Μετά το αλαλούμ που είχε γίνει επί του θέματος πριν από μερικούς μήνες, τώρα έγινε επίσημο. Μπορεί κάποιος να οδηγεί μηχανή με δίπλωμα αυτοκινήτου, αρκεί να πληροί τρεις βασικές προϋποθέσεις.

Το υπουργείο Μεταφορών κατέθεσε το νομοσχέδιο, με βάση το οποίο θεσμοθετείται τελικά η οδήγηση δίκυκλου έως 125 κ.εκ. από κατόχους άδειας οδήγησης αυτοκινήτου.

Ωστόσο, η δυνατότητα οδήγησης μηχανής με δίπλωμα αυτοκινήτου δίνεται μόνο σε όποιον καλύπτει αυτές τις τρεις βασικές προϋποθέσεις.

Ποιοι μπορούν να οδηγούν μηχανή με δίπλωμα αυτοκινήτου;

Πιο συγκεκριμένα, το μέτρο αφορά οδηγούς οι οποίοι:

  • Θα έχουν δίπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου τουλάχιστον έξι χρόνια.
  • Θα έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 27 ετών.
  • Θα έχουν περάσει από υποχρεωτική πρακτική εκπαίδευση τριων μαθημάτων, χωρίς πάντως να απαιτείται και να περάσουν από εξετάσεις για δίπλωμα μηχανής.

Παράλληλα, ορίζεται ότι δεν απαιτείται η κατοχή άδειας οδήγησης για την οδήγηση μοτοποδηλάτων με μέγιστη εκ κατασκευής ανώτατη ταχύτητα έως 25 km/h και εάν ο ενδιαφερόμενος είναι κάτω των 18 ετών (επιτρέπεται από τα 16) θα πρέπει να υπάρχει η έγγραφη συναίνεση του προσώπου που ασκεί την επιμέλειά του.

Με το νομοσχέδιο θεσπίζονται επίσης για πρώτη φορά κανόνες κυκλοφορίας για τα οχήματα μικροκινητικότητας (ηλεκτρικά πατίνια, τροχοπέδιλα (rollers), skate boards, αυτοεξισορροπούμενα οχήματα. Σύμφωνα με  το νομοσχέδιο, τα οχήματα που κινούνται με ηλεκτροκινητήρα ομαδοποιούνται σε μια κατηγορία οχημάτων και εισάγονται ρυθμίσεις για τη κυκλοφορία τους με βάση τα ισχύοντα σε άλλες χώρες και κυρίως με βάση την ταχύτητα που αναπτύσσουν.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News