Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αναγνώρισε την Παρασκευή 08/10 την πρόσβαση σε ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον ως θεμελιώδες δικαίωμα, δίνοντας βαρύνουσα σημασία στον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής και τις καταστροφικές συνέπειές του.

“Make Love Not CO2”: Η πορεία για την κλιματική αλλαγή γέμισε το κέντρο της Αθήνας με χρώματα και συνθήματα ευαισθητοποίησης για την προστασία του περιβάλλοντος

ΟΗΕ: Ανθρώπινο δικαίωμα η πρόσβαση στο καθαρό περιβάλλον

Η ψηφοφορία πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία, παρά την κριτική που επικρατούσε από ορισμένες χώρες, ιδίως τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία. Το ψήφισμα, το οποίο συζητήθηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1990, δεν είναι νομικά δεσμευτικό, αλλά έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει τα παγκόσμια πρότυπα. Δικηγόροι που εμπλέκονται σε υποθέσεις σχετικές με το κλίμα λένε ότι θα μπορούσε να τους βοηθήσει να αναπτύξουν επιχειρήματα σε υποθέσεις που αφορούν το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

“Αυτό μπορεί να αλλάξει τη ζωή σε έναν κόσμο όπου η παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση προκαλεί περισσότερους από εννέα εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο”, δήλωσε ο David Boyd, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση “ιστορική”.

Το Ρεύμα του Κόλπου καταρρέει – Η έκθεση του Ο.Η.Ε. κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή

καθαρό περιβάλλον θεμελιώδες δικαίωμα
AP

Το κείμενο, που προτάθηκε από την Κόστα Ρίκα, τις Μαλδίβες, το Μαρόκο, τη Σλοβενία ​​και την Ελβετία, ψηφίστηκε με 43 ψήφους υπέρ και 4 αποχές από τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και την Ιαπωνία, προκαλώντας ένα σπάνιο χειροκρότημα στο φόρουμ της Γενεύης.

Η Βρετανία, η οποία ήταν μεταξύ των επικριτών της πρότασης στις πρόσφατες έντονες διαπραγματεύσεις, ψήφισε υπέρ αιφνιδιάζοντας. Η πρέσβειρά της στον ΟΗΕ στη Γενεύη, Ρίτα Φρανς, είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ψηφίζει «ναι» επειδή συμμερίζεται τη φιλοδοξία των υποστηρικτών για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, αλλά πρόσθεσε ότι τα κράτη δεν θα δεσμευτούν με τους όρους του ψηφίσματος.

Οι επικριτές είχαν προβάλει διάφορες αντιρρήσεις, λέγοντας ότι το Συμβούλιο δεν ήταν το κατάλληλο φόρουμ ενώ επικαλούνταν νομικές ανησυχίες. Την ίδια στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι περίπου 13,7 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως, ή περίπου το 24,3% του παγκόσμιου συνόλου, οφείλονται σε περιβαλλοντικούς κινδύνους όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και η χημική έκθεση.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News