένει σύμβολο δύναμης και ελπίδας για τους Λευκορώσους.

γυναίκες του 2021
Getty Images

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News