Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, ο ΠΟΥ εξήγησε τις ελλείψεις που οδηγούν σε έναν καταστροφικό αντίκτυπο της πανδημίας στον καρκίνο.

Στην εποχή του κορονοϊού, τίποτα δεν είναι το ίδιο όσον αφορά τον καρκίνο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει σημαντική μείωση στις προληπτικές εξετάσεις, αλλά και στους τακτικούς, επαναληπτικούς ελέγχους.

Όμως, εκτός απ’ αυτά, πολλές χώρες αντιμετωπίζουν ελλείψεις όσον αφορά τα αντικαρκινικά φάρμακα.

Ο ΠΟΥ για τον αντίκτυπο της πανδημίας στον καρκίνο

Ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη δήλωσε ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού στην θεραπεία του καρκίνου είναι «καταστροφικός», επικαλούμενος διακοπές στις ογκολογικές υπηρεσίες σε ένα τρίτο των χωρών της ζώνης αυτής. 

Από τις 53 χώρες της ζώνης αυτής για τον ΠΟΥ (μεταξύ των οποίων χώρες της κεντρικής Ασίας), μια χώρα στις τρεις έχει εν μέρει ή τελείως διακόψει τις ογκολογικές υπηρεσίες λόγω της κινητοποίησης κατά της πανδημίας του νέου κορονοϊού και των περιοριστικών μέτρων για τα ταξίδια.

Ορισμένες χώρες έχουν αντιμετωπίσει ελλείψεις αντικαρκινικών φαρμάκων και πολλές έχουν δει μια σημαντική μείωση των νέων διαγνώσεων καρκίνου, το οποίο συμβαίνει ακόμη και στις πιο πλούσιες χώρες. Υπάρχει επιδείνωση των ανισοτήτων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Στην Ολλανδία και το Βέλγιο, κατά το πρώτο lockdown την άνοιξη του 2020, ο αριθμός των καρκίνων που διαγνώστηκαν μειώθηκε κατά 30% με 40%, στο Κιργιστάν μειώθηκε κατά 90% τον Απρίλιο του 2020.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΠΟΥ, στη Βρετανία οι καθυστερήσεις στη διάγνωση και στη θεραπεία αναμένεται να προκαλέσουν αύξηση κατά 15% των θανάτων που οφείλονται σε καρκίνους του παχέος εντέρου και κατά 9% σε αυτούς που οφείλονται στους καρκίνους του μαστού κατά τη διάρκεια των πέντε προσεχών ετών.

Πώς ο κορονοϊός έχει επηρεάσει την πρόληψη και διάγνωση του καρκίνου; Γιατί κινδυνεύουν περισσότερο ακόμα και υγιείς άνθρωποι;

Στην ζώνη της Ευρώπης για τον ΠΟΥ, οι καρκίνοι, ο διαβήτης και οι χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις ευθύνονται για ποσοστό μεγαλύτερο από το 80% των θανάτων ετησίως. Ο ΠΟΥ έχει σκοπό να κινητοποιήσει εκ νέου τις αρχές με μια πρωτοβουλία που θα επικεντρώνεται κυρίως στην πρόληψη, τον έγκαιρο εντοπισμό και την πρόσβαση για όλους στην διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News