Οι καταγγελίες για κακοποιήσεις κατά τη διάρκεια του lockdown αυξήθηκαν δραματικά σε όλο τον κόσμο, ενώ όταν τελείωσαν οι περιορισιμοί, ήρθαν στο φως όλο και περισσότερες δολοφονίες γυναικών. Οι αριθμοί της έμφυλης βίας σοκάρουν και τα στοιχεία για τις γυναικοκτονίες στην Ευρώπη είναι ανησυχητικά.

Ποτέ δεν είναι έγκλημα αγάπης. Η αγάπη δεν εγκληματεί

Κατά τη διάρκεια των περιορισμών υπήρξε αυξητική τάση στα περιστατικά βίας, αλλά είχε μειωθεί ο αριθμός των γυναικοκτονιών. Τώρα, η σταδιακά επιστροφή στην κανονικότητα έφερε ξανά ανησυχητική αύξηση στον αριθμό των γυναικοκτονιών.

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για όλες τις χώρες της Ευρώπης, αλλά εκεί όπου υπάρχουν είναι σοκαριστικά.

  • Στην Ισπανία, απ’ τον Μάιο και μετά, τα στοιχεία δείχνουν ότι μια γυναίκα δολοφονείται κάθε 3 μέρες απ’ τον πρώην ή νυν σύντροφό της. Πριν την πανδημία, αυτός ο αριθμός ήταν κατά μέσο 1 κάθε εβδομάδα.
  • Στο Βέλγιο, τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους καταγράφηκαν 13 γυναικοκτονίες έναντι 24 στο σύνολο του 2020.
  • Στη Γαλλία 56 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί από την αρχή του 2021, ενώ στη διάρκεια της ίδιας περιόδου πέρυσι ο αριθμός ήταν 46, σύμφωνα με την οργάνωση «Γυναικοκτονίες από συντρόφους ή πρώην».

«Όταν οι γυναίκες ξαναβρίσκουν την ελευθερία τους, οι κακοποιητές αισθάνονται ότι χάνουν τον έλεγχο και αντιδρούν πιο βίαια, η έξαρση των γυναικοκτονιών τους τελευταίους μήνες το αποδεικνύει», εξηγεί η Βικτόρια Ροσέλ, επικεφαλής της επιτροπής της ισπανικής Κυβέρνησης κατά της έμφυλης βίας.

Όταν ξεπεράσαμε τους περιορισμούς, αποκαλύφθηκε μια άλλη πανδημία: Η πανδημία της έμφυλης βίας που κρυβόταν από κάτω

Η Ισπανία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που υιοθέτησε το 2004 νόμο που καθιστά το φύλο του θύματος επιβαρυντική περίσταση σε έναν φόνο. Ο Πρωθυπουργός της χώρας, μετά την πρόσφατη άνοδο των γυναικοκτονιών, είπε πως στόχος είναι να τελειώνουμε «μια και καλή» σε αυτή τη «μάστιγα».

Οι καταγγελίες κακοποίησης την περίοδο του lockdown

Σε όλη την Ευρώπη τα lockdown κατέστησαν την καταγγελία της ενδοοκογενειακής βίας ακόμη πιο δύσκολη. Αποκλεισμένα, τα θύματα αναγκάστηκαν να ζήσουν με τους κακοποιητές τους και να αναζητήσουν με δυσκολία βοήθεια.

Στην Ισπανία στη διάρκεια του lockdown (από τα μέσα Μαρτίου ως τα μέσα Ιουνίου 2020) οι εκκλήσεις για βοήθεια αυξήθηκαν κατά 58% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2019, κυρίως μέσω του διαδικτύου.

«Αυτό λέει πολλά για την κατάσταση των γυναικών που δεν μπορούσαν καν να κάνουν ένα τηλέφωνο από το σπίτι τους», σημειώνει η Ροσέλ.

Στην Ιταλία και τη Γερμανία παρατηρήθηκε ίδια τάση, με άνοδο του αριθμού των εκκλήσεων σε βοήθεια σε τηλεφωνικές γραμμές αφιερωμένες στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2020.

Στη Βρετανία η οργάνωση “ Refuge”, που βοηθά θύματα ενδοοικογενειακής βίας, έλαβε από την άνοιξη του 2020 ως τον Φεβρουάριο του 2021 σχεδόν διπλάσιο αριθμό κλήσεων σε σχέση με τον κανονικό καιρό.

Κλεισμένες με τους κακοποιητές τους, οι γυναίκες θύματα βίας βρίσκονταν υπό συνεχή παρακολούθηση.

Στην Ιταλία μπορούσαν να καλέσουν μια ειδική γραμμή της αστυνομίας και να πουν «θα ήθελα να παραγγείλω μια πίτσα μαργαρίτα», κάτι που σήμαινε ότι ήταν θύματα βίας, με την αστυνομία να στέλνει ένα περιπολικό.

Στην Ισπανία μπορούσαν να ζητήσουν «μια μοβ μάσκα» από τα φαρμακεία, από τα λίγα καταστήματα που παρέμειναν ανοικτά σε όλη τη διάρκεια του lockdown.

Η άνοδος στις γυναικοκτονίες στην Ευρώπη

Κατά τη διάρκεια του lockdown οι δολοφονίες γυναικών μειώθηκαν.

Στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία ο αριθμός των γυναικοκτονιών μειώθηκε πέρυσι, με 90, 67 και 45  γυναίκες αντίστοιχα να δολοφονούνται από πρώην ή νυν συντρόφους τους. Στο Βέλγιο ο αριθμός παρέμεινε σταθερός στις 24.

Η Άνχελες Χάιμε ντε Πάμπλο, πρόεδρος της φεμινιστικής οργάνωσης Themis, λέει πως η άνοδος των γυναικοκτονιών μετά τη λήξη του lockdown ήταν «προβλέψιμη».

Ένα φαινόμενο που δεν προκαλεί έκπληξη καθώς το lockdown ήταν το ιδανικό σενάριο για να ασκηθεί η βία του ελέγχου καθώς δεν υπήρχε πλέον κοινωνική ζωή, ενώ η εργασία γινόταν από το σπίτι

Συχνά η ανακοίνωση του χωρισμού, ενός διαζυγίου ή της έναρξης μιας νέας σχέσης αποτελούν αφορμή για τις γυναικοκτονίες, γεγονότα που αναβλήθηκαν με τα lockdown.

«Μόλις τελείωσε η υγειονομική κρίση, πολλά θύματα συνειδητοποίησαν ότι έχουν τα μέσα να τερματίσουν μια σχέση. Κι εκεί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να διαπραχθεί μια γυναικοκτονία», λέει η Κάρμεν Ρουίθ Ρεπούγιο, κοινωνιολόγος που ειδικεύεται στην έμφυλη βία.

Μήπως είσαι σε μια κακοποιητική σχέση και δεν το καταλαβαίνεις; Μια ιστοριούλα σαν παραμύθι μπορεί να σου θυμίσει τη ζωή σου

Τα παραπάνω νούμερα, δεν είναι απλά αριθμοί. Είναι νούμερα στα οποία πρέπει να δώσουμε βάση ώστε να αναλάβουμε ακόμα πιο ενεργή δράση για την εξάλειψη κάθε μορφής βίας. Οι Κυβερνήσεις κάθε χώρας οφείλουν να λάβουν αυτά τα στοιχεία πολύ σοβαρά και να πράξουν τα δέοντα προς την σωστή κατεύθυνση.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News